Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Γρήγορη ροή αποτελεσμάτων, νωρίς η ανάδειξη των νικητών / Πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα των εκλογών την Κυριακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρήγορη ροή αποτελεσμάτων, νωρίς η ανάδειξη των νικητών / Πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα των εκλογών την Κυριακή

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους δήμους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ετοιμάζουν το σόου της βραδιάς των εκλογών την επόμενη Κυριακή, με όλα τα αναγκαία εργαλεία: εκλογικούς αναλυτές, exit poll, εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, πάνελ σχολιαστών, συνδέσεις με τα επιτελεία των συνδυασμών. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπόσχονται πλούσιο θέαμα για όσους στρωθούν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες με πίτσες, μπίρες και σουβλάκια.

Η ροή της εκλογικής βραδιάς θα έχει γρήγορο ρυθμό. Η ψηφιακή τεχνολογία στο παρασκήνιο, όπως η χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας από 12.000 δικαστικούς αντιπροσώπους οι οποίοι θα μεταδώσουν το αποτέλεσμα άμεσα, αμέσως μετά την καταμέτρηση, αλλά και το σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT (Secure Result Transmission) που δίνει τη δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών και όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων, θα συμβάλουν ώστε η ροή των αποτελεσμάτων να είναι γρήγορη και έγκυρη. Η απόφαση επίσης τα εκλογικά τμήματα να «σπάσουν» σε δύο, έτσι ώστε κάθε εκλογικό τμήμα να έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα, επιταχύνει την εκλογική διαδικασία και συνεπώς την αποτύπωση του αποτελέσματος. Όλα είναι προγραμματισμένα και τα πάντα αναμένεται να κυλήσουν ρολόι. Στις κάλπες και στις οθόνες. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η βραδιά των εκλογών θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις:

* Πρώτη φάση - η αναμονή. Δεν διαρκεί πολύ, μόλις μία ώρα, από τις 6.00 το απόγευμα ώς τις 7.00, οπότε και εμφανίζονται τα πάνελ των αναλυτών, υπό την ενορχήστρωση των κεντρικών παρουσιαστών των σταθμών, όλου του σταρ σύστεμ της δημοσιογραφίας: Ο Χατζηνικολάου στον ANT-1, η Στάη στο Open, ο Σρόιτερ στον Alpha, η Ζαχαρέα στο Star, η Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ, η Δώρα Αναγνωστοπούλου στην ΕΡΤ. Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες δεν μπορεί κανείς να πει πολλά, γίνεται ωστόσο η αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας. Παρά ταύτα, το σασπένς ανεβαίνει, σε αναμονή των exit polls, που δίνουν μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

* Δεύτερη φάση - το exit poll. Μεταδίδεται ακριβώς στις 7.00, την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, και, όπως συνηθίζεται τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης -και του υψηλού ρίσκου για προβλέψεις- θα είναι ένα exit poll κοινό για όσα κανάλια θα συμμετέχουν στο κόστος διεξαγωγής του (περί τα 120.000 ευρώ). Θα πραγματοποιηθεί σε 90-100 εκλογικά κέντρα, σε δείγμα 5-6.000 ψηφοφόρων. Ο ΑΝΤ-1 θα συμμετάσχει στο exit poll με την εταιρεία Marc και εκλογικό αναλυτή τον Θωμά Γεράκη, ο Alpha με την Metron Analysis και τον Στράτο Φαναρά, το Open με την Alco και τον Κωστή Παναγόπουλο, το Star με τον Δημήτρη Μαύρο της MRB. Στη σύμπραξη θα συμμετέχει για πρώτη φορά και διαδικτυακό κανάλι, το One Channel του Β. Μαρινάκη. Εκτός της κοινής προσπάθειας ο ΣΚΑΪ για μια ακόμα φορά, θα επιχειρήσει, όπως αναφέρει, «μεγάλη δημοσκόπηση για τα αποτελέσματα της εκλογικής βραδιάς», σε συνεργασία με τον Γ. Αράπογλου και την εταιρεία PulseRC.

Η ΕΡΤ για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν θα συμμετέχει στο exit poll. Θα μεταδώσει όμως το αποτέλεσμα όπως θα προβληθεί από τους ιδιωτικούς σταθμούς αμέσως μετά. Την ανάλυση της «πρόβλεψης ψήφου», στην εκτίμηση για την ετυμηγορία της κάλπης, θα κάνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος θα έχει και ρόλο σχολιαστή των αποτελεσμάτων. Μαζί του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γεράσιμος Μοσχονάς, που θα αναλύσει το αποτέλεσμα και θα δώσει τη δική του εκτίμηση για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το exit poll θα παρουσιάσει διαδοχικές εκτιμήσεις, όσο θα ενσωματώνονται οι τελευταίες καταμετρήσεις και θα δώσει εκτίμηση μόνο για την κάλπη των ευρωεκλογών, όπως έχει συμφωνηθεί, παρότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για ορισμένες κομβικές Περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Το υψηλό ρίσκο περισσότερο, παρά το κόστος, είναι αυτό που φαίνεται να κάνει διστακτικούς τους σταθμούς να επενδύσουν σε άλλες κάλπες πλην αυτών των ευρωεκλογών.

Τρίτη φάση - Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic. Το σασπένς κορυφώνεται, με την αξιόπιστη μετάδοση της εκτίμησης αποτελέσματος βάσει πραγματικών αποτελεσμάτων. Για να γίνει η ανακοίνωση χρειάζεται να υπάρχει αποτέλεσμα για το 10% των εκλογικών τμημάτων και με κατανομή σε όλη τη χώρα. Η S.L. δεν έχει ανακοινώσει ώρα μετάδοσης μέχρι σήμερα, όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι γύρω στις 9 το βράδυ, σε αναλογία με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014. Ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι με τις εντολές που έχουν δοθεί για τη σειρά ανοίγματος των καλπών «είμαστε σίγουροι ότι σε κάποια χρονική στιγμή, ώρα 9.30 με 10, θα έχουμε περίπου μια ομοιομορφία αποτελεσμάτων».

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση δεν θα είναι μία, αλλά αλλεπάλληλες, ανάλογα με τη ροή ενσωμάτωσης. Εκτίμηση θα γίνει για τις κάλπες των ευρωεκλογών, για τις 13 Περιφέρειες και για 6 μεγάλους δήμους: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

Στην ταχύτερη ροή των αποτελεσμάτων θα συμβάλουν όχι μόνο 12.000 ταμπλέτες που θα καλύψουν το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της Αττικής, αλλά και 4.700 κινητά, τα οποία θα μεταδίδουν από όλη την επικράτεια, από τυχαία επιλεγμένα τμήματα. Ειδικά για τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ. Θεοδωρόπουλου, εκτελεστικού αντιπροέδρου της Singular Logic, οι ταμπλέτες και τα κινητά θα βοηθήσουν στην «πάρα πολύ σύντομη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων», τόσο γρήγορα που μπορεί να μην χρειαστεί καν να γίνει εκτίμηση αποτελέσματος. Πολύ γρήγορα θα είναι γνωστό ποιοι περνάνε στον β’ γύρο.

Έγκυρη και γρήγορη εκτίμηση μπορεί να γίνει και για τη σταυροδοσία στο ευρωψηφοδέλτιο, με ανασχεδιασμένο σύστημα on line καταχώρισης. «Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πολύ γρήγορα σταυρούς υποψηφίων, αλλά επειδή υπάρχουν ευρωβουλευτές με ιδιαίτερη δύναμη σε κάποιες άλλες περιοχές, αν δεν έχουμε συνολικό δείγμα, ίσως δεν είναι πολύ ασφαλές στοιχείο για να το μεταδώσουμε» σημειώνει ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος.

Τέταρτη φάση - Για τους πωρωμένους. Δεν είναι βέβαιο τι ώρα θα τελειώσει ο εκλογικός μαραθώνιος σε κάθε κανάλι. Η ώρα λήξης ποικίλλει ανάλογα με την ταχύτητα ανάδειξης των νέων αιρετών και εξαρτάται από τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι δηλώσεις των πολιτικών, συνήθως από το Ζάππειο. Για τους μανιώδεις πάντως, προφέρεται συνέχεια, μέχρι την τελική καταμέτρηση από όλα τα εκλογικά τμήματα. Στην ΕΡΤ μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ροή ενσωμάτωσης μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL