Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΕΣΡ: Ιδού πώς εξαπατούσε τους τηλεθεατές ο Φουρθιώτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ: Ιδού πώς εξαπατούσε τους τηλεθεατές ο Φουρθιώτης

Την οριστική διακοπή της εκπομπής του Μένιου Φουρθιώτη «Αποκαλυπτικά Live» και «Αποκαλυπτικά Live Night Show» αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς διαπίστωσε ότι α) μετέδωσε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς που μπορούσαν να παραπλανήσουν το τηλεοπτικό κοινό και β) παραβίασε την υποχρέωση σεβασμού της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών και των συμμετεχόντων στις διαγωνιστικές εκπομπές προσώπων και όλα αυτά από πρόθεση.

Με την ίδια απόφαση το ΕΣΡ επιβάλλει στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, περιφερειακό, του Ν. Αττικής, κύρωση ύψους 50.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική πάντως η έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΣΡ για τον διαγωνισμό, όπως προβαλλόταν στο κανάλι, καθώς καλούσε τους τηλεθεατές να επικοινωνήσουν με γραμμές υψηλής χρέωσης ώστε να λάβουν μέρος σε κλήρωση για να κερδίσουν χρηματικά ποσά και αντικείμενα μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΡ:

* Για τους 749 φερόμενους ως νικητές στους διαγωνισμούς -από έγγραφο του ίδιου στου σταθμού- αναγράφεται μόνο αριθμός κινητού τηλεφώνου και όχι ονοματεπώνυμο.

* Η μεγάλη πλειονότητα των κινητών τηλεφώνων των φερόμενων ως νικητών έχει συνεχόμενους ή σχεδόν συνεχόμενους τηλεφωνικούς αριθμούς.

* Το σύνολο σχεδόν των κινητών τηλεφώνων ανήκει σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα με χαρακτηριστικό ότι το καθένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να είναι κάτοχος πολλών, μέχρι και δεκάδων τηλεφωνικών αριθμών.

* Η μεγάλη πλειονότητα των τηλεφωνικών αριθμών των φερόμενων ως νικητών είναι εκτός σύνδεσης και λειτουργίας, ενώ στο σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων περιπτώσεων το τηλέφωνο χτυπάει πολλές φορές, χωρίς ωστόσο κανείς να ανταποκρίνεται στην κλήση.

* Όπως προκύπτει, το συνολικό ποσό που φαίνεται να έχει κερδηθεί κατά την ελεγχόμενη περίοδο (22.12.2018 έως 24.02.2019) από τους «νικητές» είναι άνω των 3.5 εκατ. ευρώ, συν την αξία του προσφερόμενου αυτοκινήτου και άλλων επάθλων υψηλής τεχνολογίας.

Όπως σημειώνει επίσης το ΕΣΡ, για κανένα από τα φερόμενα ως κερδηθέντα χρηματικά έπαθλα δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία πραγματικής καταβολής τους, έστω σε κάποιους από τους φερόμενους ως νικητές, ούτε υπήρξε κατά την διαδικασία οποιαδήποτε ένδειξη ότι επίκεινται σχετικές καταβολές χρημάτων.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL