Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του Τύπου

Το πρώτο βήμα για τα πολυαναμενόμενα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου πραγματοποιείται με τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Πρόκειται για τροπολογία που αποτελεί τη νομική «βάση», στην οποία θα στηριχθεί στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος θα εξειδικεύει το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.

Προς το παρόν, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε τροπολογία προς ψήφιση, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου, πανελλήνιας, περιφερειακής και τοπικής κυκλοφορίας. Τα προγράμματα ενίσχυσης θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, οι οποίες θα καθορίζουν επίσης τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που υπάγονται στα προγράμματα χρηματοδότησης, τη διαδικασία, τους όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής ελέγχου κ.λπ. Τα προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου έχουν εξαγγελθεί από το 2016 και αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση εντός των επόμενων μηνών. Η ενίσχυση του Τύπου κρίνεται αναγκαία, καθώς αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και του δημόσιου διαλόγου και έχει πληγεί βαθιά τα τελευταία χρόνια, λόγω τόσο της κρίσης όσο και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και περιλαμβάνει δύο ακόμη ρυθμίσεις:

* Τη μείωση του ειδικού φόρου διαφημίσεων από 20% σε 5% και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, δεδομένου ότι έχει ήδη μειωθεί για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, όταν εκδόθηκαν οι άδειες λειτουργίας από το ΕΣΡ, όπως προέβλεπε ο νόμος. Οι περιφερειακοί σταθμοί πίεζαν γι' αυτή τη ρύθμιση, επικαλούμενοι αθέμιτο ανταγωνισμό και λόγους ισότητας.

* Η δεύτερη ρύθμιση αφορά το ΕΚΟΜΕ. Αυξάνεται από δύο σε έξι μήνες το χρονικό όριο της προθεσμίας για την αίτηση πιστοποίησης ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης (cash rebate).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL