Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Συγκίνηση και θλίψη στην πολιτική κηδεία του Βασίλη Λυριτζή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκίνηση και θλίψη στην πολιτική κηδεία του Βασίλη Λυριτζή

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και ο πολιτικός κόσμος είπαν το τελευταίο «αντίο» χθες το μεσημέρι στον Βασίλη Λυριτζή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Στην πολιτική κηδεία τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία πλήθος κόσμου και συλλυπήθηκαν τη σύζυγό του Ελένη και τα παιδιά του Μαριλένα και Δημήτρη.

Ο Βασίλης Λυριτζής έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 62 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", μετά από σύντομη νοσηλεία. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία σε διάστημα τριών μηνών. Συγκίνηση προκάλεσαν και οι επικήδειοι από τους συναδέλφους και συντρόφους του, από τον παιδικό του φίλο και πολιτικούς του φίλους.

Ν. Φίλης: Δημιούργησε συντροφικότητα

Για τη στράτευσή του στον Ρήγα και το ΚΚΕ Εσωτερικού στα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα μίλησε ο Νίκος Φίλης. Σκιαγράφησε το πολιτικό προφίλ του Βασίλη Λυριτζή υπογραμμίζοντας την ανθρωπιά και τη συντροφικότητα του χαρακτήρα του, τονίζοντας ότι αυτά τα ίδια χαρίσματα τον διέκριναν και στην επαγγελματική του ζωή:

«Ο Βασίλης (και δεν το λέω αυτό συμβατικά τη στιγμή του αποχαιρετισμού) υπήρξε μια μορφή, που γύρω της δημιουργήθηκαν ισχυροί προσωπικοί δεσμοί και πολιτικές συνομιλίες, αυτό που κάπως τετριμμένα πια ονομάζεται συντροφικότητα. Μια συντροφικότητα που προσδιόρισε ανεξίτηλα, παρά με τις μελλοντικές διαφορετικές πορείες, όχι μόνο την πολιτική και κοινωνική χειραφέτησή μας, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Μια μορφή ο Βασίλης, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε σημαντικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, κεντρικό στέλεχος της Σπουδάζουσας και αργότερα ο αγαπημένος καθοδηγητής των μαθητών του Ρήγα, αλλά και μετέπειτα στην Αθήνα.

Ο Βασίλης, πάντα με το χαμόγελό του, το διακριτικό και ιδιαίτερο χιούμορ του, την ηθική του συγκρότηση, την πλατιά μόρφωση, την ικανότητά του να επιχειρηματολογεί χωρίς να βάζει τον άλλον απέναντί του, τη γενναιοδωρία του σε αισθήματα και πρακτική βοήθεια. Πάντα με σταθερή την προσήλωσή του στις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτός στον διάλογο και τις επισημάνσεις, ο Βασίλης εκείνα τα χρόνια υπήρξε το παράδειγμα ενός καθοδηγητή, όχι αφ’ υψηλού, αλλά δίπλα, σαν αδελφός.

Αυτή η ευγένεια χαρακτήρα και η δημοκρατικότητα του Βασίλη, καλλιεργημένη μέσα στη δημοκρατικότητα και τις αξίες της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε η ισχυρή πολιτική - πολιτισμική προδιάθεση που τον ενέπνευσε να περάσει από τη βιωματική πολιτική δράση στην επαγγελματική δημοσιογραφία. Ο Βασίλης γνώριζε πως είδηση δεν είναι ό,τι συμφέρει το κόμμα κι ακόμη χειρότερα ό,τι συμφέρει την εργοδοσία και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Απεχθανόταν τον λαϊκισμό και τον κιτρινισμό. Είχε συνείδηση της κοινωνικής αποστολής του δημοσιογράφου, του δικαιώματος, δηλαδή, του πολίτη να πληροφορείται χωρίς να χειραγωγείται. Κι αυτή η πολιτική στάση του επαγγελματία δημοσιογράφου Λυριτζή είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί ο Βασίλης δεν εργάστηκε σε προστατευμένο περιβάλλον, αλλά έπεσε στα βαθιά νερά του ανταγωνισμού σε μια περίοδο που η δημοσιογραφία στιγματιζόταν από συμπεριφορές κυνισμού και μετατρεπόταν συχνά σε θεραπαινίδα της διαπλεκόμενης πολιτικής εξουσίας.

Ο Βασίλης κατόρθωσε να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του, δεν υπέκυψε στις επιταγές του life style και στη φτήνεια και κέρδισε μια ειλικρινή καθημερινή σχέση με τον πολίτη, κατέκτησε την εκτίμηση των συναδέλφων του και την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του κοινού. Γι’ αυτό η αναπάντεχη είδηση του θανάτου του προκάλεσε τόσο μεγάλη συγκίνηση σε γνωστούς και αγνώστους, καθώς δεν θα ξαναδούμε ποτέ στους δέκτες μας το γλυκό χαμόγελό του, την ευαισθησία και τη στοχαστικότητά του, στοιχεία τόσο εμφανή στην καθημερινή παρουσία του».

Στ. Καπάκος: Πολύτιμο πετράδι της γενιάς μας

Εκ μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου, μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, φίλος του Βασίλη Λυριτζή Σταύρος Καπάκος: «Δύσκολο καθήκον να μπορέσω να σταθώ στα τρεμάμενα πόδια και να ξεπεράσω τον κόμπο που έχω στον λαιμό για να πω δυο λόγια αναγνώρισης και αγάπης».

«...Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε διαρκή αγώνα. Ήσουν ένα ξεχωριστό και πολύτιμο πετράδι της γενιάς μας. Άφησες ανεξίτηλο το αποτύπωμά σου και θα μείνεις για πάντα στο βιβλίο της μνήμης μας. Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ φίλε, η ΕΣΗΕΑ σε αποχαιρετά, σε ευγνωμονεί και συμμετέχει στη θλίψη των δικών σου ανθρώπων».

Χρ. Μαχαίρας: Δεν παραδόθηκε ποτέ

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, καλός φίλος του Βασίλη Λυριτζή επί σειρά ετών, τον αποχαιρέτησε με συγκίνηση: «Στην περίπτωση του Βασίλη Λυριτζή οι λέξεις φτιάχνουν έναν κόμπο στο λαιμό. Δυσκολεύονται να βγουν. Οφείλω να πω ότι ο Βασίλης δεν παραδόθηκε ποτέ μέχρι τέλους. Αυτοί οι τελευταίοι μήνες της ζωής του για μας και τους φίλους του, για την κωλοπαρέα όπως μας έλεγε, ήταν ένας λόγος που μεγέθυνε την απώλεια.

Η απουσία του είναι μια απώλεια επώδυνη για όσους τον γνώρισαν. Και δουλέψαμε μαζί του. Ο Βασίλης ήταν όλα αυτά που λένε από χθες επώνυμοι και ανώνυμοι στις αναρτήσεις τους. Αλλά ήταν και κάτι άλλο. Δεν ήταν εύκολος. Τον μάθαμε απέξω και ανακατωτά όσοι βρεθήκαμε μαζί του στην ΕΡΤ, στον ΣΚΑΪ και αλλού. Ο Βασίλης ‘μάτωνε’ για την άποψή του. Κρίμα, ρε Μπίλυ. Βιάστηκες. Στο καλό».

Ο... "βάζελος" συμμαθητής

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του συμμαθητή τού Βασίλη Λυριτζή: «Για τρία χρόνια μοιραζόμουν μαζί σου το ίδιο θρανίο, απ’ αυτό ξεκινήσαμε και στη συνέχεια μοιραστήκαμε τις πιο όμορφες στιγμές των εφηβικών μας χρόνων, αγαπημένε Βασίλη. (...) Είχες σκέψη με ωριμότητα και επιχειρήματα. Η χροιά της φωνής σου ήταν από τότε αναγνωρίσιμη και πολύ σύντομα έγινε οικεία και αγαπημένη σε όλους. Έχω την αίσθηση, και δεν κάνω λάθος, ότι όποια κουβέντα κι αν κάναμε μαζί σου σχεδόν πάντα την τελείωνες με μία επιτυχημένη ατάκα σου και σκάζαμε όλοι στα γέλια. (...) Ελπίζω να μου το έχεις συγχωρέσει όταν θα ξαναβρεθούμε εκεί πάνω ότι από όλους τους συμμαθητές σου αυτός που σε αποχαιρέτησε ήταν ένας βάζελος».

Τον συνόδευσαν

Τον Βασίλη Λυριτζή συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Ρήγας, Σταύρος Κοντονής, Στέργιος Πιτσιόρλας, Νίκος Σαντορινιός, Ρένα Δούρου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Σταύρος Θεοδωράκης, Κωστής Χατζηδάκης, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Λαλιώτης, Παύλος Γερουλάνος, Σταμάτης Μαλέλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Σηφουνάκης, Παύλος Τσίμας, Γιώργος Μητσικώστας, Τζόνι Καλημέρης και οι στενοί συνεργάτες του Δημήτρης Οικονόμου και Στρατής Τριλίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL