Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Έλεγχος ΕΣΡ για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλεγχος ΕΣΡ για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών

Την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου συμπληρώνονται έξι μήνες από τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οπότε και λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία οφείλουν να καλύπτουν τις προδιαγραφές λειτουργίας τους, όπως προβλέπονται από τον νόμο: ψηφιακό τεχνολογικό εξοπλισμό και επαρκή κτηριακή υποδομή, ποικίλο περιεχόμενο προγράμματος, συμπερίληψη εκπομπών λόγου και τέχνης και απασχολούμενο προσωπικό 400 ατόμων.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αρμόδιο για τον έλεγχο των προδιαγραφών λειτουργίας των σταθμών, αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών επιστολές με τις οποίες θα ζητάει αναλυτικά στοιχεία και αποδεικτικά έγγραφα, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πράγματι συμμορφωθεί στις επιταγές του νόμου. Πολύ περισσότερο καθώς είχαν επαρκή προθεσμία προκειμένου να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία:

Α. Για το απασχολούμενο προσωπικό Φαίνεται ότι οι σταθμοί πληρούν την επιταγή για 400 εργαζόμενους με σύμβαση έργου. Όπως ήδη ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μετά από ερώτηση της Αννέτας Καββαδία, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απάντησε ότι σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί τον Μάρτιο 2019 απασχολούν: Ο Alpha 519 εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας, ο ΑΝΤ-1 444 εργαζόμενους, το Star 443, το Open 515 και ο ΣΚΑΪ 503 εργαζόμενους.

Β. Για το περιεχόμενο προγράμματος Οι σταθμοί θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία, τόσο για την πληρότητα του προγράμματός τους (ποικιλομορφία) όσο και για το ελάχιστο μεταδιδόμενο πρόγραμμα, όπως ορίζεται. Για παράδειγμα, οφείλουν να μεταδίδουν τουλάχιστον 10 ώρες τον μήνα «εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου», πράγμα στο οποίο δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια.

Οφείλουν επίσης να μεταδίδουν, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/13, ευρωπαϊκά έργα σε ποσοστό 51% του συνολικού τηλεοπτικού χρόνου, εξαιρουμένων των Δελτίων Ειδήσεων, αθλητικών μεταδόσεων, τηλεπαιχνιδιών, διαφημίσεων και τηλεπωλήσεων. Προβλέπεται επίσης η μετάδοση «δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00». Είναι αμφίβολο εάν αυτή τη στιγμή οι σταθμοί πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Γ. Για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την κτηριακή υποδομή Οι σταθμοί πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν ότι διαθέτουν α) τον τεχνολογικό εξοπλισμό που εξασφαλίζει άρτια ψηφιακή εκπομπή και αφορά από τον κεντρικό έλεγχο ώς τη διανομή σημάτων, τη ροή προγράμματος, το μοντάζ κ.λπ. β) κτηριακές εγκαταστάσεις για αίθουσα κεντρικού ελέγχου, αίθουσα ροής, χώρους τεχνικής επεξεργασίας και παραγωγής, αίθουσα μοντάζ κ.λπ.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL