Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Να μπει επιτέλους ένα τέλος / Το κατ' εξακολούθηση μακέλεμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μπει επιτέλους ένα τέλος / Το κατ' εξακολούθηση μακέλεμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής

Από το πιστόλι του Στέφανου Χίου στον δικαστικό επιμελητή, μέχρι το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο την Ημέρα της Γυναίκας

Ο φασιστικός οχετός που εκπέμπει καθημερινά το «Μακελειό» του Στέφανου Χίου περίμενε την 9η Μαρτίου για να επιτεθεί στις γυναίκες με τον πιο χυδαίο τρόπο. Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οι ρατσιστές του «Μακελειού» γιόρτασαν το μίσος τους για τις γυναίκες: με βρισιές, με συκοφαντίες και με απερίγραπτη βία. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι γυναίκες μέλη της κυβέρνησης, η περιφερειάρχης Αττικής και η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες. Είναι οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι. Τα πρωτοσέλιδα του "Μακελειού" είναι απανωτές χυδαιότητες αντισημιτικού, ρατσιστικού, ξενοφοβικού, μισογυνικού λόγου, ανάμεικτου με απειλές, προσπάθεια εκφοβισμού και καλλιέργεια βίας και μίσους. Ο ιθύνων νους όμως κυκλοφορεί ελεύθερος.

Το αίτημα «να γίνει κάτι», να «παρέμβει κάποιος» έρχεται από πολλές πλευρές με επιτακτικό τρόπο. Οι μηνύσεις και οι αγωγές πέφτουν σε τακτική βάση σαν βροχή στην εφημερίδα και στον Στέφανο Χίο, ο οποίος κατά καιρούς αναγκάζεται να καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση στα θύματα της βρομιάς που διακινεί.

Σύμφωνα με νομικούς, το επίμαχο πρωτοσέλιδο ελέγχεται για βαριά εξύβριση, η οποία τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα. Ελέγχεται επίσης για συκοφαντία, αλλά εμπίπτει και στον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς προωθεί διάκριση και υποκινεί σε μίσος απέναντι σε γυναίκες πολιτικούς, κυρίως για την ιδιότητά τους ως γυναικών. Εάν κινηθεί η Δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο μέχρι και 100.000 ευρώ.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τις θιγόμενες για το επίμαχο πρωτοσέλιδο είναι αναγκαία, καθώς, εάν περάσει χωρίς αντίδραση, μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή, ενώ στο επόμενο μισογυνικό πρωτοσέλιδο μπορεί να επικαλεστεί την απουσία αντίδρασης αυτή τη φορά.

Η Ρένα Δούρου έχει ιδία γνώση για τα έργα και ημέρες του «Μακελειού», καθώς έχει προσφύγει εναντίον της εφημερίδας με άλλη αφορμή στο παρελθόν. Με παρέμβασή της χθες το πρωί στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Απευθείας», αποκάλυψε ότι η εφημερίδα κυκλοφορεί χωρίς επίσημο εκδότη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

Σε κυπριακή εταιρεία το "Μακελειό"

Η αλήθεια είναι ότι το «Μακελειό» έχει λάβει από νωρίς όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφεύγει να λογοδοτήσει για τις βρομιές που διασπείρει. Και οι υπεύθυνοι για τα βοθρολύματα επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από εταιρείες, θυγατρικές, εξωχώριες κ.λπ.

Η εταιρεία Μακελειό ΕΠΕ έχει δύο μετόχους. Κατά 90% ανήκει στην εταιρεία Mileson Ltd με έδρα την Κύπρο και κατά 10% σε άτομο ονόματι Γιώργος Γκασιάμης. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 28 Μαρτίου 2013 στην Κύπρο.

Ο Στέφανος Χίος, γνωστός ως «η ψυχή» του "Μακελειού", αναγράφεται ως... «σύμβουλος έκδοσης» και στο δικαστήριο αποποιείται κάθε ευθύνη των γραφομένων στην εφημερίδα, καθώς ο ίδιος απλώς... συμβουλεύει. Εκδότης δεν υπάρχει.

Εν τω μεταξύ, πηγές αναφέρουν ότι τα έσοδα του "Μακελειού" από τις πωλήσεις, τα οποία εισπράττει το πρακτορείο διανομής Τύπου "Άργος", δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά κατατίθενται σε λογαριασμό στην Κύπρο.

Από τη λεκτική στη φυσική βία

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, η λεκτική βία, η οποία εκπορεύεται από τα πρωτοσέλιδα, παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται φυσική βία. Κανονική βία, με όπλο και πυροβολισμό. Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τη Μ. Τετάρτη, στις 4 Απριλίου 2018, όταν ο σύμβουλος έκδοσης Στέφανος Χίος απείλησε με όπλο δικαστικό επιμελητή που είχε πάει στα γραφεία του "Μακελειού" να επιδώσει έγγραφα μήνυσης για παλαιότερο δημοσίευμα.

Την πόρτα της εφημερίδας στην οδό Δοϊράνης 45 στην Καλλιθέα άνοιξε στον δικαστικό επιμελητή ο ίδιος ο Χίος με προτεταμένο ένα όπλο. Το όπλισε και πυροβόλησε ακριβώς δίπλα του για εκφοβισμό. Ο επιμελητής έφυγε και κάλεσε την αστυνομία, η οποία και βρήκε τον κάλυκα της σφαίρας. Ο Χίος επέστρεψε στο "Μακελειό" σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Δημοσίευμα με φωτογραφίες από κάμερα δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το "Documento". Η Ένωση Δικαστικών Επιμελητών εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης για τον συνάδελφό τους. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό, ενώ ο Χίος ανεζητείτο από την αστυνομία στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Κινητοποίηση

Με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επικοινώνησε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προκειμένου να συνομιλήσουν για τους κινδύνους που επισύρει για την ελληνική κοινωνία η διακίνηση ακραίων και χυδαίων στερεοτύπων που αφορούν τις έμφυλες σχέσεις.

Όπως σημείωσε η Μ. Χρυσοβελώνη, τα κόμματα, όλες οι γυναικείες, φεμινιστικές, πολιτιστικές οργανώσεις, οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης έχουν καθήκον να πάρουν θέση στο ζήτημα αναχρονιστικής, καταδικαστέας και επικίνδυνης νοοτροπίας που αναδύεται και όχι ασφαλώς έναντι του μιαρού δημοσιεύματος. Για το τελευταίο και τους «υπευθύνους» του μόνο ο νόμος και η Δικαιοσύνη έχουν αρμοδιότητα.

Εναντίον της εφημερίδας "Μακελειό" προσέφυγε χθες με μηνυτήρια αναφορά το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων. Με έγκλησή του στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας ο Π. Δημητράς, εκ μέρους του Παρατηρητηρίου, κατέθεσε εννέα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας που καλύπτουν την περίοδο 5 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου, τα οποία έχουν ομοερωτοφοβικό, αντισημιτικό, αντιτσιγγανικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.

Φ. Κούβελα: Στη Βουλή το νέο πλαίσιο απέναντι στον σεξισμό των ΜΜΕ

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, μιλώντας στο Κόκκινο χθες, είπε ότι έχει κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο φορά την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, θέτει πολιτικές και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλο το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε επίπεδο εννοιών, μηχανισμών και φορέων.

Ειδικότερα για τα ΜΜΕ προβλέπει ρήτρες ώστε να μην περιλαμβάνουν σεξιστικό λόγο, να υπάρχει έμφυλη ισότητα, να υπάρχει και ποινή σε όσους παραβιάζουν τις ρυθμίσεις.

Καταδίκη από τον δημοσιογραφικό κόσμο

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα τη «δημοσιογραφία» που ασκεί η εφημερίδα «Μακελειό», η οποία συστηματικά παραβιάζει τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

«Η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση, η αγένεια, οι ύβρεις και εν τέλει η προσπάθεια εκβαρβαρισμού ουδεμία σχέση έχουν με τη σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Αντίθετα υπηρετούν σταθερά τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας σφαίρας και είναι εχθρός της δημοκρατίας και της ομαλότητας» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνει: «Για άλλη μία φορά ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή κάθε δημοκρατικού πολίτη και καταδικάζουμε κάθε δημοσίευμα τέτοιου είδους».

Θέμα δημοκρατίας, το οποίο διαπερνά τις γυναίκες σε όλα τα κόμματα, χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο η Ρένα Δούρου σημειώνοντας ότι ο Τύπος οφείλει να κάνει κριτική, και μάλιστα σκληρή. «Εδώ όμως έχουμε κάτι διαφορετικό: Μιλάμε για μια εφημερίδα που κυκλοφορεί χωρίς επίσημο εκδότη, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε θιγόμενος να μην μπορεί να αποζημιωθεί».

Και συμπλήρωσε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Έχει να κάνει με την προσβολή της δημοκρατίας και τη λειτουργία του Τύπου. Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μόνο του πολιτικού συστήματος. Μας αφορά όλους, συνολικά ως κοινωνία. Ο Τύπος πρέπει να είναι πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τα ΜΜΕ, όχι μόνο να ενημερώνουν, αλλά να διαπαιδαγωγούν τους πολίτες.

Θυμίζω το περιστατικό με αντιπροέδρους κυβέρνησης να θέλουν να με δουν με μαγιό και όλο αυτό να γίνεται ανεκτό και να θεωρείται χαριτωμένο. Προσωπικά δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα πρέπει να σιωπήσω αν τα βέλη κατευθύνονται στον αντίπαλο. Στο παρελθόν έχω υποστηρίξει και την κυρία Αλ Σάλεχ, και την κυρία Μιλένα Αποστολάκη όταν δέχτηκαν επιθέσεις.

Τα κόμματα

Άμεση και έντονη απέναντι στο φασίζον πρωτοσέλιδο ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Απέναντι στον φασιστικό οχετό του 'Μακελειού' οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν τόσο οι δημοσιογραφικές ενώσεις όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα. Καμία δημοκρατική δύναμη δεν μπορεί να επιλέξει τη σιωπή απέναντι στις νέες, απερίγραπτες χυδαιότητες, που προσβάλλουν κάθε δημοκράτη πολίτη».

Το Κίνημα Αλλαγής «καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο το απαράδεκτο δημοσίευμα της δήθεν εφημερίδας 'Μακελειό', για τις γυναίκες πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Καταδικάζουμε το πρωτοσέλιδο της ντροπής και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Η μηδενική ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές είναι για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Εκφράζεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, όποιον και αν αφορά. Η σιωπή είναι συνενοχή. Και εμείς δεν σιωπούμε".

Η Νέα Δημοκρατία δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Διαρροές ανέφεραν: «Χυδαία δημοσιεύματα, όπως αυτό του "Μακελειού", είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Η Δικαιοσύνη θα όφειλε ήδη να έχει παρέμβει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL