Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΕΡΤ Report: "Blockchain, το νέο Ίντερνετ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ Report: "Blockchain, το νέο Ίντερνετ"

Μία ακόμα αποκαλυπτική έρευνα για το Blockchain, το νέο Ίντερνετ, παρουσιάζει η εκπομπή ΕΡΤ Report απόψε, ώρα 00.15 μετά τα μεσάνυκτα.

Τα χάρτινα πιστοποιητικά δεν αντέχουν τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια των μετακινούμενων πληθυσμών και τα ηλεκτρονικά απειλούνται από κυβερνοεπιθέσεις. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Η Εμμανουέλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα χαρτογραφούν το blockchain, την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα και υπόσχεται λύση σε πολλά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων και τη διαφάνεια.

Αναζητεί εφαρμογές στις οικονομικές συναλλαγές, στην πιστοποίηση τίτλων σπουδών, στα ιατρικά δεδομένα, στην κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, στις αγοραπωλησίες, χωρίς να μεσολαβούν τράπεζες ή κρατικοί οργανισμοί. Αυτή τη νέα μορφή εμπιστοσύνης εγγυώνται η κρυπτογράφηση, τα μαθηματικά και ο αλγόριθμος. Ο «ευάλωτος» ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι μέρος της εξίσωσης.

Η ομάδα της εκπομπής ταξίδεψε στη Λευκωσία. Εκεί βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που ίδρυσε πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Το ακολούθησαν κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του πλανήτη. Συνάντησαν στην Αθήνα ξένους επενδυτές και αναζήτησαν ελληνικά start up εγχειρήματα.

Το blockchain, σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), οραματίζεται έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» καταγράφει τις τεράστιες προκλήσεις αυτού του κόσμου. Θα παραμείνει χωρίς ηγέτες ή θα χειραγωγηθεί από πανίσχυρα μονοπώλια που ήδη συγκεντρώνουν υπολογιστική δύναμη και άρα έλεγχο στο δίκτυο; Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να γίνουν το νέο χρήμα ή θα επικρατήσει η κερδοσκοπία και η «φούσκα» θα σκάσει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL