Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ο τουρκικός και ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τουρκικός και ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Σε όλα τα δημοσιεύματα αναδεικνύεται το θέμα του «νέου οδικού χάρτη».

Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ.

«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας - Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης. Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την 'Αγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.

Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο

Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.

Ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.

Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.

Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.

Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.

Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.

Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών.

Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.

Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag: Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε. Καταγραφικός ο τίτλος της Akit: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αισιόδοξος, τέλος, ο τίτλος της YenBirlik: Πιστεύω (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ μας.

Ισπανία: Στις "προαιώνιες" διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εστιάζει ο ισπανικός Τύπος

Στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μία σειρά ζητημάτων που τις χωρίζουν, εστιάζει ο ισπανικός Τύπος στην κάλυψη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών «δύο ώρες περισσότερες από το προβλεπόμενο», γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να υπάρξει μία ειλικρινής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Προσθέτει, όμως, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα ότι «με βάση τις σοβαρές χειρονομίες μεταξύ τους, απέναντι στις κάμερες, (συνάγεται πως) δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Ο Έλληνας ηγέτης διαβεβαίωσε πως "μπήκαν τα θεμέλια για μελλοντικές ιστορικές αποφάσεις", αλλά δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τον διάλογο για να αμβλύνουν τις διαφορές».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει λεπτομερή αναφορά στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες (Αιγαίο, έρευνες για πετρέλαιο, μειονότητες) και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει τη συνεργασία τους στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως υπήρξε πρόοδος σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις και τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη -Θεσσαλονίκη, όπως και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν σκηνοθετούν τις διαφορές τους, η καταλανική El Periodico de Catalunya, σημειώνει πως «οι πρώτες λέξεις και χειρονομίας υπήρξαν χαρίεσσες κι εγκάρδιες στο έπακρο. Αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συναντήθηκαν για ώρες και ώρες και όταν τελείωσαν σχολίασαν πως η συζήτησή τους υπήρξε ειλικρινής, με αλληλοσεβασμό, εποικοδομητική και εγκάρδια και άλλα με άλλα στομφώδη επίθετα».

«Όμως, όσο οι δηλώσεις τους στον Τύπο προχωρούσαν, οι εκφράσεις τους σκλήρυναν. Κάτω από μία επικάλυψη ευγενείας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διάφορες κεκαλυμμένες επιθέσεις: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην καλλίτερη στιγμή τους».

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το Αιγαίο να αναδεικνύεται σε έναν «σκόπελο» μεταξύ τους και αναφέρει τις απόψεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες σχετικά με τη διένεξη για τις παραβιάσεις και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Η El Periodico στέκεται επίσης στις μομφές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος για το καταφύγιο που κατ' αυτόν προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς υποστηρικτές του καταζητούμενου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλαχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο. «Ο τουρκικός εθνικισμός ξεσπάθωσε: "οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούν πως οι παππούδες τους πέθαναν στον πάτο της θάλασσας" είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 1922», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, στην κατακλείδα της ανταπόκρισης, «ο Τσίπρας, ενώπιον του Ερντογάν έντεχνα παρέκαμψε την πρόκληση: "επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα τάσσεται κατά των πραξικοπηματιών και υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία. Όμως η Ελλάδα έχει ένα σύστημα δημοκρατικών αντίβαρων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις και την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος"».

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των δημοτικών εκλογών, χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[...] η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως "επίσκεψη εργασίας", αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη - κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή, από το 1971, Θεολογική Σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά - με σύμφωνη σε αυτό την ΕΕ - την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας. Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Άγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Έκτοτε, οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, "ταλαιπωρούσε" για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».

"Προσπάθεια αποκλιμάκωσης" της έντασης ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα "La libre Belgique" την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα "La libre Belgique" την επίσκεψη του Έλληνα προωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο  ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας. Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου - μέλους επίσης της ΕΕ - τις οποίες η 'Αγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.   

Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόθεση της Αθήνας είναι τη θέση αυτών των εντάσεων να πάρει μία οικονομική συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση, η οποία θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, μιας και ο Ερντογάν αφενός ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου θέλει να καταστήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αδιαπέραστα, τη στιγμή που παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Τούρκων που τα διασχίζουν για να ζητήσουν προστασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει το δημοσίευμα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει ανοικτό το διάλογο, πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη μηχανισμών που θα αποσκοπούν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει την παραμονή της επίσκεψης ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις το ζήτημα των ελληνικών νησιών, προκαλώντας έτσι έντονα συναισθήματα και την οργή των Ελλήνων.

Γαλλικό Πρακτορείο: «Σπάνια» για Έλληνα ηγέτη, η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Σοφία

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε «μία σπάνια» για Έλληνα ηγέτη επίσκεψη στην βασιλική της Αγίας Σοφίας, «εμβληματικό και διαφιλονικούμενο μνημείο» της Κωνσταντινούπολης, όπου η πρόσφατη πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνδεδεμένων με το Ισλάμ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο εσωτερικό του μνημείου από τον Ιμπραΐμ Καλίν, κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο του 6ου αιώνα, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και προκαλεί συστηματικά έριδες ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του AFP.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, οι υπερασπιστές της λαϊκότητας ανησυχούν για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Οι συνδεόμενες με το Ισλάμ εκδηλώσεις έχουν πληθύνει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τα τελευταία χρόνια, με αναγνώσεις στίχων του Κορανίου ή ομαδικές προσευχές στον περίβολο του μνημείου, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον Σεπτέμβριο αίτημα συλλόγου που επεδίωκε άδεια για την οργάνωση ομαδικών προσευχών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του AFP.

Η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την τύχη των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς στην Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, σημειώνει το AFP.

Στην αναφορά στην επίσκεψη στην Χάλκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή που έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1971.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην «συμβολική επίσκεψη» του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην επίσκεψη στην θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Η άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της αποτελεί ακόμη ένα μήλο της έριδας», εξηγεί το Reuters.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι περιμένει «περισσότερη συνεργασία» στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που τελούν υπό καθεστώς ασύλου και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την συμφωνία περί αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL