Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Φασιστικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φασιστικές επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων

Στοχευμένες βίαιες επιθέσεις, από ακροδεξιά και φασίζοντα στοιχεία που συμμετείχαν στη διαδήλωση για το "Μακεδονικό", δέχθηκαν οι εκπρόσωποι του Τύπου, ιδίως φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες, αλλά και δημοσιογράφοι, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακή στο συλλαλητήριο.

Οι εκπρόσωποι του Τύπου έχουν γίνει συχνά στο παρελθόν στόχος ακραίων και φασιστικών στοιχείων. Αυτή τη φορά τους επιτέθηκαν απροκάλυπτα με γροθιές, ρόπαλα, ακόμα και κατσαβίδια, στοχεύοντας δηλαδή ακόμα και τη ζωή των επαγγελματιών του Τύπου, την ώρα της εργασίας τους.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και εικονολήπτες που κάλυπταν το γεγονός δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις. Συγκεκριμένα, όπως έχει καταγγελθεί επισήμως:

* Ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

* Τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ δέχθηκε επίθεση και ο εικονολήπτης τραυματίστηκε σοβαρά.

* Ο δημοσιογράφος Θωμάς Ιακόμπι, ο οποίος συμμετείχε στο παρελθόν και στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση", υπέστη ξυλοδαρμό.

* Αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης δέχθηκαν χτυπήματα και γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα, ωστόσο από πολλούς εκλάπη ο εξοπλισμός τους: μηχανές λήψης, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο, αλλά και η ΕΡΤ, με ανακοινώσεις τους γνωστοποίησαν εγκαίρως από την Κυριακή το απόγευμα τις επιθέσεις και κατήγγειλαν τα ακραία στοιχεία.

** Η Ένωση Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει ότι ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Η ΕΦΕ κάνει λόγο για ομάδες ανθρώπων με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι.

** Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στον χώρο του Τύπου (δημοσιογράφοι, προσωπικό, διοικητικοί, τεχνικοί Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, Φωτορεπόρτερ - ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ) εκφράζουν τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή τους για το νέο απαράδεκτο κρούσμα απρόκλητης και τρομοκρατικής βίας κατά συναδέλφων, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εικονοληπτών εν ώρα εργασίας τους στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Με ανακοίνωσή τους διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση:

- Η ενημέρωση, η οποία δέχεται τον τελευταίο καιρό συνεχή και βίαια χτυπήματα, είναι αυτή που διασφαλίζει στην κοινωνία των πολιτών την ελεύθερη έκφραση, την άσκηση κριτικής, την διαφάνεια, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των εκπροσώπων του είναι αδιαμφισβήτητη προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

- Τέτοιες τακτικές, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και τη φίμωση όχι μόνο του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και του δικαιώματος στην ελεύθερη ενημέρωση, θα μας βρουν απέναντί τους με τελικό και αμετακίνητο στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αλήθειας.

** Η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ενημέρωνε: Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού (σ.σ.: προχθεσινού) συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL