Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Οι προοπτικές για το 2019 / Ψηφιακά δίκτυα, ευρυζωνικότητα και δορυφορική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι προοπτικές για το 2019 / Ψηφιακά δίκτυα, ευρυζωνικότητα και δορυφορική πολιτική

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία «προς όφελος των πολιτών», όπως τονίζει σε όλους τους τόνους ο Νίκος Παππάς, την ευρυζωνικότητα «για όλους», αλλά και τη διάχυση των δορυφορικών εφαρμογών μέσω της ίδρυσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού - ΕΛΔΟ, προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το 2019, με τη δρομολόγηση εφαρμογών και έργων ήδη από το 2018. Κορυφαίο έργο η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με «διαλειτουργικότητα», με τη δυνατότητα δηλαδή να επικοινωνεί, να συνδέεται και να λειτουργεί με άλλα συστήματα, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση. Με τον τρόπο αυτόν κατοχυρώνονται οι υπάλληλοι, ενώ ταυτόχρονα λογοδοτούν στους πολίτες για την πορεία των αιτημάτων τους. Προ ημερών, η Ε.Ε. έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, να συνεχίσει την πρωτοβουλία επιδοτήσεων με "κουπόνια" για γρήγορο Ίντερνετ, κρίνοντας ότι οι πολιτικές ενισχύσεων (προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως) είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ψηφιακή Πολιτική

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ψηφιακών έργων, που τρέχουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής γίνονται συντονισμένα βήματα: σε εξέλιξη βρίσκονται 220 έργα, αλλά δύο από αυτά προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη, υπάρχει ανάδοχος για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, έργο που θα εξοικονομήσει 380 εκατ. ευρώ για τον φορολογούμενο. 21.000 φορείς διασυνδέονται και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποκτούν ψηφιακή υπογραφή. Στόχος είναι να «δέσει» με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, μεγάλο βήμα για τη διαφάνεια, αλλά και καίριο χτύπημα στη γραφειοκρατία και στις "ουρές" των πολιτών και των επιχειρήσεων όταν συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα. Το έργο θα μειώσει το κόστος παραγωγής έως 45% βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα των προϊόντων. Το έργο επιβράβευσε προ ημερών και ο ίδιος ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη γεωργία Phil Hogan. H Ελλάδα δημιουργεί μια εθνική υποδομή που δεν υπάρχει παρόμοια στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, ενώ σημειώνεται και το ενδιαφέρον των πανεπιστημίων για τα ανοιχτά δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους.

VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις στο ποδόσφαιρο - για 2019: Το έργο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έχει ήδη ολοκληρωθεί το κομμάτι της τεχνικής αξιολόγησης. Θα είναι διαθέσιμο στον Τελικό του Κυπέλου. Πρόκειται, για μια υπηρεσία που θα καλύψει 1.200 αγώνες τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της, συν τους πέντε τελικούς του κυπέλου, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν το VAR στο σύνολο των αγώνων της A' Εθνικής της Super League.

Barcode στον Τύπο - κι αυτό με προοπτική το 2019: Ολοκληρώνεται σύντομα η τεχνική αξιολόγηση. Θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία (εκτύπωση, διανομή, πώληση, επιστροφή) και θα συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα πώλησης ημερήσιου και περιοδικού τύπου σε όλη την επικράτεια, ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια και αξιοπιστία στις δημόσιες διαφημιστικές δαπάνες.

Δημόσια Διαβούλευση για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου του ΟΑΣΘ»: Η διαβούλευση ολοκληρώνεται 1.1.2019. Σκοπός του έργου είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων, άρα και της καθημερινότητας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ προς το επιβατικό κοινό. Το έργο περιλαμβάνει:

* Ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού.

* Ένα σύγχρονο σύστημα τηλεματικής για την ενημέρωση των επιβατών για τα δρομολόγια, σε πραγματικό χρόνο, από πολλαπλά κανάλια πληροφόρησης, όπως Internet, mobile applications, έξυπνες στάσεις.

* Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για την αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων από πολλαπλά κανάλια πώλησης (αυτόματοι πωλητές εξωτερικού χώρου και εντός οχήματος, Internet, mobile applications, εκδοτήρια εισιτηρίων).

ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Συνολικός προϋπολογισμός 589 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2011, αλλά καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την υλοποίηση αυτού του πολύπλοκου έργου που εξοικονομεί έως 150 εκατ. ευρώ ετησίως και αναβαθμίζει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες εντός του Δημοσίου φέρνοντας ταχύτητες 1.000 Mbps. Επίσης δίνει τη δυνατότητα για:

* Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων σε 68 πόλεις.

- Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots).

Ευρυζωνικά δίκτυα


Πρόκειται για πρωτοβουλίες, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη κινητοποιήσει περί τα 3 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις. Με την ολοκλήρωσή τους, θα δώσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες σε 4 εκατ. νοικοκυριά ως το 2022.

Ολοκληρώνεται το Rural Broadband, που προσφέρει σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε κατοίκους οικισμών απομακρυσμένων περιοχών. Για το έργο βραβεύτηκε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η δράση Super Fast Broadband, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για το 2018 (συνολικά 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), επιδοτεί πολίτες για την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ. Θα συνεχιστεί και το 2019.

Το Ultra Fast Broadband, έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ (δημόσια συμμετοχή 300 εκατ.), θα προκηρυχθεί εντός του 2019. Στόχος, να φτάσει η οπτική ίνα σε κάθε περιοχή και κάθε σπίτι της χώρας.

Η δράση WiFi4GR, που έχει στόχο την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την παροχή ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές (εκτίμηση: 2.900 σημεία) με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δράση συμμετέχει το σύνολο των δήμων της χώρας. Προϋπολογισμός: 15 εκατ. ευρώ. (ΕΣΠΑ 2014-2020 - ΕΠΑΝΕΚ).

Την ίδια στιγμή, προωθείται η ανάπτυξη δικτύων 5G σε μεγάλους δήμους της χώρας. Ήδη Τρίκαλα, Καλαμάτα και Ζωγράφου έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Δορυφορικά

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός - ΕΛΔΟ ιδρύθηκε στις 19 Μαρτίου 2018. Με την ίδρυσή του δίνεται η δυνατότητα διάχυσης των εφαρμογών των διαστημικών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές και η γεωργία, που απασχολούν σημαντικό τμήμα του ενεργού πληθυσμού και έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας του ΕΛΔΟ με Γαλλική και Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία.

Στόχοι του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού είναι:

* Να διαδραματίσει στη χώρα τον ρόλο του κεντρικού δρομολογητή για το διάστημα.

* Καθιέρωση του οργανισμού μέσω υπογραφών μνημονίων συνεργασίας με τα space agencies των υπολοίπων κρατών παγκοσμίως (ΝΑΣΑ, ESA - Ευρωπαϊκή Υπηρεσία διαστήματος,CNES, Ιταλία -ASI, και πολλές άλλες χώρες).

* Συμμετοχή της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα και τη ΝΑΣΑ στην αποστολή στη Σελήνη.

* Ανάδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής επιστημονικής και βιομηχανικής διαστημικής κοινότητας.

* Ανάδειξη και περαιτέρω προώθηση του τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL