Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Κανάλια "δεν πληρώνω" και πάλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανάλια "δεν πληρώνω" και πάλι

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. «Έξις, δευτέρα φύσις» θα έλεγαν άλλοι. Επανέρχονται δριμύτεροι μετά τις άδειες οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και διεκδικούν και πάλι, με κάθε δυνατό τρόπο, να μην πληρώνουν.

Το πρώτο κρούσμα ήρθε με την άρνηση καταβολής του 2% επί του τζίρου τους, το οποίο η ένωσή τους ΕΙΤΗΣΕΕ συμφώνησε να καταβάλλει υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού τους: δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς. Ήδη, τόσο η ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και οι Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ έχουν αθετήσει τη συμφωνία και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Για να μην πληρώσουν. Προηγουμένως, έχουν επωφεληθεί και συνεχίζουν να επωφελούνται από τη μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης από 20% σε 5% (επί των διαφημιστικών εσόδων) ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος «η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ στις διαβουλεύσεις είχε προτείνει την εισφορά επί του τζίρου». «Ισχυρίζονται στην προσφυγή τους ότι ουδέποτε συμφώνησαν. Ωστόσο, τα ντοκουμέντα τους διαψεύδουν» επισήμανε.

Το δεύτερο κρούσμα είναι πιο πρόσφατο. Οι καναλάρχες διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην  πληρώσουν τον Ιανουάριο του 2019 την ετήσια δόση 3,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες που πήραν τον Σεπτέμβριο, μετά το διαγωνισμό από το ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος για την καταβολή στις αρχές του κάθε ημερολογιακού έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνουν η δόση να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος αδειοδοτημένης λειτουργίας τους.

Παρότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες με τον πιο σαφή και πανηγυρικό τρόπο δικαιώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά και το ύψος του τιμήματος των 35 εκατ. ευρώ ανά κανάλι για άδεια δεκαετίας (ήτοι 3,5 εκατ. τον χρόνο), σημειώνοντας ότι «τα ποσά αυτά απηχούν την εκτίμηση των ίδιων των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για την οικονομική αξία των εν λόγω αδειών», οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να μην πληρώσουν.

Πίσω από τη... διεκδίκηση της αναβολής δεν κρύβεται παρά ο διακαής πόθος να αλλάξει η κυβέρνηση, να κερδίσει δηλαδή τις εκλογές η Ν.Δ., οπότε και θα έχουν βάσιμες προσδοκίες να αποφύγουν να πληρώσουν, σύμφωνα με το καθεστώς τριάντα χρόνων διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, εκπρόσωποι των καναλιών έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τη Ν.Δ. ότι το τίμημα για τις άδειες μπορεί να αναιρεθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις! Τα ίδια δημοιεύματα κάνουν λόγο και για κατάργηση διατάξεων του Νόμου Παππά, όπως π.χ. η υποχρέωση απασχόλησης 400 εργαζομένων, η κατάργηση του εναπομείναντος 5% φόρου διαφήμισης, αλλά και η κατάργηση του νόμου για τη συγκέντρωση ΜΜΕ, με την απελευθέρωση κατοχής περισσότερων του ενός τηλεοπτικών σταθμών από μία εταιρεία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Παππά, από το 2015 μέχρι πρόσφατα οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία 140 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL