Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ και εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2019 / Πρόσβαση των ΑμεΑ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ και εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2019 / Πρόσβαση των ΑμεΑ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Την πρόσβαση των ΑμεΑ στο τηλεοπτικό πρόγραμμα, δηλαδή στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, επιχειρεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση με Κοινή Απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου. Η απόφαση έχει στόχο να τονώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, να καλύψει την ανάγκη πληροφόρησης των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και να διασφαλίσει την πρόσβασή τους στην οικονομική και την κοινωνική ζωή.

Τα μέσα πρόσβασης των ΑμεΑ στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, όπως ορίζει η απόφαση (3586 ΦΕΚ 5491/6.12.2018), είναι τρία: ο υποτιτλισμός, η χρήση της νοηματικής γλώσσας καθώς και η ακουστική περιγραφή της εικόνας. Η απόφαση, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, ορίζει ακόμα τους όρους και τις διαδικασίες πρόσβασης, καθώς και το μίνιμουμ των των υποχρεώσεων που έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να γίνουν προσβάσιμοι από τα ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

1. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, γενικής στόχευσης και θεματικούς, ελεύθερης λήψης, υποχρεούνται να μεταδίδουν:

α. Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών την ημέρα στο διάστημα μεταξύ 5 μ.μ. έως 11 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και σε όλη τη διάρκειά τους να μεταδίδεται η ροή της ειδησεογραφίας με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων με χαμηλή ταχύτητα (κρόουλ).

β. Τηλεοπτικό πρόγραμμα ενημερωτικού ή μη περιεχομένου (π.χ. εκπομπές λόγου, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικές αθλητικές σειρές κ.λπ.), με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στα ελληνικά, τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες την εβδομάδα, μεταξύ 5 μ.μ. έως 11 μ.μ..

Οι μη ενημερωτικοί σταθμοί οφείλουν να μεταδίδουν πρόγραμμα με υποτιτλισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 3% την εβδομάδα.

2. Η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδίδει:

α. Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) λεπτών την ημέρα, στο διάστημα μεταξύ 5 μ.μ. έως 11 μ.μ..

Κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και σε όλη τη διάρκειά τους να μεταδίδεται η ροή της ειδησεογραφίας με τη μορφή κυλιόμενων τίτλων με χαμηλή ταχύτητα (κρόουλ).

β. Τηλεοπτικό πρόγραμμα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων τουλάχιστον 12 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων δύο (2) με ακουστική περιγραφή εικόνας, μεταξύ των ωρών 5 μ.μ. έως 11 μ.μ.

3. Τα συνδρομητικά κανάλια υποχρεούνται, να μεταδίδουν:

α. Δελτία ειδήσεων, εφόσον περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά τους, στη νοηματική γλώσσα και με υπότιτλους, τουλάχιστον 5 λεπτά ημερησίως, αλλά και στο σύνολο της διάρκειας των δελτίων ροή των ειδήσεων σε μορφή κρόουλ.

β. Εκπομπές μη ενημερωτικού περιεχομένου με υπότιτλους και ακουστική περιγραφή εικόνας, διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας μηνιαίως.

4. Τα ιντερνετικά κανάλια υποχρεούνται να μεταδίδουν περιεχόμενο υποτιτλισμένο, τουλάχιστον στο 20% του καταλόγου τους (menu). Εάν περιλαμβάνεται δελτίο ειδήσεων, ταυτόχρονη μετάδοση στη νοηματική γλώσσα και αναγραφή υποτίτλων διάρκειας τουλάχιστον δύο (2) λεπτών ημερησίως.

Τα κανάλια οφείλουν να υποτιτλίζουν και να μεταδίδουν στη νοηματική γλώσσα δημόσιες ανακοινώσεις, όπως τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, καθώς και ανακοινώσεις σε εξαιρετικές και κρίσιμες περιπτώσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Ο έλεγχος εφαρμογής από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της υποχρέωσής τους προς τα ΑμεΑ πραγματοποιείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας. Στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους υποβάλλουν έκθεση σχετική με την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης, καθώς και αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις όπου σημειώνεται ο χρόνος μετάδοσης για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Τυχόν παραβάσεις της διάταξης ελέγχονται από το ΕΣΡ σύμφωνα με τις κυρώσεις που προβλέπει η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL