Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Δ. Κυριτσάκης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακάλυψε ύπαρξη καρτέλ στη διανομή και αποστολή του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Κυριτσάκης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακάλυψε ύπαρξη καρτέλ στη διανομή και αποστολή του Τύπου

Ο κ. Κυριτσάκης μίλησε για σημαντικό και αξιόλογο έργο της Επιτροπής, που είχε ως αποτέλεσμα να διεκπεραιωθούν, από το 2009 μέχρι σήμερα, 1.300 υποθέσεις για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού και να καταφέρει να έχει δεσπόζουσα θέση στη παγκόσμια κατάταξη στην αντιμετώπιση των καρτέλ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 9η θέση.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κυριτσάκης στους ελέγχους που έγιναν στις κατασκευαστικές εταιρείες, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη παραβατικότητα. «Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή και τα μέτρα που επιβάλαμε στις κατασκευαστικές εταιρείες μπήκαν στον δημόσιο κουρβανά 81 εκατ. ευρώ από εισπράξεις κατασκευαστικών εταιριών» ανέφερε.

Ακόμη, μίλησε για πρόβλημα υποστελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημειώνοντας πως «χωρίς στρατιώτες δεν κερδίζεται η μάχη», ενώ χαρακτήρισε κακόβουλα τα σχόλια ότι δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στον ρόλο και στο έργο της.

Σειρά ερωτήσεων, κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε ο κ. Κυριτσάκης σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρείες «Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως και Διανομής Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου-Ευρώπη» και «Άργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως Διαχειρίσεως και Μεταφορών» για παράβαση των κανόνων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αρνήθηκε ότι ήταν χαμηλό το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στις δύο εταιρείες, αντιτείνοντας ότι υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων των ισολογισμών που κατέθεσαν και τόνισε ότι το αρχικό πρόστιμο ήταν πολύ υψηλότερο αλλά μειώθηκε κατά 30%, όπως ορίζει ο νόμος και ισχύει για όλους όσοι δέχονται να μπουν στη διαδικασία διευθέτησής του.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι από τον έλεγχο που διηνήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδείχθηκε η ύπαρξη καρτέλ και για τη διανομή του Τύπου και για την αποστολή του.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισήμανε ότι τα πρακτορεία Τύπου πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεσμεύονται από τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου.

«Το γεγονός ότι υπήρχαν 17.000 σημεία διανομής και πέσανε στα 6.000 δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί αφού είναι τόσο ζημιογόνες δεν τις κλείνουν;» υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε: «Μονομερώς η εταιρία "Άργος" ζήτησε να αλλάξουν οι συμβάσεις, ενώ η διάρκειά τους έληγε το 2019. Αυτό δεν ήταν τρανταχτό παράδειγμα για να κινήσετε την διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων; Ελέγξατε να δείτε ποιος ήταν ο τζίρος το 2018 των δύο εταιρειών για να δούμε αν ήταν ζημιογόνες και να ξέρουμε πώς κινούμαστε και αν θα τους επιβάλουμε μικρά πρόστιμα;» ρώτησε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

«Τα πρόστιμα είναι ένα εργαλείο της Επιτροπής, μαζί με άλλα που έχει για να κάνει τη δουλειά της. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι λαϊκό δικαστήριο. Κινούμαστε με βάση τα στοιχεία που έχουμε», αντέτεινε ο κ. Κυριτσάκης. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι η Επιτροπή αυτό που έκανε ήταν να υπολογίσει το πρόστιμο βάσει των ισολογισμών, έσοδα-έξοδα που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες, σημειώνοντας ότι αν είναι ψεύτικα τα στοιχεία, αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα να το ελέγξει, αλλά της δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε ζητήσει από την «Άργος» προθεσμία 40 ημερών, δηλαδή πριν λήξει η σύμβαση και αναπροσαρμοσαστούν οι τιμές. «Την προθεσμία τη ζήτησα για να έχουμε τα στοιχεία και να μην είμαστε αυθαίρετοι στην επιβολή του προστίμου. Κάλεσα την "Άργος" να φέρει όλα τα στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν είναι καταχρηστική η ενέργειά της. Το αν παρακρατεί χρήματα από ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι θέμα της Επιτροπής μας. Καταγγελίες δεν υπήρχαν. Ούτε και τώρα υπάρχουν, παρά μόνο ορισμένα παράπονα. Κινηθήκαμε αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ξεκινήσαμε έρευνα μετά από τηλεφωνήματα» ανέφερε.

«Η εταιρία "Άργος" είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν. Ο Τύπος πάντα μας ενδιέφερε και δεν έπαψε ποτέ να είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος ρώτησε εάν διαπιστώθηκε συμπαιγνία των δύο εταιρειών «Άργος» και «Ευρώπη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία σημείωσε ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η ύπαρξη καρτέλ στη διανομή του Τύπου και κάλεσε τον κ. Κυριτσάκη να απαντήσει εάν συμβαδίζει το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε με τον τζίρο των δύο εταιρειών, τονίζοντας ότι προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος για το χαμηλό ύψος του. «Η συμφωνία Άργους-Ευρώπης λειτούργησε ως μονοπώλιο; Μήπως θα έπρεπε αποτελεσματικότερα η Επιτροπή να επέμβει στο μετοχικό των εταιρειών;» ρώτησε η κ. Καββαδία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι το ζήτημα της διανομής Τύπου υπήρξε προβληματικό επί σειρά ετών, με τους φορείς να πτωχεύουν ο ένας μετά τον άλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL