Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
81η γενική συνέλευση της EBU: / Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το πιο αρνητικό παράδειγμα στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

81η γενική συνέλευση της EBU: / Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το πιο αρνητικό παράδειγμα στην Ευρώπη

Παράδειγμα προς αποφυγή εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρώπη το "μαύρο" στην ΕΡΤ της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, πέντε χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 2013. Στο σοκ του "μαύρου", με την επίθεση σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως η ραδιοτηλεόραση, αναφέρθηκαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU - European Broadcast Union) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.

Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EBU Jean-Paul Philippot, όσο και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Noel Curran αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 ως το πιο αρνητικό παράδειγμα στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημόσιας τηλεόρασης. Όπως υπογράμμισαν, η ενέργεια αυτή αποτέλεσε ευθεία βολή απέναντι σε ένα δημόσιο αγαθό υψηλής αξίας, πράξη παντελώς ασύμβατη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κοσμοθεωρία. Τόνισαν δε ότι τόσο η EBU όσο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες -θεσμικές και νομικές- ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Ο Jean-Paul Philippot, ο οποίος είχε επισκεφτεί την ΕΡΤ λίγες ημέρες μετά το μαύρο για να εκφράσει τη συμπαράσταση της EBU, έκανε λόγο για μια ακατανόητη ενέργεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης στην «εκκωφαντική», όπως τη χαρακτήρισε, σιωπή της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς και στον ρόλο των ευρωπαϊκών οικονομικών κέντρων που οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια.

Ο γενικός διευθυντής της EBU Noel Curran, αναφερόμενος στην περίπτωση της ΕΡΤ, μίλησε για τον κίνδυνο που διατρέχουν και τις απειλές που δέχονται οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις, σε μια εποχή που, όπως ανέφερε και ο προσφάτως εκλεγμένος πρόεδρος της EBU και πρώην γενικός διευθυντής του BBC Tony Hall, «τα δημόσια ΜΜΕ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά και απαραίτητα, καθώς ήρθε πλέον η ώρα να πρωταγωνιστήσουν με το ποιοτικό περιεχόμενο, την αμερόληπτη ενημέρωση και την παγκόσμια αποστολή τους».

Να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την προσφυγή για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ το 2013.

Στη γενική συνέλευση της EBU συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν επίσημες συναντήσεις με στελέχη της Ένωσης, αρμόδια για το αθλητικό και πολυμεσικό περιεχόμενο, την τεχνολογία, τις υπηρεσίες της Eurovision, τον στρατηγικό σχεδιασμό, το περιεχόμενο, καθώς και τα επιμορφωτικά σεμινάρια προς επαγγελματίες, ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ της EBU και της ΕΡΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL