Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Υπότροπο σε fake news το Star
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπότροπο σε fake news το Star

Μετά το fake ρεπορτάζ για δήθεν σύζυγο ανύπαρκτου πιλότου της αεροπορίας, το Star ξαναχτύπησε με νέο "μαϊμού" ρεπορτάζ που ανακάλυψε «μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα» ονόματι «Φρουροί της Θράκης», η οποία έχει αναλάβει, λέει το "ρεπορτάζ", να αστυνομεύει τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Υπότροπο σε fake news, το Star και ο δημοσιογράφος Λάμπρος Δεμερτζής -καλύπτει τακτικά εθνικά θέματα και θέματα άμυνας-, δημιουργούν κλίμα φόβου και ανασφάλειας, ενώ συγχρόνως στηρίζουν και ενθαρρύνουν τον εθνικισμό.

Η υπόθεση εμφάνισης της "μαϊμού" συζύγου ανύπαρκτου πιλότου της αεροπορίας να δίνει συνέντευξη ότι «ο άντρας της λείπει πολύ από το σπίτι» και το παιδί τους τον αποζητά -επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα πανικού για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο- τον περασμένο Μάρτιο από το ίδιο κανάλι και τον ίδιο δημοσιογράφο είναι γνωστή. Η κυρία που εμφανίστηκε δεν έχει σύζυγο στρατιωτικό, δεν είναι καν παντρεμένη και δεν έχει παιδί. Το θέμα έχει περιέλθει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο σταθμός έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα και αναμένεται η σύσκεψη και η απόφαση.

Πριν καλά - καλά αποφασίσει το ΕΣΡ για τη "μαϊμού - σύζυγο", το Star επανέρχεται με νέο "μαϊμού - ρεπορτάζ", από τον ίδιο δημοσιογράφο, επίσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Αυτή τη φορά το ευφάνταστο "ρεπορτάζ", που μεταδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου, ανακάλυψε «μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα» που ονομάζεται «Φρουροί της Θράκης» και έχει αναλάβει, λέει, να αστυνομεύει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το δήθεν ρεπορτάζ του καναλιού, η ομάδα «Φρουροί της Θράκης» συνέλαβε 62 μετανάστες από την Υεμένη και την Παλαιστίνη την ώρα που περνούσαν τον ποταμό Έβρο και τους επαναπροώθησε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr το "ρεπορτάζ" είναι ψευδές και στημένο. Κι αυτό γιατί «βασίζεται σε άρθρο του συνωμοσιολογικού και παντελώς αναξιόπιστου katohika.gr (το οποίο υπογράφει η αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης») και χρησιμοποιεί φωτογραφία η οποία υποτίθεται ότι απεικονίζει μέλη των «Φρουρών της Θράκης».

Η αλήθεια είναι ότι τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν δεν αποτελούν αποκλειστικές εικόνες της παραστρατιωτικής ομάδας, αλλά της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018», δηλαδή απεικονίζουν εθνοφύλακες που έλαβαν μέρος στην άσκηση και βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ. Όσον αφορά την «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης», σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr, «πρόκειται πιθανότατα για ένα άτομο που κατά καιρούς στέλνει φανταστικές ιστορίες και 'εμπρηστικά' email σε αναξιόπιστα μπλογκς και ιστοσελίδες».

Το θέμα για το «νέο ψευδές ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό Star» έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους δεκαεπτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Καραγιαννίδη. Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου εάν το ΕΣΡ προτίθεται να ελέγξει τις ειδήσεις που μεταδίδει το Star και εάν προτίθεται ο εισαγγελέας να ελέγξει την πληθώρα ψευδών ειδήσεων, οι οποίες καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας στους Έλληνες πολίτες, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνουν να πυροδοτήσουν εθνικιστικά αντανακλαστικά και να στρέψουν μεγάλο μέρος τους εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, «οι ψευδείς ειδήσεις, ως μηχανισμός αποπροσανατολισμού και πόλωσης, γίνονται ολοένα και πιο συχνές κι αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία».

Κουκουλώνει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή την υποτροπή σε fake news του Star και του δημοσιογράφου Λ. Δεμερτζή είναι χαρακτηριστική η απόφαση απαλλαγής για το θέμα «'μαϊμού' σύζυγος πιλότου», που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο υποτίθεται πως είναι θεματοφύλακας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ε, λοιπόν, φταίνε όλοι εκτός από τον δημοσιογράφο, τον αρχισυντάκτη του κεντρικού δελτίου, τον διευθυντή ειδήσεων και το κανάλι!

Δύο μήνες μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ "μαϊμού" για τη «σύζυγο πιλότου», το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό εξέδωσε απαλλακτική απόφαση για τον δημοσιογράφο, καθώς διαπίστωσε ότι... «επαγιθεύθη από ανεύθυνα πρόσωπα και, χωρίς δική του ευθύνη, παρουσίασε τη συγκεκριμένη συνέντευξη με τα ψευδή στοιχεία».

Δέχθηκε δηλαδή ότι ο δημοσιογράφος ήταν αδαής -παρότι χρόνια στο ρεπορτάζ- και ότι τον παγίδευσε «με απίστευτη θρασύτητα και ανευθυνότητα, αλλά και προκλητική ασέβεια στο έργο και την αποστολή του ως άνω δημοσιογράφου» η κυρία που εμφανίστηκε ως σύζυγος αξιωματικού. Ζητάει με άλλα λόγια ευθύνες από εξω-δημοσιογραφικούς παράγοντες για δημοσιογραφικό προϊόν. Έχει άραγε οποιαδήποτε κυρία κάποια υποχρέωση να σεβαστεί την αποστολή ενός επαγγελματία όταν δεν τη σέβεται ο ίδιος;

Το ίδιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ που επέρριψε την ευθύνη στη "μαϊμού" σύζυγο -λες και με δική της πρωτοβουλία εμφανίστηκε να λέει ανοησίες- έθεσε ερωτηματικά (!) για την Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), η οποία μεσολάβησε στον δημοσιογράφο για να βρεθεί η δήθεν σύζυγος πιλότου - καθώς ο αξιωματικός που εκλήθη να καταθέσει δεν εμφανίστηκε καν.

Αποφάσισε έτσι το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ότι δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω πειθαρχική διαδικασία. Κι αυτό γιατί «ναι μεν η καταγγελία έχει βάση προς άλλα πρόσωπα, όχι όμως ως προς το πρόσωπο του συναδέλφου Δεμερτζή, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στη θρασύτατη αυτή μεθόδευση, αλλά τελικά, εντελώς άδικα, εξετέθη, όπως και ο τηλεοπτικός σταθμός στον οποίο εργάζεται».

Με άλλα λόγια, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ όχι μόνο απάλλαξε τους υπεύθυνους, αλλά αντιστρέφοντας την πραγματικότητα τους μετέτρεψε σε θύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL