Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Διαδικασία σε εξέλιξη εναντίον του Σωτ. Καψώχα / Μοσχάτο καλεί Πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδικασία σε εξέλιξη εναντίον του Σωτ. Καψώχα / Μοσχάτο καλεί Πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ

Διαδικασία διερεύνησης εναντίον του πολιτικού αναλυτή της ΕΡΤ Σωτήρη Καψώχα, για τυχόν παράβαση του Κώδικα Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, έχει ξεκινήσει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Το Πειθαρχικό θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες του δημοσιογράφου για την έκφραση γνώμης αναφορικά με εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο εκπομπής σχολιασμού στην ΕΡΤ και μετά από καταγγελία και δριμύ κατηγορώ της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι το θέμα ετέθη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη εκτάκτως και εκτός της Ημερήσιας Διάταξης. Η μεθόδευση αυτή οδήγησε σε αποχώρηση δύο μέλη του Συμβουλίου.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας ή για διερεύνηση. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό εάν το Συμβούλιο κινήθηκε κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπαγγέλτως ή μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η οποία «διαβίβασε την υπόθεση στα αρμόδια όργανα». Ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να εντοπιστεί βάσει ποιας συγκεκριμένης διάταξης του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ ή του Κώδικα Δεοντολογίας κινητοποιείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Κι αυτό γιατί ακόμη και το άρθρο 1 εδ. δ' του Κώδικα Δεοντολογίας που επικαλείται η ΕΣΗΕΑ («Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του») δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή στην περίπτωση, καθώς αναφέρεται σε «πληροφορία» και «είδηση» και όχι στην «έκφραση γνώμης», την οποία κατ' εξοχήν προασπίζεται το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με προηγούμενη σύνθεσή του, κατά τη διερεύνηση ευθυνών των δημοσιογράφων των τηλεοπτικών σταθμών για την κάλυψη του δημοψηφίσματος το 2015, είχε επιβάλει ποινές σε δημοσιογράφους (π.χ. Όλγα Τρέμη), όχι όμως και στους σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων (π.χ. Γ. Πρετεντέρης), καθώς έκρινε ότι οι μεν δημοσιογράφοι παρεμπόδισαν την παρουσίαση της ειδησεογραφίας με ολοκληρωμένο τρόπο, ενώ οι σχολιαστές διατηρούσαν το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους.

Ο Σωτ. Καψώχας, πάντως, με δημόσια δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες έχει ανακοινώσει ότι καταθέτει τη δημοσιογραφική ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL