Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΕΡΤ: Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ: Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τη Ν.Δ.

Την ευκαιρία να στοχοποιήσει ακόμη μια φορά την ΕΡΤ βρήκε η Ν.Δ. λίγες μέρες μετά τη στοχοποίηση - φιάσκο που επιχείρησε εναντίον του ΑΠΕ και κατέρρευσε παταγωδώς. Η Ν.Δ., που έχει ανοίξει συνολικό μέτωπο εναντίον των δημόσιων ΜΜΕ, αποσύρει τα στελέχη της από τον σχολιασμό στις εκπομπές της ΕΡΤ με αφορμή μια αποστροφή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά».

Υποχρεωμένη να καλύπτει τους πολιτικούς αρχηγούς η ΕΡΤ

Η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της αναγνωρίζει στη Ν.Δ. το δικαίωμα «να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας». Προσθέτει ωστόσο ότι υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτόν, προσθέτει, «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Σχετικά με τις αναφορές για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Σημειώνεται επίσης ότι «πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

ΕΣΗΕΑ: Σχολιασμός με αίσθημα ευθύνης

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση -χωρίς πάντως να κατονομάζει τον δημοσιογράφο-, όταν καταπίνει καθημερινά τη συνεχή προπαγάνδα των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ «η μετάδοση της είδησης και ο σχολιασμός των γεγονότων είναι καθήκον των δημοσιογράφων, όμως πρέπει να γίνονται με αίσθημα ευθύνης, σε πλαίσιο ευπρέπειας και δεοντολογίας».

Αναφέρει μάλιστα το σχετικό εδάφιο του κώδικα δεοντολογίας: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του». Το Δ.Σ. «διαβιβάζει την υπόθεση προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ».

Σ. Καψώχας: Αντί να εγκαλείται η εξουσία, νομιμοποιείται η φίμωση

Ο Σωτήρης Καψώχας, απαντώντας στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ, σημειώνει με ανάρτησή του στο fb: «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι προφανές ότι, αντί να εγκαλείται η 'εξουσία' για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης».

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ σημειώνει: «Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ, το ΕΣΡ και κάθε αρμόδιο θεσμό να αγνοήσουν τις αντισυνταγματικές - μικροπολιτικές φανφάρες και απειλές του κ. Μητσοτάκη και να προστατεύσουν την ελευθερία της δημοσιογραφικής έκφρασης και τον συνταγματικά καθορισμένο ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ό,τι αφορά την ενημέρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL