Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ν.Δ. εναντίον ΕΡΤ γιατί... μπαίνει στη μυθοπλασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. εναντίον ΕΡΤ γιατί... μπαίνει στη μυθοπλασία

Συνεχίζουν αμετανόητοι στη Ν.Δ. την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από το πουθενά. Τελευταίο κρούσμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης, ο οποίος «αποκάλυψε» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra ότι η ΕΡΤ κατασπαταλά δημόσιο χρήμα για... τηλεοπτικές παραγωγές!

Με το σκεπτικό "πες πες κάτι θα μείνει" κατηγόρησε τη δημόσια τηλεόραση ότι για μία τηλεοπτική παραγωγή πληρώνει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ, κάλεσε μάλιστα τον εισαγγελέα «να επέμβει για τα κόστη», ενθυμούμενος καθώς φαίνεται προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ επί Ν.Δ., της εποχής των παχέων αγελάδων, όταν δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Μάλιστα, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για σειρά μυθοπλασίας, ρώτησε «με 3.000 υπαλλήλους, γιατί η ΕΡΤ να πληρώνει εξωτερικές παραγωγές»;

Προφανώς, διότι πρόκειται για σειρά μυθοπλασίας και οι σειρές μυθοπλασίας ήδη από τη δεκαετία του 1980 ανατίθενται σε εταιρείες παραγωγής, ως εξωτερικές παραγωγές. Το προσωπικό της ΕΡΤ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, περίπου 2.100 άτομα, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σειράς μυθοπλασίας που απασχολεί ηθοποιούς!

Εν προκειμένω, πρόκειται για τη μεταφορά στη μικρή οθόνη του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», μία σειρά εποχής 16 επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται εντός της τηλεοπτικής σεζόν. Στη σειρά συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ηθοποιοί, μεταξύ αυτών Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος κ.ά.

Η σειρά, όπως «αποκάλυψε» ο κ. Κυρανάκης από ανάρτηση στη Διαύγεια έχει συνολικό κόστος 1,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει περί τα 82.000 ευρώ το επεισόδιο. Για τη σύγκριση, να θυμίσουμε ότι η τελευταία μεγάλη παραγωγή της ιδιωτικής τηλεόρασης «Το Νησί» κόστιζε, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής (2010), περί τα 150.000 ευρώ το επεισόδιο. Ήδη δηλαδή το κόστος είναι προσαρμοσμένο στα περιορισμένα οικονομικά της εποχής. Θα έπρεπε η ΕΡΤ να συμβιβαστεί με μια παραγωγή χαμηλότερων απαιτήσεων; Οι τηλεθεατές θα την παρακολουθήσουν και θα κρίνουν.

Είναι μάλιστα η πρώτη σειρά μυθοπλασίας που προβάλλει η ΕΡΤ μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας. «Όπως απαιτούν οι Έλληνες πολίτες και επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος» σημειώνει σε απάντησή της στον κ. Κυρανάκη η δημόσια τηλεόραση.

Όπως τονίζει μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΡΤ «στηρίζει ενεργά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, είτε αφορά τον κινηματογράφο είτε τη μυθοπλασία, ιδίως όταν αυτή αναδεικνύει την παλαιότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ διασώζει την ελληνική γλώσσα και διαχέει τον ελληνικό πολιτισμό στο σπίτι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας - την ίδια στιγμή που εύπεπτα προγράμματα... ανατολίτικης αισθητικής και προέλευσης προσφέρονται από άλλους διαύλους προς μαζική κατανάλωση». Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να υπηρετεί τους στόχους της, όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται από αυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Λεοντής σημείωσε: «Μεταφέρουμε στη μικρή οθόνη ένα από τα πιο γνωστά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, που έχει μεταφραστεί σε 48 γλώσσες. Αντί άλλου σχολίου, θα παρακαλούσα τον κ. Κυρανάκη να μπει στον κόπο να διαβάσει αυτό το θαυμάσιο έργο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL