Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Οι περιπέτειες του αυτοδιαχειριζόμενου "Ξένιου", ο "Θρύλος" και οι επιτήδειοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι περιπέτειες του αυτοδιαχειριζόμενου "Ξένιου", ο "Θρύλος" και οι επιτήδειοι

Την αταξία που επικρατεί στον ραδιοφωνικό «αέρα», αλλά και τη δράση των επιτήδειων που προσπαθούν να «πιάσουν την καλή», δείχνει η περίπτωση του πρώην δημοτικού σταθμού Άνω Λιοσίων «Ξένιος» 94,3 που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, μετά από μια ατυχή απόπειρα να μετονομασθεί σε «Θρύλος», γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να παύσει κάθε σχετική συζήτηση.

Η πορεία του ραδιοφωνικού σταθμού «Ξένιος» και της συχνότητας 94,3 FM είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον περιπετειώδης από το 2012, οπότε και ο Δήμος Ιλίου σταμάτησε να τον χρηματοδοτεί. Η συχνότητα πέρασε στα χέρια των εργαζομένων, με απόφαση του ΕΣΡ τον Ιούλιο του 2013, βάσει της τροπολογίας Α. Κακλαμάνη που όριζε, τότε, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τη συχνότητα ενός Ρ/Σ εάν τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των τριών μηνών. Η απόφαση του ΕΣΡ δεν υπεγράφη, παρά ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2014 από την τότε υφυπουργό αρμόδια για τα ΜΜΕ Σοφία Βούλτεψη, οπότε πέρασε και τυπικά στα χέρια των εργαζομένων, καθώς είχαν ήδη ιδρύσει ΙΚΕ, προκειμένου να προχωρήσουν στην αυτοδιαχείριση του σταθμού.

Ωστόσο, αν και εργαζόμενοι στον "Ξένιο", δεν είχαν εμπειρία διοίκησης ούτε γνώση της αγοράς ώστε να λειτουργήσουν τον σταθμό και να αξιοποιήσουν τη συχνότητα. Περιορίζονταν έτσι, να μεταδίδουν μουσική, χωρίς να έχουν τα αναγκαία έσοδα ούτε καν για τη συντήρησή του. Σε αυτή τη φάση, τους προσεγγίζει επιχειρηματίας, γνωστός από προγενέστερες δραστηριότητες του ως τεχνικού στα βουνά της Αττικής, εσχάτως δε μετόχου και συνεργάτη τηλεοπτικών σταθμών όπως το "Smile" και το «Βεργίνα TV» της Θεσσαλονίκης, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για το "Μακεδονικό". Και τους προτείνει εμπορική συνεργασία.

Περί τα τέλη του 2016 υπογράφεται συμφωνητικό εκμετάλλευσης ανάμεσα στην ΙΚΕ των εργαζομένων του 94,3 FM και την Digital Iconn της συζύγου του επιχειρηματία, που προβλέπει έλεγχο του σήματος και πλήρη εκμετάλλευση και διαχείριση της συχνότητας.

Το συμφωνητικό αυτό κατήγγειλε η αυτοδιαχειριζόμενη ΙΚΕ των εργαζομένων μονομερώς, ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, με εξώδικο, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναλάβουν τον έλεγχο του σήματος όπως επιβάλλει η άδεια τους και ο νόμος. Πολύ περισσότερο, καθώς ουδέποτε έλαβαν αναφορά ή απόδοση λογαριασμού (π.χ. για διαφημίσεις, χορηγίες, πρόγραμμα) από την Digital Iconn. Ακριβώς σε αυτή τη φάση, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, συμβαίνουν «συμπτωματικά» δύο περιστατικά:

* Ανακοινώνεται ότι από τη συχνότητα θα εκπέμψει νέο δυναμικό αθλητικό ραδιόφωνο, που θα γίνει «Θρυλικό». Τόσο στο web, όσο και στο rds της συχνότητας εμφανίζεται το όνομα «Θρύλος FM», το οποίο παραπέμπει ευθέως στον Ολυμπιακό. Φήμες εξάλλου έκαναν λόγο στο παρελθόν για ενδιαφέρον του Ευ. Μαρινάκη να εκπέμψει αθλητικό ραδιόφωνο. Το πάρτι δεν κράτησε πολύ. Όλα εξαφανίζονται, μετά την οργισμένη ανακοίνωση του διευθυντή Επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κ. Καραπαππά, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το 'Θρύλος' ως εμπορικό όνομα ανήκει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός» και ότι ψάχνουν ποιος ενέπλεξε το "Θρύλος" με αυτόν τον ραδιοφωνικό σταθμό. Όλα αποσύρονται στα γρήγορα.

* Την ίδια μέρα, οι μέτοχοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΙΚΕ λαμβάνουν «πρόταση» από την Digital Iconn με την οποία τους ζητείται να πωλήσουν τα (19) μερίδιά τους έναντι 5.000 το ένα, δηλαδή τη συχνότητα ολόκληρη, έναντι 95.000 ευρώ! Η D.I. προσφέρεται επίσης να αποσύρει τις απαιτήσεις της για αγωγή αποζημίωσης... 200.000 ευρώ και άλλη απαίτηση για έξοδα λειτουργίας 5 μηνών του σταθμού, άλλες 35.000 ευρώ! Και το καλύτερο: προσφέρεται να εκχωρήσει(!) μια συχνότητα στην ΙΚΕ δωρεάν, αξίας 360.000 ευρώ, στο ψηφιακό DAB+, προφανώς θεωρώντας ότι απευθύνεται σε βλάκες.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Υπήρξε ποτέ συμφωνία των διαχειριστών του σταθμού με τον Ολυμπιακό; Μάλλον αδύνατον, καθώς ο σταθμός ανήκει στους εργαζόμενους της ΙΚΕ. Μήπως οι διαχειριστές του σταθμού είχαν ευσεβείς πόθους να υπάρξει συμφωνία με τρίπλα; Είναι πιθανό. Το βέβαιο είναι ότι επιδιώκουν να γίνουν ιδιοκτήτες του σταθμού δίνοντας ψίχουλα και πουλώντας εκδούλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL