Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Διακήρυξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας των Δέκα για τον ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακήρυξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας των Δέκα για τον ΕΔΟΕΑΠ

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ γίνονται σε στιγμές κρίσιμες όχι μόνο για το ταμείο, αλλά και για το μέλλον του κλάδου, δεδομένης της αλλαγής του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ λίγους μήνες μετά την ψήφιση του προηγούμενου, τον οποίο είχαμε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία.

Οι νέες αξιώσεις της τρόικας

Την αλλαγή του νόμου αξίωσαν οι δανειστές μετά την έκφραση γνώμης από την Eurostat, με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ τοποθετείται στη Γενική Κυβέρνηση, παρότι δεν ενισχύεται από το Δημόσιο.

Η τρόικα αξίωσε τη διάθεση της εργοδοτικής εισφοράς του 2%, επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αποκλειστικά στον τομέα της υγείας. Το «βέτο» των δανειστών μάς δείχνει πως υπάρχουν στοχεύσεις που υπερβαίνουν τη λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat και πιθανότατα «υποδεικνύονται» από εργοδοτικούς χώρους.

Το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών περιελήφθησαν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα οποία έπρεπε να ψηφιστούν έως τις 14 Ιουνίου, δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση.

Ο διαφαινόμενος κίνδυνος ήταν, υπό την πίεση της τρόικας και της λαθεμένης γνωμοδότησης της Eurostat, η κυβέρνηση να νομοθετήσει βιαστικά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Έπρεπε σε πυκνό χρόνο να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι πιέσεις των εργοδοτών και η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος γενικότερα απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις.

Η πιεστική διαπραγμάτευση

Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μετά τη γνωμοδότηση της Eurostat, ανέλαβαν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προς όφελος των συνταξιούχων, των ανέργων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, η ομάδα Καρούτζου, απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, επέλεξε να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση και επιδίδεται έκτοτε σε πόλεμο ανακοινώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλοντας τους πάντες, υπουργείο Εργασίας, ΕΦΚΑ, ακόμη και τις Ενώσεις!

Από τον Ιανουάριο 2018, οπότε και διεσώθη ο ΕΔΟΕΑΠ, η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης επέδειξε πρωτοφανή εκνευρισμό και αμετροέπεια. Χρειάστηκε να παρέμβουν οι Ενώσεις, τρεις φορές το τελευταίο διάστημα, για να λυθούν προβλήματα όπως η ασφάλιση των εργαζομένων με μπλοκάκια, τα βαρέα και η συνεργασία με τον ΕΦΚΑ. Ολιγώρησε για τα βασικά, όπως η υλοποίηση της διεύρυνσης, με την ένταξη των νέων ασφαλισμένων στην περίθαλψη αλλά και στους εκλογικούς καταλόγους, ίσως γιατί δεν βόλευε..

Η επηρμένη ομάδα Καρούτζου έπαιξε κορώνα - γράμματα τον ΕΔΟΕΑΠ και τον κλάδο, την ώρα που οι Ενώσεις έδιναν τη μάχη για τη σωτηρία του.

Η ετερόκλητη αυτή ομάδα των ακραίων καταστροφολόγων υποδύεται τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης, ενώ επί μήνες τώρα κάνει την “πάπια” στις αξιώσεις των τροϊκανών και ορισμένων εργοδοτών, που έχουν στόχο να τορπιλίσουν τον ΕΔΟΕΑΠ. Ποιους εξυπηρετεί άραγε με την καιροσκοπική της πολιτική; Γιατί επέλεξε τον δρόμο της διάσπασης του κλάδου τη στιγμή που παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ;

Αντί για την ενότητα και τη συνεργασία, προκειμένου να διορθωθούν λάθη που η ίδια είχε διαπράξει, επέλεξε την πόλωση και τον διχασμό. Απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση προς την τρόικα, την οποία ο υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε σε εκπροσώπους όλων των Ενώσεων της χώρας και της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έκαναν οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο με το υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση των νέων αξιώσεων της τρόικας. Αποτυπώνει επίσης την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων συναδέλφων μας.

Η νέα ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του και δεν θα υπάγεται στο Δημόσιο. Το 2% παραμένει και ορίζεται ως «εργοδοτική εισφορά», δίνεται όμως αποκλειστικά στον κλάδο υγείας, ο οποίος ενισχύεται. Οι υπάρχουσες συντάξεις δεν μειώνονται και οι αλλαγές αφορούν τις συντάξεις που θα δοθούν μετά την 1η Ιουλίου 2018 και μόνο για το διάστημα ασφάλισης που διανύεται στο μέλλον. Για το διάστημα ασφάλισης πριν από την 1.7.2018 η σύνταξη θα βγαίνει με το καθεστώς που ίσχυε έως σήμερα, δηλαδή δεν μειώνεται όπως διαλαλούσαν οι γνωστοί καταστροφολόγοι.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πρώτα στοιχεία από την εισροή των εισφορών μετά την αύξηση των ασφαλισμένων στον νέο ΕΔΟΕΑΠ είναι ενθαρρυντικά και δεν υπάρχει κίνδυνος στην καταβολή των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως -όπως προτείναμε- η απερχόμενη διοίκηση όφειλε να μεταφέρει πόρους στον λογαριασμό επικούρησης και εφάπαξ για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Δεν το έπραξε, προκειμένου να κινδυνολογήσει για τις συντάξεις, και φέρει ακέραιη την ευθύνη για τυχόν προβλήματα.

Δεσμευόμαστε ότι την επομένη των εκλογών, μόλις τελειώσει η θητεία της τωρινής διοίκησης, είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση με μεταφορά πόρων, ενώ οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά.

Η ομάδα Καρούτζου αποφάσισε να παλέψει μόνο τη γνωμοδότηση της Eurostat, ενώ οι Ενώσεις αντιπρότειναν παράλληλο αγώνα, τόσο στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα όσο και προς την Eurostat, προκείμενου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα» εξαιτίας των νέων αξιώσεων της τρόικας.

Στο μέλλον, μετά την αλλαγή της γνωμοδότησης της Eurostat, για την οποία είμαστε αισιόδοξοι, και την απένταξη του ΕΔΟΕΑΠ από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης, θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες προκειμένου να αλλάξει η ρύθμιση για την υποχρεωτική κατανομή του 2% στον κλάδο της Υγείας. Κι ακόμη, διατηρώντας σήμερα ζωντανό τον ΕΔΟΕΑΠ και ενοποιώντας τον κλάδο μας, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης

Ο συμβιβασμός, που πέτυχαν οι Ενώσεις, διατηρεί και διευρύνει τον ΕΔΟΕΑΠ με όλους τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης. Διασφαλίζει τις παρεχόμενες συντάξεις και βελτιώνει τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL