Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Συγγραφείς, εκδότες, παραγωγοί έργων ξεκαθαρίζουν / "Ψηφιακό τέλος": Δεν είναι φόρος, είναι αποζημίωση των δημιουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγγραφείς, εκδότες, παραγωγοί έργων ξεκαθαρίζουν / "Ψηφιακό τέλος": Δεν είναι φόρος, είναι αποζημίωση των δημιουργών

Συγγραφείς, εκδότες, παραγωγοί και δημιουργοί οπτικοακουστικών έργων αντιδρούν έντονα στις απόψεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το λεγόμενο «ψηφιακό τέλος» ή «χαράτσι», όπως αποκλήθηκε, που επιβάλλεται στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, κινητά, tablet). Όπως αποσαφηνίζουν, δεν πρόκειται για «τέλος», αλλά για «εύλογη αμοιβή», «αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων» των δημιουργών, η οποία προϋπήρχε, επιβάλλεται από Οδηγία της Ε.Ε. και ισχύει με διαφορετικούς τρόπους είσπραξης σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Βίντεο και Πολυμέσων, αλλά και Ενώσεις Λογοτεχνών, Συγγραφέων, Εκδοτών βιβλίων, και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), σημειώνουν:

Η θέσπιση της δίκαιης αποζημίωσης αποτελεί υποχρέωση της χώρα μας που προκύπτει από ευρωπαϊκή Οδηγία (2001/29). Το σκεπτικό είναι απλό: Η αξία των μηχανημάτων πολλαπλασιάζεται από τη δυνατότητα αντιγραφής καλλιτεχνικών έργων. Η δίκαιη αποζημίωση αποτελεί την αμοιβή των δημιουργών για τα έργα -κείμενα, ταινίες, τραγούδια, εικόνες- που μέσω των μηχανημάτων αναπαράγονται νόμιμα από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ελάχιστη επιβάρυνση σε σχέση με το πόσες φορές μπορεί να αναπαραχθεί οποιοδήποτε έργο μέσω αυτών των συσκευών.

Η χθεσινή διάταξη δεν έφερε τίποτε καινούργιο. Διόρθωσε ωστόσο νομοτεχνικές ατέλειες του Ν. 4481/2017 που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και επανέφερε αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων ίση με το 2% της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ (αποζημίωση που ίσχυε για τους υπολογιστές στην Ελλάδα ήδη από το 1993 έως το 2002, όταν και καταργήθηκε). Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα υπόκειντο σε εύλογη αμοιβή (6%) και με τον προηγούμενο νόμο, όπως αναγνώρισαν δικαστικές αποφάσεις, και με τη χθεσινή διάταξη η αμοιβή μειώθηκε σε 2%.

Σχετικά με το ύψος της επιβάρυνσης, οι Ενώσεις αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας ότι τα δικαιώματα ύψους 65 εκατ. ευρώ που αναφέρουν κάποιοι είναι εντελώς ψευδή. Συγκεκριμένα:

Στη Γαλλία η απόδοση (με στοιχεία του 2017) κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε χώρες με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, όπως η Αυστρία, η ετήσια απόδοση κυμαίνεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο στα 20 εκατ. και στην Πορτογαλία στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Γερμανία αποδίδει πάνω από 700 εκατ. ετησίως!!! Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό για το 2017 (άνευ tablet) σε δημιουργούς και καλλιτέχνες κυμάνθηκε γύρω στα 550.000 ευρώ!

Οι άνθρωποι που παράγουν έργα λόγου, μουσικά και οπτικοακουστικά έργα είναι χιλιάδες και το έργο τους είναι σχεδόν αδύνατον να κοστολογηθεί αντικειμενικά. Συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, επιστημονικοί συντάκτες, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, τραγουδιστές, είναι μόνο μερικές επαγγελματικές κατηγορίες που δικαιούνται «εύλογης αμοιβής». Η εύλογη αμοιβή αποτελεί ελάχιστη αποζημίωση για τους δημιουργούς αλλά και όσους εμπλέκονται στα έργα που απολαμβάνουμε όλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL