Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΕΔΟΕΑΠ: Κινδυνεύει το ταμείο των δημοσιογράφων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΟΕΑΠ: Κινδυνεύει το ταμείο των δημοσιογράφων;

Ανησυχία και πανικό σπέρνουν σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους του Τύπου και των ΜΜΕ μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, επικουρικού και υγειονομικού ταμείου, με «αποκαλύψεις» τους ότι δήθεν η κυβέρνηση σχεδιάζει παρασκηνιακά την κατάργησή του.

Αφορμή για τη φασαρία που ξεσήκωσαν στάθηκε γνωμοδοτική εισήγηση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ, το αυτοδιοικούμενο ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο, θα πρέπει να θεωρηθεί ασφαλιστικός φορέας της κεντρικής κυβέρνησης και όχι φορέας υποχρεωτικής μεν κοινωνικής ασφάλισης, αλλά εκτός δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος, όπως έχει σήμερα.

Η γνωμοδότηση της Eurostat θα μπορούσε πράγματι να δώσει έρεισμα σε κύκλους (π.χ. των εργοδοτών) να αξιώσουν την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα (με αποτέλεσμα π.χ. οι εργοδότες να απαλλαγούν από τη θεσμοθετημένη εισφορά 2% επί του τζίρου τους που προβλέφθηκε να αποδίδεται στο ταμείο με βάση το νόμο 4498/2017).

Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι θα απαντήσουν τεκμηριωμένα στο πόρισμα της Eurostat και δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά το γενικό καθεστώς του ΕΔΟΕΑΠ με τη σημερινή μορφή του. Για την απάντησή τους έχουν πολλά επιχειρήματα:

1. Ως επιχείρημα για να τεκμηριώσει την ανωτέρω γνώμη της η Eurostat επικαλείται το καταργηθέν από τον Σεπτέμβριο του 2016 αγγελιόσημο (!) το οποίο βαφτίζει φόρο και το οποίο πράγματι αντιστοιχούσε στο περίπου 80% των εσόδων του ταμείου.

2. Τα στοιχεία που μελέτησε η Eurostat είναι παρωχημένα. Και αυτό γιατί έλαβε υπόψη στοιχεία έως το έτος 2016 και γι' αυτό επικαλείται το καταργηθέν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αγγελιόσημο! Οι εισφορές που εισρέουν στον ΕΔΟΕΑΠ σήμερα δεν είναι φόροι ή κοινωνικοί πόροι, αλλά εισφορές εργοδοτών / εργαζομένων οι οποίες προσυμφωνήθηκαν μεταξύ τους πριν νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 2% επί του τζίρου.

3. Το δάνειο που έλαβε ο ΕΔΟΕΑΠ το καλοκαίρι του 2017 από τον ΕΦΚΑ για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του θεωρήθηκε από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών κρατική διάσωση. Πράγματι ο ΕΦΚΑ δάνεισε τον ΕΔΟΕΑΠ όταν το ταμείο δεν είχε κανέναν θεσμοθετημένο πόρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η έκτακτη αυτή κατάσταση θα επαναληφθεί στο μέλλον. Ούτε βέβαια το Δημόσιο θα προστρέξει στο μέλλον να διασώσει τον ΕΔΟΕΑΠ.

Κατά τα λοιπά, εγκρίθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο ο κανονισμός είσπραξης εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εισρέει ρευστό, το οποίο τόσο ανάγκη έχει το ταμείο, όπως υπολογίζεται, έως το τέλος Μαΐου.

Δύο σενάρια για τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Μαΐου, λήγει, σύμφωνα με τον νόμο, η θητεία του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ. Εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης πρέπει να γίνουν άμεσα. Η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Ταμείου, με την επικείμενη ένταξη περίπου 6.000 νέων ασφαλισμένων (τεχνικών, δημοσιογράφων και εργαζομένων στο Ιnternet κ.ά.), αλλάζει το εκλογικό σώμα, αλλά και τη σύνθεση του Δ.Σ., το οποίο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό και με τις νέες ειδικότητες.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατυπωθεί δύο προτάσεις σε σχέση με την προκήρυξη των εκλογών. Η μία προέρχεται από την ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ κ.ά. και προτείνει μικρή παράταση της θητείας του Δ.Σ. με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γίνουν εκλογές αφού ολοκληρωθεί ομαλά η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ με τους νέους ασφαλισμένους. Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από την πλευρά του ΕΔΟΕΑΠ και προτείνει εκλογές το τριήμερο από 23 έως 25 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL