Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Νίκος Σβέρκος, διευθυντής του Κόκκινου 105,5: / "Η κοινωνία δεν χρειάζεται ένα ραδιόφωνο - διαφημιστή κάποιου κόμματος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Σβέρκος, διευθυντής του Κόκκινου 105,5: / "Η κοινωνία δεν χρειάζεται ένα ραδιόφωνο - διαφημιστή κάποιου κόμματος"

Για όσους ακούνε 105,5 Στο Κόκκινο, ο Νίκος Σβέρκος είναι γνωστός από την εκπομπή του με τον Δ. Κουκλουμπέρη κάθε μέρα 11.00 - 12.00. Από τους δύο είναι ο πιο εξωστρεφής και παρορμητικός. Σαρξ εκ της σαρκός του Κόκκινου, εδώ και δέκα μέρες έχει αναλάβει τη διεύθυνση σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης που δείχνει δυναμική και δίνει ελπίδα για το μέλλον του σταθμού. Ο Νίκος Σβέρκος μας είπε ότι ο σταθμός θα ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει η κοινωνία: μια "ειλικρινή ραδιοφωνική παρουσία, που θα θέτει κρίσιμα ερωτήματα, θα εκμαιεύει καθαρές απαντήσεις και θα παράγει πολιτισμό με τον ήχο του και τον λόγο του".

* Αναλαμβάνεις το τιμόνι του ραδιοφώνου σε μια συγκυρία δύσκολη, για πολλούς λόγους. Η τοποθέτησή σου στη διεύθυνση του Κόκκινου είναι κατά τη γνώμη μου μια "δυναμική" απόφαση, που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για το ραδιόφωνο. Έχεις την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι τα εχέγγυα που πήρες, οικονομικά, πολιτικά, διοικητικά, για να αναλάβεις την ευθύνη αυτής της θέσης;

Συνήθως τα εχέγγυα που λαμβάνουν δημοσιογράφοι που αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις είναι οικονομικής φύσης: ακριβά συμβόλαια, ακριβές ρήτρες, σχέσεις διαπλοκής. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εδώ και μήνες ομόφωνα και με τον πιο εμφατικό τρόπο την πολιτική απόφαση να διατηρήσει τα μέσα ενημέρωσης, των οποίων είναι ιδιοκτήτης ή ισχυρός μέτοχος.

Αυτή η απόφαση, που για ορισμένους δεν ήταν αυτονόητη, αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικότατο εχέγγυο. Είδα επίσης για πρώτη φορά μετά από χρόνια έμπειρους δημοσιογράφους και κομματικά στελέχη όλων των βαθμίδων να σηκώνουν το φορτίο της ενίσχυσης του ραδιοφώνου μας. Αυτό συνιστά έμπρακτη στήριξη και απόλυτη διαβεβαίωση πως δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

* Είναι γνωστός ο στόχος του ιδιοκτήτη ΣΥΡΙΖΑ και με αποφάσεις επίσημων οργάνων, να δημιουργηθεί ενιαίος όμιλος με την "Αυγή". Σε τι στάδιο βρίσκεται η δημιουργία ομίλου; Και με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσει το ραδιόφωνο τη συνεργασία σε όμιλο με την "Αυγή";

Πρόκειται για μια απόφαση ίσως σημαντικότερη από τη δέσμευση για διατήρηση του ραδιοφώνου, επειδή η δημιουργία ομίλου με την "Αυγή" εξασφαλίζει την ανάπτυξη και των δύο μέσων. Ο ραδιοφωνικός σταθμός μας μπορεί και πρέπει να αντλήσει πολύτιμες δυνάμεις από την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, να αξιοποιήσει το σημαντικό δημοσιογραφικό της δυναμικό. Πρέπει να γίνει γρήγορα και τα βήματα ήδη πραγματοποιούνται. Μόνο αν δημιουργηθεί ένας ενιαίος ενημερωτικός οργανισμός, ισχυρός και σύγχρονος, θα ωφεληθούν και τα δύο μέσα ενημέρωσης δημοσιογραφικά, λειτουργικά και διοικητικά.

Για να το θέσω πιο απλά: ο 105,5 Στο Κόκκινο χρειάζεται την εμπειρία της "Αυγής" και η "Αυγή" χρειάζεται τη σπιρτάδα του νέου 105,5 Στο Κόκκινο. Προέχει, τέλος, η συντονισμένη παρουσία των μέσων της Αριστεράς στο Διαδίκτυο. Εάν δεν παρέμβουμε δυναμικά στον κυκεώνα των fake news, τότε θα είμαστε εκ των πραγμάτων ελλιπείς και ελλειμματικοί.

* Σε σχέση με τον χαρακτήρα που σχεδιάζεται για το ραδιόφωνο. Θα είναι ένα ραδιόφωνο "ανοικτό" στον χώρο της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων; Ένα ραδιόφωνο που θα περιλαμβάνει και άλλες αποχρώσεις πέραν της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ανοικτό σε νέα ρεύματα; Ή θα προκριθεί ένας χαρακτήρας περισσότερο επικεντρωμένος στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετήσει άμεσα τις ανάγκες των μελών και των ψηφοφόρων; Ένα ραδιόφωνο πιο στοχευμένο και πιο συμπαγές;

Με το ερώτημά σου θέτεις την ουσία του ζητήματος του χαρακτήρα ενός ραδιοφώνου της Αριστεράς. Ένα τέτοιο μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί παρά να προσομοιάζει στην ίδια την Αριστερά. Οφείλει, δηλαδή, να έχει σαφείς αρχές και καθαρή άποψη, με "μέτωπο" στον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό. Να είναι ταυτόχρονα μαχητικό και νηφάλιο. Να λειτουργεί υπέρ των αδυνάμων, να είναι η φωνή των "από κάτω". Να έχει φωνή κατανοητή, ψύχραιμη, αλλά και διεισδυτική. Να μην λειτουργεί με παρωπίδες και στεγανά, αλλά να είναι πλουραλιστικός. Να αντιπαρατίθεται με παρρησία με όσες απόψεις διαφωνεί. Να τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού των ακροατών.

Η κοινωνία δεν χρειάζεται ένα ραδιόφωνο - διαφημιστή κάποιου κόμματος. Χρειάζεται μια ειλικρινή ραδιοφωνική παρουσία, που θα θέτει κρίσιμα ερωτήματα, θα εκμαιεύει καθαρές απαντήσεις και θα παράγει πολιτισμό με τον ήχο του και τον λόγο του.

* Ειδικότερα για το πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιοι πιο συγκεκριμένοι σχεδιασμοί; Νέες εκπομπές, ανακατατάξεις, τυχόν μεταγραφές;

Αλλαγές θα υπάρξουν και θα ανακοινωθούν σύντομα. Ωστόσο το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να οργανωθεί εκ βάθρων, να διορθωθούν στρεβλώσεις χρόνων, αξιοποιώντας όλους τους εργαζομένους του, τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς του. Επίτρεψέ μου να κρατήσω τους "σχεδιασμούς" για λίγο ακόμα κρυφούς. Πιστεύω πως οι αλλαγές θα αποζημιώσουν τους ακροατές μας, που αποτελούν τη σημαντικότερη δύναμή μας, καθώς μας στήριξαν και μας στηρίζουν με συγκινητικό τρόπο εδώ και δέκα χρόνια.

* Να έρθουμε στα εργασιακά. Ο σταθμός βγαίνει βαθιά πληγωμένος από μια διαδικασία ανασυγκρότησης που έφτασε να καταρρίψει ακόμα και το ταμπού των απολύσεων, δημιουργώντας πάντως ένα βαθύ ρήγμα. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να αναλάβει τα ηνία του σταθμού σε ένα τέτοιο κλίμα; Πώς θα κινητοποιηθούν δημιουργικά οι άνθρωποι του σταθμού; Υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργηθούν γέφυρες συνεννόησης και καλής συνεργασίας;

Θέτεις πολλά ζητήματα με το ερώτημά σου. Θα αρκεστώ να θυμίσω ότι το ραδιόφωνο αυτό δεν είναι κερδοσκοπικό, δεν έχει πίσω του κάποιον επιχειρηματία που προσπαθεί να βγάλει λεφτά από την υπεραξία των εργαζομένων του. Από εκεί και πέρα, "γέφυρες" κατασκευάζονται όταν ανάμεσα σε δυο "όχθες" επικρατεί χάσμα. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο στον σταθμό μας. Ελήφθησαν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις τόσο από τους εργαζόμενους, καθώς αρκετοί υπέστησαν μειώσεις μισθών, όσο και από το κόμμα - ιδιοκτήτη.

Τώρα πια προέχει το να στήσουμε ξανά το ραδιόφωνό μας στα πόδια του. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός πως όσοι εργαζόμενοι -με πολλούς από αυτούς γνωριζόμαστε από "παιδιά"- με άκουσαν πριν από λίγες μέρες να μιλώ για την επιτακτική ανάγκη να φτιάξουμε ένα ισχυρό και επαγγελματικό ραδιόφωνο ενημέρωσης και πολιτισμού έσπευσαν να καταθέσουν ιδέες και να θέσουν εαυτούς στην κοινή αυτή υπόθεση.

* Θα τελειώσω με μια προσωπική ερώτηση, θα μου επιτρέψεις. Βρίσκεσαι στο απόγειο της επαγγελματικής σου καριέρας, μόλις 34 χρόνων, ήσουν κορυφαίος πολιτικός συντάκτης στην "Εφημερίδα των Συντακτών", στο καθημερινό μάχιμο ρεπορτάζ, στο επίκεντρο των εξελίξεων, με αποστολές, με δημοσιεύσεις που παρήγαν ειδήσεις και συγχρόνως με το βήμα που σου έδινε η εκπομπή σου στο Κόκκινο, ένα "πακέτο" εξαιρετικό, που διαμορφώνει έναν ολοκληρωμένο πολιτικό συντάκτη. Επέλεξες να εγκαταλείψεις το "πακέτο" και το μάχιμο ρεπορτάζ και να δεχθείς την πρόταση για το Κόκκινο. Πώς το αποφάσισες;

Το ραδιόφωνο αυτό το γνωρίζω από την εποχή που κυριολεκτικά ήταν "στα μπετά". Εδώ, στο κτίριο της Σαρρή, με ρώτησε ο Θανάσης Καρτερός, ο πρώτος διευθυντής του 105,5 Στο Κόκκινο, αν θέλω να γίνω δημοσιογράφος. Εδώ με παρότρυνε ο Βαγγέλης Βέκιος, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει το ραδιόφωνο τον διαχρονικό του ήχο, να κάνω εκπομπές. Εδώ γνώρισα τον αστείρευτο Γιώργο Ανανδρανιστάκη, που διαισθάνθηκε και με έπεισε πως έπρεπε να αρχίσω να γράφω.

Αν αρνούμουν τη διευθυντική θέση του 105,5 Στο Κόκκινο θα ήταν σαν να αρνούμαι την επαγγελματική μου φύση και την ιδεολογική μου προέλευση. Στην "Εφημερίδα των Συντακτών", το πρωτοπόρο συνεταιριστικό εγχείρημα, συνεργάστηκα με εξαιρετικούς δημοσιογράφους. Το "απόγειο", λοιπόν, που περιγράφεις συνίσταται σε πολύτιμες εμπειρικές παραστάσεις, τις οποίες ελπίζω να αξιοποιήσω για το ραδιόφωνο της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL