Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΣΚΑΪ προς ΕΣΡ: / "Κλείσε το Mega - δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΚΑΪ προς ΕΣΡ: / "Κλείσε το Mega - δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό"

Στη φόρα βγαίνουν ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των καναλαρχών -ο θάνατός σου η ζωή μου- και ο προσχηματικός χαρακτήρας των επιθέσεων στην κυβέρνηση, δήθεν για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Με μια... μεγαλειώδη κίνηση, ο ΣΚΑΪ αποστέλλει επιστολή στο ΕΣΡ -πέντε μέρες πριν από την απόφαση- και ζητάει ευθέως από την ανεξάρτητη αρχή να κλείσει το Mega!

Η κίνηση του ΣΚΑΪ αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πόσο προσχηματικός ήταν ο θόρυβος για μεγαλύτερο αριθμό αδειών, για τον οποίο φώναζαν τότε όλοι οι καναλάρχες μαζί. Επίσης δείχνει ποιοι είναι αυτοί που θέλουν «να ρίξουν μαύρο στα κανάλια», αυτοί που... «φιμώνουν την ενημέρωση» και... «εμποδίζουν το επιχειρείν»! Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι πάντως η κυβέρνηση, όπως κατηγορούσαν όλοι τότε, ούτε ο Νίκος Παππάς, όπως φώναζαν.

Διότι μπορεί ο ΣΚΑΙ να τόλμησε να στείλει την επιστολή «κλείστε το Mega», όμως δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι το αίτημα διατυπώνεται από την πλευρά και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, με λιγότερο επίσημο, αλλά πάντως με επίμονο τρόπο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το μερίδιο τηλεθέασης περί το 8%-10% που λαμβάνει το Mega και των διαφημιστικών εσόδων που συγκεντρώνει, περί τα 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΣΚΑΪ στην επιστολή του δύο πράγματα υποστηρίζει: Το πρώτο, ότι η αλλαγή φυσιογνωμίας του Mega από ενημερωτικό σε ψυχαγωγικό κανάλι είναι παράνομη. Το δεύτερο, ότι ο τρόπος που λειτουργεί το Mega δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που πλήττει ευθέως ολόκληρη την τηλεοπτική αγορά. Για να είμαστε ειλικρινείς, και στα δύο έχει δίκιο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΚΑΪ: Το Mega «λειτουργεί κατά την τελευταία διετία χωρίς να τηρεί τις ελάχιστες υποχρεώσεις προγράμματος που θέτει ο νόμος, αλλά μεταδίδοντας συνεχώς επαναλήψεις, επομένως λειτουργεί χωρίς κανένα κόστος προγράμματος. Επιπλέον δεν ανταπεξέρχεται ούτε στοιχειωδώς στις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις του (προσωπικό, προμηθευτές, ψηφιακός πάροχος, ΑΕΠΙ κ.λπ).

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να «κανιβαλίζει» τη διαφημιστική αγορά, δηλαδή να πουλάει τον διαφημιστικό χρόνο σε τιμές που δεν ενσωματώνουν κανένα λειτουργικό κόστος και καμία επένδυση, μειώνοντας το έσοδο των λοιπών τηλεοπτικών σταθμών, που προσπαθούν, στις γνωστές συνθήκες κρίσης, να επιβιώσουν τηρώντας όλες τους τις υποχρεώσεις απέναντι στις αρχές και τους νόμους».

Ο ΣΚΑΪ σημειώνει επίσης την απροθυμία των μετόχων να χρηματοδοτήσουν το κανάλι και καταλήγει: «Η αλλαγή φυσιογνωμίας προγράμματος μπορεί μόνο να διαιωνίσει την κατάσταση οριστικής αφερεγγυότητας στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και να υποστηρίξει τεχνηέντως τη λειτουργία της με την ανοχή των τραπεζών και των αρχών».

Η επιστολή του ΣΚΑΪ αναμένεται να ληφθεί υπόψη από το ΕΣΡ στην απόφαση την ερχόμενη Τρίτη για το εάν θα δώσει εντολή για διακοπή λειτουργίας του Mega ή θα δεχθεί τον χαρακτηρισμό του ως θεματικού καναλιού. Κι αυτό διότι, εκτός των άλλων, ο ΣΚΑΪ έχει έννομο συμφέρον να ζητάει να τηρηθεί η νομιμότητα ως ζημιούμενος από μια αθέμιτη πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL