Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανακοίνωση του ΔΣ της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» για την απεργία των εργαζομένων

Ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των εργαζομένων του ρ/σ «Στο Κόκκινο» εξέδωσε το ΔΣ της ΑΥΓΗΣ

«Το ΔΣ της Αυγής τουλάχιστον με έκπληξη έμαθε τη βεβιασμένη απόφαση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ για προκήρυξη απεργίας στην εφημερίδα Αυγή σε «ένδειξη συμπαράστασης» στους εργαζομένους στον «105, 5 Στο Κόκκινο», μετά από αίτημα συνέλευσης εργαζομένων στην Αυγή. Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι κατά πρωτοφανή τρόπο μέχρι την κοινοποίηση της απεργίας από τα σωματεία δεν προηγήθηκε καμία συνάντηση ή έστω επαφή με τη διοίκηση της εφημερίδας.

Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ γνωρίζουν προ πολλού ότι η ΑΥΓΗ ΑΕ είναι διαφορετική εταιρία από τη left media ΑΕ, με άλλη μετοχική σύνθεση, άλλο ΔΣ και άλλους εργαζόμενους. Το ΔΣ της Αυγής στηρίζει τη βιωσιμότητα της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης και ανάπτυξης, που πρέπει να στηριχθεί από όλους.

Όπως έχουμε δείξει και όλο το προηγούμενο διάστημα, παραμένουμε ανοιχτοί στο δημόσιο διάλογο με όλες τις πλευρές. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστούν πρόχειρες και επιβαρυντικές πρακτικές την ώρα που η προσπάθειά μας είναι προσανατολισμένη στην προοπτική της εφημερίδας».

Ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» εξέδωσε και το ΔΣ του σταθμού.

«Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη μας ανακοίνωση, η πρώτιστη έγνοια του Διοικητικού Συμβουλίου της Left Media είναι η επιβίωση του ραδιοφώνου και επιδίωξή μας παραμένει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιληφθούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στην απαραίτητη συνεννόηση για βιωσιμότητα του ραδιοφώνου, μη αποδεχόμενοι ότι η συρρίκνωση του κόστους και η αποδοχή της πρότασης της διοίκησης για μείωση στο 20% των μικτών τους αποδοχών μόνο για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν πάνω από 750 ευρώ στις καθαρές αποδοχές αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου.

Στον ραδιοσταθμό δεν έχει γίνει καμία μείωση στις μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων στον καιρό της κρίσης, αλλά πλέον τα οικονομικά προβλήματα είναι τέτοια που χωρίς τη συρρίκνωση του συνολικού κόστους (με το μισθολογικό κόστος να υπερβαίνει κατά πολύ το 70%), ο ραδιοσταθμός δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τον σταθμό κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

Το ΔΣ του σταθμού θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες και νόμιμες ενέργειες για τη συνέχιση της λειτουργίας του 105,5 Στο Κόκκινο και είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους εργαζομένους και τα σωματεία τους που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Δήλωση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ στην ΑΥΓΗ για την απεργία:

«Απεργία ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και ΑΥΓΗ για την ανάκληση των απολύσεων των τριών συναδέλφων μας.

Πρώτη υλοποιημένη απεργία μετά το 1998 χθες στην εφημερίδα μας απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων,-ισσων μας του «αδελφού» σταθμού ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, Αλέξανδρου Ζέρβα, Ελένης Ηλιοπούλου και Γιάννας Αθανασίου. Τότε, πριν 20 χρόνια, οι εργαζόμενοι στην ΑΥΓΗ είχαν αντιδράσει στην πραξικοπηματική ενέργεια του τότε προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντοπούλου να επιβάλλει τη διοικητική του κυριαρχία στην ΑΥΓΗ αγνοώντας και παρακάμπτοντας τη συλλογικότητα των εργαζομένων της, που είχαν ανέκαθεν αναπόσπαστό ενεργό ρόλο και συμμετοχή στη ζωή και την επιβίωση της εφημερίδας.

Σήμερα, 2018, πάλι οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ απεργήσαμε για την πρωτοφανή και πολιτικά ακατανόητη επίδειξη αυταρχισμού να απολύονται 3 συνάδελφοί μας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, επειδή δεν συναίνεσαν στη μείωση του μισθού τους. Και την ώρα, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι του σταθμού ρίχνουν γέφυρα διαλόγου εφόσον ανακληθούν οι απολύσεις. Κανένα δηλαδή έδαφος προσχηματικής εξήγησης που να υπαγορεύει την επιμονή στις απολύσεις, παρά μόνο αν επιθυμούν να «τελειώνουν» με τον σταθμό και να μεταφέρουν το απειλητικό μήνυμα και προς τα εμάς, που δεν αποδεχτήκαμε τη δεύτερη μείωση μισθού, όπως είχε γίνει το 2014, οπότε μειώθηκαν οι μισθοί μας κατά 15% (χωρίς να υπολογίζεται η de facto μείωση των 10 και άνω οφειλούμενων μισθών την τελευταία δεκαετία).

Προειδοποιώ τους συναδέλφους μου, που κάποτε «σήκωσαν» εκείνη την απεργία και σήμερα βρίσκονται είτε στην πλευρά της Διοίκησης που επιβάλλει τις απολύσεις, είτε σε βουλευτικά έδρανα συναινώντας σε αυτή την κατάσταση, πως η μακρά παράδοση στην εφημερίδα να μην συναινεί στον αυταρχισμό και τον ανορθολογισμό θα συνεχιστεί. Όλοι και όλες εντός του συλλογικού ιδιοκτήτη των δύο Μέσων γνωρίζουν πολύ καλά την προέλευση των ευθυνών για τη διάλυση του ραδιοφώνου και την οικονομική υστέρηση της εφημερίδας. Και πως οι ευθύνες αυτές δεν φέρουν τα ονοματεπώνυμα των εργαζομένων.

Η βία των απολύσεων δεν οριοθετεί κανένα πεδίο διαλόγου κι ας αναλάβει πλέον ο καθένας την ευθύνη του για ό,τι ακολουθήσει.

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στην ΑΥΓΗ

Νίκος Μορφονιός»

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κεντροαριστερές διεργασίες, προοδευτικός πόλος και αποχή

Η πλήρης χειραγώγηση της Νέας Δημοκρατίας από την ακροδεξιά της πτέρυγα, αλλά και η μετατροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φέρει σε κατάσταση πλήρους ρευστοποίησης τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο