Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ποιοι θα επενδύσουν στην τηλεόραση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι θα επενδύσουν στην τηλεόραση;

Αν και σε μερικές εβδομάδες θα γνωρίζουμε πόσα και ποια σχήματα θα διεκδικήσουν να λάβουν τις επτά άδειες εκπομπής, τα σενάρια ήδη άρχισαν να παίρνουν και να δίνουν σχετικά με τους ενδιαφερόμενους και τον τρόπο που θα κινηθούν. Αν και το πιθανότερο φαίνεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερα από επτά επιχειρηματικά σχήματα, άγνωστο είναι πόσα από αυτά θα καταφέρουν να φτάσουν στην τελική διαδικασία της δημοπρασίας.

* Οι σίγουροι πέντε Αυτό που θεωρείται βέβαιο σήμερα είναι η συμμετοχή των 5 λειτουργούντων πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών. ANT-1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ και Έψιλον θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι φάκελλοι υποψηφιότητας όλων θα είναι πλήρεις, από παράβολα και εγγυητικές επιστολές, μέχρι ασυμβίβαστα και πόθεν έσχες των μετόχων. Σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσουν ώς την τελική φάση της δημοπρασίας.

* Ισχυρή η υποψηφιότητα του Έψιλον Στον προηγούμενο διαγωνισμό, το Έψιλον υπό τον Φ. Βρυώνη είχε αποκλειστεί εξαρχής, καθώς ο φάκελλός του είχε σοβαρές ελλείψεις. Υπό την νέα ιδιοκτησία του Ι. Σαββίδη αναμένεται πλήρης και έγκυρη υποψηφιότητα, ανάλογης εμβέλειας με αυτή των άλλων μεγάλων πανελλαδικών σταθμών. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών του σταθμού στην εταιρεία Dimera του Ι. Σαββίδη.

* Το Μακεδονία TV, συμφερόντων Κυριακού, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πανελλαδικό κανάλι, δεν αναμένεται να κατέβει στον διαγωνισμό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει άδεια θεματικού σταθμού στο επόμενο διάστημα. Ήδη ενισχύει το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα.

* Το ΑΡΤ TV του Γ. Καρατζαφέρη, αν και προσμετράται ως πανελλαδικό κανάλι (το ΕΣΡ σκανδαλωδώς έδωσε άδεια να εκπέμπει ως περιφερειακό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει ακόμη και το παράβολο για την υποψηφιότητά του, ενώ και η τιμή εκκίνησης των 35 εκατ. ευρώ θεωρείται απαγορευτική.

* Μεγάλο ερωτηματικό το Mega Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε αποκλειστεί λόγω σοβαρών ελλείψεων στον φάκελλο υποψηφιότητάς του. Σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσής του, υπό νέα εταιρεία. Κι αυτό, διότι η «Τηλέτυπος» θα απορριφθεί στον διαγωνισμό, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ταινιοθήκη, σήμα) βρίσκονται δεσμευμένα από τις τράπεζες. Στο παραπέντε, η λύση που προτείνεται από την πλευρά Βαρδινογιάννη είναι η συμμετοχή στον διαγωνισμό με νέα εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το χρέος τής “Τηλέτυπος” στις τράπεζες (κουρεμένο) αλλά και θα επωφεληθεί από τη χρήση της ταινιοθήκης. Ερώτημα παραμένει αν ο σχεδιασμός θα προχωρήσει σε τελικές υπογραφές, αλλά και εάν θα συμφωνήσουν οι πλευρές Μαρινάκη και Σαββίδη για τη φυσιογνωμία του νέου Mega. Η πλευρά Βαρδινογιάννη προτείνει ένα μικρότερο, «μη τοξικό» πολιτικά κανάλι, με έντονα στοιχεία ψυχαγωγίας. Ο Μαρινάκης ενδιαφέρεται για ισχυρό ενημερωτικό πρόγραμμα. Μπορούν να προχωρήσουν μαζί;

* Η στάση Μαρινάκη Η δυναμική είσοδος του επιχειρηματία στον χώρο των ΜΜΕ δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα διεκδικήσει μερίδιο και στην τηλεόραση. Η αμφίρροπη κατάσταση στο Mega, όπου παραμένει μέτοχος με 22%, δίνει μεγάλες πιθανότητες να στραφεί στην πιο «σίγουρη» λύση της ξεχωριστής υποψηφιότητας. Στον προηγούμενο διαγωνισμό εξάλλου, ήταν εκείνος που «υπερθεμάτισε» έναντι όλων, προσφέροντας 74 εκατ. ευρώ για την 4η άδεια.

* Μικρό καλάθι για τους «ξένους επενδυτές» Πολλά είχαν ακουστεί για «Τούρκους καναλάρχες» μέχρι Τσέχους επενδυτές. Τώρα ακούγονται άλλες πληροφορίες, για δύο σχήματα, εντός και εκτός Ε.Ε. Χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, μάλλον δεν πρέπει να παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά τέτοιου είδους πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL