Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ρύθμιση και στήριξη: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για νομιμότητα και βιωσιμότητα στα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρύθμιση και στήριξη: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για νομιμότητα και βιωσιμότητα στα ΜΜΕ

Συνολικό σχεδιασμό για την αγορά των ΜΜΕ ξετυλίγει η κυβέρνηση. Οι εξαγγελίες του Νίκου Παππά για θεσμοθέτηση μέτρων στήριξης του Τύπου αποτελούν το δεύτερο μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη, συνεπή και ενιαία πολιτική ρύθμισης για τον κλάδο των Μέσων Επικοινωνίας μετά τη δρομολόγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ΜΜΕ θα στηριχθούν -ιδίως δε ο Τύπος, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης- προκειμένου να παίξουν τον ρόλο τους στη λειτουργία της δημοκρατίας και της πολυφωνίας. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο status quo στον χώρο των media, πάνω σε γερές βάσεις, με εσωτερική συνοχή, νομιμότητα και δικαιοσύνη. Η κυβερνητική πολιτική κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: τη ρύθμιση στην αγορά, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ρύθμιση της αγοράς

Η οικονομική κρίση οδήγησε τον κλάδο των ΜΜΕ, τις δομές και τις λειτουργίες του σε πλήρη απορρύθμιση, αν όχι σε κατάρρευση. Με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναρρυθμίσει το τοπίο, παρεμβαίνοντας ακόμα και σε χρόνιες παθογένειες:

* Διαγωνισμός για εκχώρηση νόμιμων αδειών. Αποτελεί πρωταρχικής σημασίας πολιτική για την κυβέρνηση. Ο πρώτος διαγωνισμός προσδιόρισε το τίμημα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στα 245 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος αναμένεται να ξεκινήσει από το ΕΣΡ σε μία βδομάδα από σήμερα, με τη δημοσίευση της προκήρυξης.

* Θεματικές άδειες, τρεις το λιγότερο, προγραμματίζονται να προκηρυχθούν από το ΕΣΡ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

* Εντός του έτους αναμένεται και η νομοθετική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Προωθείται το ψηφιακό ραδιόφωνο.

* Το Μητρώο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ (εταιρειών παροχής περιεχομένου Ίντερνετ) έβαλε τάξη στον χώρο του Διαδικτύου, ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και αποτελεί κριτήριο για τη δίκαιη κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Το εργαλείο για τον εντοπισμό της λογοκλοπής βρίσκεται στη διάθεση όλων των μελών του Μητρώου, περί τις 350 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.

* Η πλατφόρμα για την τηλεοπτική διαφήμιση θα βάλει τέλος στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, στις αφόρητες πιέσεις των διαφημιστών στα κανάλια για όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις, στα κρυφά μπόνους και στις προμήθειες των διαμεσολαβούντων. Τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να παίρνουν τα έσοδα που τους αναλογούν. Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες από συστάσεως ιδιωτικής τηλεόρασης παίρνει τέλος.

Στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

Η ρύθμιση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιχειρούν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δημιουργεί τους όρους για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού. Η ρύθμιση απομονώνει τους πειρατές και επιβραβεύει την υγιή επιχειρηματικότητα που επενδύει και απασχολεί προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για το Διαδίκτυο. Ωστόσο, η ρύθμιση από μόνη της είναι ανεπαρκής για έναν κλάδο που χτυπήθηκε βαριά από την οικονομική κρίση.

* Ο ΕΔΟΕΑΠ διασώθηκε στο παραπέντε. Ανοίγοντας τις πύλες του για τους δημοσιογράφους του Διαδικτύου, διορθώνοντας μια στρέβλωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που κρατάει εδώ και δεκαπέντε χρόνια, γίνεται το ταμείο όλων και όχι μιας επίλεκτης ομάδας γερόντων που κρατάει εκτός τη νέα γενιά. Παράλληλα, ως κοινή ασφαλιστική βάση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενοποιεί τον κλάδο και δίνει περιθώρια για συλλογικές διεκδικήσεις, όπως π.χ. η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η θεσμοθέτηση πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημοσιογράφους.

* Η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης από 20% σε 5% ήταν προϋπόθεση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Ο φόρος έχει φέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 90 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η μείωσή του, σύμφωνα με το ΓΛΚ, επιφέρει ετήσια μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού περί τα 20 εκατ. ευρώ. Η μείωση θεωρήθηκε δίκαιη, καθώς οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται εφεξής όχι μόνο με το 2% του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και με το ετήσιο αντίτιμο για τις άδειες, που δεν θα είναι χαμηλότερο από 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο υπέρ των δημόσιων ταμείων.

* Ψηλά ο πήχης για την απασχόληση. Η υποχρέωση απασχόλησης 400 εργαζομένων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς όταν αδειοδοτηθούν, θα ανεβάσει τον αριθμό τους, από 1.800 σήμερα, σε 2.800 όταν θα δοθούν οι άδειες.

* Μέτρα στήριξης του Τύπου, των ραδιοφώνων και του Διαδικτύου. Στις επόμενες ημέρες, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς, θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης λεπτομερής διάλογος με πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα, που θα καταλήξει σε μέτρα στήριξης του Τύπου. «Υπάρχουν πολύ σημαντικά βάρη και πρέπει να βρούμε τρόπους να ελαφρυνθούν» δήλωσε ο υπουργός. Συναντήσεις αναμένονται στο επόμενο διάστημα με τα προεδρεία της ΕΙΗΕΑ, της ΕΙΙΡΑ, της ΕΝΕΔ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν στις αρχές του έτους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επεξεργασίες κινούνται στις γραμμές του προτύπου ενισχύσεων της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL