Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επικουρικού και υγειονομικού ταμείου των δημοσιογράφων και εφεξής όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου του Διαδικτύου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ενοποιείται ο κλάδος των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα και παράλληλα δίνεται ανάσα ζωής στο Ταμείο, το οποίο θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του με τη θεσμοθέτηση πόρου και εισφορών.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων ΕΣΥ. Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών ΕΣΥ και άλλες διατάξεις».

Προβλέπει δε όλες τις ρυθμίσεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης τόσο με τους εργοδότες των ΜΜΕ όσο και με τους εργαζόμενους. Με μία μόνο διαφορά: δεν ισχύει η αναδρομικότητα από 1.1.2017 της εισφοράς του 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αλλά ισχύει από την ψήφιση της ρύθμισης. Αντιθέτως ισχύει η αναδρομικότητα των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Για τους πόρους του ταμείου: Εισφορά εργαζομένων 6%, εισφορά εργοδοτών 8% συν 2% επί του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ΜΜΕ. Εισφορά συνταξιούχων μόνο για ασφάλιση υγείας 5%.

* Για τη διασφάλιση είσπραξης των πόρων: Οι απαιτήσεις του ΕΔΟΕΑΠ από εισφορές κάθε είδους εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας η είσπραξη μπορεί να ανατίθεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το 2% αποδίδεται στο τέλος του επόμενου μήνα.

* Για την ασφαλιστική βάση: Όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και οι μισθωτοί σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία Τύπου. Οι ιδιοκτήτες, εταίροι, μέτοχοι των περιφερειακών μέσων και έως δύο ανά μέσο. Οι συνταξιούχοι, το προσωπικό του ΕΔΟΕΑΠ. Στην εφάπαξ παροχή υπάγονται οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ή σε κλάδο πρόνοιας άλλου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης. Το ποσό της εφάπαξ παροχής υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

* Για τη διοίκηση: Ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών με απόφαση του υπουργού Εργασίας και σύμφωνα με πρόταση των εργοδοτών και κριτήριο το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς. Οι 10 εκπρόσωποι των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Το ύψος των παροχών καθορίζεται κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη. Το Δ.Σ. δύναται να ανακαθορίζει τις καταβαλλόμενες αποδοχές για λόγους ίσης μεταχείρισης.

Εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση το Δ.Σ. διενεργεί εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Εντός 15 ημερών ο υπουργός Εργασίας διορίζει στο υφιστάμενο Δ.Σ. δύο νέα μέλη, ένα εκ των οποίων επιλέγεται μεταξύ των προσώπων που προτείνει κάθε μία από τις ιδρυτικές ενώσεις του ΕΔΟΕΑΠ και ένα μεταξύ των προσώπων που προτείνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL