Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο ΕΔΟΕΑΠ της νέας εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΕΔΟΕΑΠ της νέας εποχής

Οι ρυθμίσεις για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας, δεν είναι οι καλύτερες, αλλά είναι οι μόνες που έχουμε.

Δεν είναι οι καλύτερες, γιατί είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα και επιδιώξεις, των εργαζομένων από τη μία πλευρά και των εργοδοτών από την άλλη, ενώ το δικό της ΟΚ εκλήθη να δώσει και η τρόικα. Οι ρυθμίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού.

Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ καλούνται από αύριο Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη να ψηφίσουν επί των ρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί. Με Ναι ή με Όχι. Το Όχι κλείνει τον ΕΔΟΕΑΠ την επόμενη μέρα. Το Ναι δίνει ανάσα ζωής και τη δυνατότητα στο μέλλον να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Ωστόσο το Ναι δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Χρειάζεται να ψηφίσει το 50% των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, μέλη της ΕΣΗΕΑ και μέλη της ΕΠΗΕΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι η απαρτία για την ψηφοφορία, σύμφωνα με το καταστατικό, χρειάζεται 5.300 μέλη.

Μερικά συγκριτικά μεγέθη: Στις τελευταίες εκλογές για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είχαν ψηφίσει 3.110 μέλη. Στις τελευταίες εκλογές της ΕΠΗΕΑ, για το Δ.Σ. επίσης, είχαν ψηφίσει 1.450 μέλη (από σύνολο 3.000). Στην ΕΣΗΕΜ-Θ αντίστοιχα είχαν προσέλθει στην ψηφοφορία 322 μέλη. Στις τελευταίες εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ τον περασμένο Μάρτιο είχαν ψηφίσει μόλις 2.469 άτομα.

Η προσέλευση του 50% τουλάχιστον των μελών του ΕΔΟΕΑΠ είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα και δυσκολότερο να επιτευχθεί. Ωστόσο το Ναι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, της τάξεως του 75%, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό.

Υπέρ της ψήφισης των ρυθμίσεων έχουν τοποθετηθεί η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΠΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Ειδικότερα οι παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι και η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος. Με προσωπικές τους ανακοινώσεις η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καπάκος, ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και Γιώργος Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος.

Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την αλλαγή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, ωστόσο, δεν λύνει το πρόβλημα. Τα μέλη του ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόλεμος στις ρυθμίσεις θα συνεχιστεί από μερίδα ιδιοκτητών που έχουν συνηθίσει στο τζάμπα: τζάμπα τηλεοπτικές άδειες, τζάμπα ασφάλιση εργαζομένων. Οι ίδιοι θα πολεμήσουν το ταμείο όχι μόνο για να μην πληρώσουν, αλλά και για να κάνουν αντιπολίτευση μέχρις εσχάτων στην κυβέρνηση με όπλο τους εργαζόμενους, όπως το συνηθίζουν άλλωστε. Και γιατί να... επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να σώσει το ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ; Και να πιστωθεί αυτή τη νίκη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL