Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο δραστήριος κ. Παπαουλάκης / Με διαβατήριο από τη Ν.Δ. στην υπηρεσία των καναλαρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο δραστήριος κ. Παπαουλάκης / Με διαβατήριο από τη Ν.Δ. στην υπηρεσία των καναλαρχών

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Με εισιτήριο VIP από τη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Παπαουλάκης εμφανίζεται στα υψηλά κλιμάκια περί τα Ψηφιακά το 2012 και με αποστολή να εξυπηρετεί κάθε αξίωση που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος του Πολυτεχνείου, ο 35χρονος τότε μηχανικός παίρνει «ελευθέρας» από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να φροντίσει με κάθε τρόπο την ικανοποίηση των ιδιοκτητών βάσει και της επιστημονικής του ιδιότητας. Η αλήθεια είναι ότι τους φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο: από τη θέση του συμβούλου τού τότε γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, θέση που ανέλαβε ως ανταπόδοση από την ίδια κυβέρνηση για τις μέχρι τότε υπηρεσίες του. Σήμερα, ο Ν. Παπαουλάκης βρίσκεται στη διάθεση των συναδέλφων του της ολομέλειας της ΕΕΤΤ με το ερώτημα της παραπομπής του στο Πειθαρχικό όργανο λόγω της παραβίασης του «ασυμβίβαστου» ως αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, που δεν μπορεί να ασκεί συγχρόνως καθήκοντα συμβούλου στη Νέα Δημοκρατία ή σε στελέχη της.

Ο Ν. Παπαουλάκης βρίσκεται πίσω από τρεις σημαντικές υποθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον και οφέλησαν τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, σε συμπόρευση με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

* Η ακύρωση του Χάρτη Συχνοτήτων Μετά τις εκλογές του 2012, στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ο Νίκος Παπαουλάκης αναλαμβάνει σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαου Δασκαλάκη. Η Γραμματεία υπάγεται τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργό τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Μετά τη δημόσια διαβούλευση για τον Χάρτη (τελείωσε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012), ο Ν. Παπαουλάκης ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος για τη «βελτίωση του Χάρτη Συχνοτήτων» (στις 25 Σεπτεμβρίου). Σε χρόνο ρεκόρ, δέκα μέρες μετά, η «βελτίωση» είχε ολοκληρωθεί, είχε συνταχθεί ΚΥΑ και είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ (2704/2012) μόλις στις 5 Οκτωβρίου.

Αποτέλεσμα της «βελτίωσης» ήταν τα 275 κέντρα εκπομπής που προέβλεπε η μελέτη των καθηγητών Αθ. Κανάτα (ΠΑΠΕΙ) και Φ. Κωνσταντίνου (ΕΜΠ) να μειωθούν σε 156 πανελλαδικά, προς όφελος της Digea, η οποία κατόρθωσε στη συνέχεια να μειώσει το ύψος της επένδυσής της. Σήμερα, νοικοκυριά και δήμαρχοι σε όλη τη χώρα μηχανεύονται τρόπους πώς να πιάσουν τηλεοπτικό σήμα, ενώ ο Νίκος Παππάς αναγκάζεται να παρέχει προγράμματα συνδρομών δορυφορικής λήψης σε απομακρυσμένες περιοχές.

* Το «μαύρο» στην ΕΡΤ Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2013, με την ίδια ιδιότητα του συμβούλου του Μ. Δασκαλάκη, ο Νίκος Παπαουλάκης συμμετείχε ως φυσική παρουσία στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Μαρτυρίες αλλά και ένορκες καταθέσεις τεχνικών και φυλάκων της ΕΡΤ επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος, συνοδεία των ΜΑΤ, ανέβηκε στον Υμηττό και έκλεισε τους πομπούς. Την ίδια πρακτική επανέλαβε στο επόμενο διάστημα και σε βουνοκορφές σε άλλα σημεία εκπομπής της ΕΡΤ ανά τη χώρα με τόση επιμονή, που μεταξύ κυβερνητικών κλιμακίων της τότε κυβέρνησης, όπως λέγεται, είχε πάρει και ανάλογο παρατσούκλι.

Το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013 όχι μόνο έδωσε μερίδια διαφημιστικής δαπάνης και τηλεθέασης στους ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με συμφερότερους όρους τον διαγωνισμό για τον «πάροχο δικτύου» ψηφιακής τηλεόρασης που θα ακολουθούσε μέσω της εταιρείας Digea. Ως κυβερνητικός σύμβουλος είχε φροντίσει εγκαίρως να οριστούν οι προδιαγραφές για τον διαγωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημόσια διαβούλευση 25 από τα 32 σχόλια έθεταν θέμα αντικειμενικότητας του διαγωνισμού και προώθησης της Digea. Κανένα δεν απαντήθηκε και κανένας δεν πτοήθηκε.

* Η δημοπρασία-παρωδία της Digea Στα τέλη του ίδιου χρόνου, ο Ν. Παπαουλάκης ορίζεται αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με πρόεδρο τον Κ. Λουρόπουλο. Ως αντιπρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής πλέον, αξιολογεί εάν η Digea πληροί τις προδιαγραφές που προηγουμένως ως σύμβουλος είχε ο ίδιος ορίσει. Μέσα σε δύο μήνες, τον Φεβρουάριο του 2014, η Digea ανακηρύσσεται ανάδοχος, μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία και με τιμή την τιμή εκκίνησης: έναντι 18,5 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκε το δημόσιο φάσμα συχνοτήτων για 15 χρόνια, όταν η εταιρείες κινητής έχουν καταβάλλει περί τα 350 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Digea την απαλλάσσει από κάθε ρίσκο (αν φύγει ένας πελάτης, αναλαμβάνουν να καταβάλουν το μερίδιό του οι υπόλοιποι) και της εξασφαλίζει βέβαιο κέρδος 15% ετησίως.

* Ερώτημα για παραβίαση ασυμβίβαστου Ως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, ο Ν. Παπαουλάκης ακούστηκε περί τις αρχές του έτους να γνωμοδοτεί για το «πόσα κανάλια χωράνε στο φάσμα». Ο αντιπρόεδρος ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (οι καναλάρχες υποστήριζαν περί τις 12 άδειες) υπερθεματίζοντας με τον αριθμό 18.

Την περασμένη Δευτέρα, ο δραστήριος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ βρέθηκε να συμμετέχει σε θεσμική συνάντηση της Α.Μ. Ασημακοπούλου της Ν.Δ. με τις ενώσεις ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής και Περιφέρειας, οι οποίες παρουσίασαν στο κόμμα τα αιτήματά τους εν όψει της αδειοδότησης του ψηφιακού ραδιοφώνου. Σύμβουλος της Ν.Δ. ή της κ. Ασημακοπούλου, τυπικώς ή ατύπως, ο αντιπρόεδρος ελέγχεται σήμερα για παραβίαση ασυμβίβασης ιδιότητας, καθώς τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών οφείλουν να κρατούν αποστάσεις και από την πολιτική και από την αγορά. Τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να συμβουλεύονται τις ανεξάρτητες αρχές με θεσμικούς τρόπους: μέσω του κοινοβουλίου ή με αίτημα στον πρόεδρο ο οποίος και προσδιορίζει συνάντηση.

Η θητεία του Ν. Παπαουλάκη στην ΕΕΤΤ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL