Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κλιμακώνουν τις πιέσεις τα κανάλια εν όψει των αδειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακώνουν τις πιέσεις τα κανάλια εν όψει των αδειών

Στο παρά πέντε της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες -αναμένεται εντός του μηνός- οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση. Με έγγραφό τους, μέσω της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας - ΕΙΤΗΣΕΕ, διεκδικούν για λογαριασμό τους απίστευτα προνόμια, τα οποία είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά ούτε καν από... κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Στον σχεδιασμό τους, όπως φαίνεται, εντάσσονται μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, όχι με σκοπό να τις πετύχουν -δεν περνάνε ούτε από την τρόικα- αλλά για να ασκήσουν πίεση για το οικονομικό αντάλλαγμα που θα χρειαστεί να καταβάλουν στην επικείμενη αδειοδότηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", οι τηλεοπτικοί σταθμοί διεκδικούν:

* Την κατάργηση των αποφάσεων του ΕΣΡ και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ ανά κανάλι σε βάθος δεκαετίας) και τον αριθμό αδειών (επτά).

* Τον αποκλεισμό άλλων αδειών εντός της δεκαετίας, παρά μόνο θεματικών καναλιών, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι τρία.

* Τον αποκλεισμό της ΕΡΤ από τη διαφήμιση.

* Τη χρηματοδότησή τους από τις συνδρομητικές πλατφόρμες με την επιβολή τέλους 3 ευρώ ανά συνδρομητή! Το ποσό (περί τα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο) να μοιράζεται στα κανάλια ελεύθερης λήψης!

* Προκειμένου να αποκλείσουν υποψηφίους στη δημοπρασία, ζητούν οι υποψήφιοι να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές ύψους 35 εκατ. ευρώ και επιπλέον 8 εκατ. κατατεθειμένο κεφάλαιο.

* Να επιτραπεί η συμμετοχή στη δημοπρασία σε διεθνή funds, χωρίς ονομαστικοποίηση των μετοχών και χωρίς όσα προβλέπονται για το «πόθεν έσχες».

* Στο προσωπικό των 400 ατόμων που προβλέπει ο νόμος να προσμετρώνται όσοι εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής και εταιρείες που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη ή διανομή προγραμμάτων και βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο με το κανάλι.

* Να καταργηθεί η υποχρέωση -που ποτέ δεν εκπλήρωσαν- καταβολής του 1,5% του τζίρου για τον κινηματογράφο.

* Να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

* Να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όχι μόνο παραγωγές μυθοπλασίας ή ανεξάρτητες παραγωγές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές όπως τα... ριάλιτι ("Survivor" κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL