Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τα βατράχια και η λάσπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βατράχια και η λάσπη

Ήταν Ιανουάριος του 2017, όταν η σατιρική ιστοσελίδα το «Βατράχι» έγραφε: “Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη να συμπεριλάβει επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή”.

Το χιουμοριστικό σάιτ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, ανέφερε τότε πως “το μέτρο αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των εφοριών, που κάνουν χρόνια χρήση σφραγίδας, ενώ προβλέπει μάλιστα και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση της, όπως τενοντίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα”.

Και ενώ όσοι γέλασαν γέλασαν τότε με το ευρηματικό χιούμορ των συντακτών του “Βατραχιού”, ήρθε χθες ο γνωστός “Βηματοδότης” της ηλεκτρονικής έκδοσης του “Βήματος” να μας πληροφορήσει πως όντως η Όλγα Γεροβασίλη θα χορηγήσει επίδομα σφραγίδας στους δημοσίους υπαλλήλους. Η μόνη διαφορά του Βήματος από το βατράχι ήταν η επιπλέον πληροφορία του “Βηματοδότη” πως το επίδομα θα είναι ύψους 50 ευρώ και θα χορηγείται σε μηνιαία βάση.

Το δημοσίευμα στο vima.gr έδωσε το έναυσμα για ένα μπαράζ αναδημοσιεύσεων από ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων όπως το “Πρώτο Θέμα” και ο “Ελεύθερος Τύπος”, αλλά και ιστοσελίδες όπως το iefimerida και athens voice που έσπευσαν όχι μόνο να αναπαράγουν άκριτα το δημοσίευμα του “Βηματοδότη”, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φρόντισαν να υπερθεματίσουν σε ειρωνεία και καταγγελτικό περιεχόμενο τόσο για την υπουργό όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους πως ως γνωστόν ευθύνονται για όλα τα δεινά του τόπου.

Καταπίνοντας, δε, αμάσητο το χιούμορ του “Βατραχιού”, αντέγραψαν δίχως τη στοιχειώδη διασταύρωση ακόμη και την “ανακοίνωση” της Ν.Δ. που κατηγορούσε την κυβέρνηση πως σε λίγο θα μοιράσει στο Δημόσιο μέχρι και επίδομα πασιέντζας. Όταν κάποιοι κατάλαβαν την γκάφα τους, άρχισε ένας αγώνας δρόμου για την αποκαθήλωση της είδησης, με τα σάιτ να διαγράφουν το ένα μετά το άλλο την “είδηση” του επιδόματος.

Απάντηση του υπουργείου

Το σθένος του «Βηματοδότη» στην υπεράσπιση της fake είδησης για το «επίδομα σφραγίδας» καυτηριάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνοντας ότι “η παραπληροφόρηση και η πολιτική της φθοράς με fake news του είδους ‘μου είπε, άκουσα και με ενημέρωσαν’ δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει οριστικά από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου”, για να συμπληρώσει “καλούμε τον αρθρογράφο της στήλης να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση για το οποίο ‘του είπαν’, προκειμένου να ενημερωθεί αφενός η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το επίδομα που ‘θα δώσει’ στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αφετέρου οι ίδιοι οι υπάλληλοι που ‘θα το λάβουν’. Παρ' όλα αυτά, σας διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL