Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο ΔΟΛ και το 22% του μεγάλου καναλιού / MEGAλο ντιλ στα ΜΜΕ με ένα μεγάλο εσωτερικό ντέρμπι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο ΔΟΛ και το 22% του μεγάλου καναλιού / MEGAλο ντιλ στα ΜΜΕ με ένα μεγάλο εσωτερικό ντέρμπι

Με καθαρά επιχειρηματικούς όρους, με διαφανή διαδικασία υπό την ευθύνη των τραπεζών, ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης με την εξαγορά του ΔΟΛ γίνεται μέτοχος του 22% του Mega και συγχρόνως δύο ιστορικών τίτλων και άλλων δημοφιλών μέσων ενημέρωσης και αναδεικνύεται πλέον σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στον χώρο των ΜΜΕ.

Η δυναμική είσοδος του εφοπλιστή αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σωτηρία ή «επιχειρείν» στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς χρήμα. Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι, έδειξε ότι υπάρχουν ακόμη επιχειρηματίες που έχουν τη βούληση να επενδύσουν στα μίντια και μάλιστα υψηλά ποσά. Μόνο για την άδεια τηλεοπτικού σταθμού ο διαγωνισμός τότε έδειξε ότι μπορούν να επενδυθούν 250 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον επενδύσεις σε πρόγραμμα ή άλλα λειτουργικά έξοδα.

Κυβέρνηση: Να μπουν χρήματα στον ΔΟΛ

Κύκλοι από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που ερωτήθηκαν σχετικά σχολίαζαν: "Πρόκειται για μια επιχειρηματική εξέλιξη, την οποία δεν είναι δουλειά μας να σχολιάσουμε. Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του ΔΟΛ, με πρώτιστο μέλημα τους εργαζόμενους. Να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να μπει σε τάξη η μισθοδοσία τους". Συμπλήρωναν επίσης: "Όπως γίνεται κατανοητό, δεν νοείται επανεκκίνηση του ΔΟΛ χωρίς σοβαρή οικονομική επένδυση, χωρίς ικανή εισροή χρημάτων".

Η Ν.Δ. δεν εξέδωσε ανακοίνωση, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη. Η μεταβίβαση του 20% του Mega στον Ιβάν Σαββίδη προ ημερών είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έδειξε η σχετική ανακοίνωση.

Ενορχηστρωτής της διαπλοκής η Ν.Δ.

Η χθεσινή εξέλιξη, ωστόσο, επιτρέπει στη Ν.Δ. να δρέψει τους καρπούς των πιέσεων που ασκεί εδώ και δύο χρόνια με συστηματικότητα και επιμονή και με στόχο να κρατήσει υπό την επιρροή της χρεοκοπημένα ΜΜΕ ή να ελέγξει με κάθε τρόπο τη μεταβίβασή τους σε φίλιους επιχειρηματίες. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν ήδη από το 2015, με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Η αρχή έγινε με τη συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης της συγκρότησης του ΕΣΡ για να προωθήσει την αδειοδότηση. Συνεχίστηκαν με την απόλυτη σύμπλευση με τους καναλάρχες ώστε να μη δοθούν άδειες από την κυβέρνηση, πράγμα που πέτυχε, ενώ όταν τελικά δημιουργήθηκε το ΕΣΡ, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε την ανεξάρτητη αρχή να μη δώσει άδειες. Με δελτίο Τύπου κατήγγειλε την εξαγορά του 20% του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη. Εάν αυτά τα έργα και ημέρες της Ν.Δ. δεν είναι καραμπινάτη διαπλοκή, τότε ποια είναι διαπλοκή;

Ανεξάρτητα από το πολιτικό παιχνίδι που είναι εμφανές και στον πιο αδαή, το επιχειρηματικό παιχνίδι γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον. Η επικείμενη ανασυγκρότηση του Mega αναδεικνύει ένα εσωτερικό ντέρμπι, μεταξύ των δύο νέων μετόχων, του Μαρινάκη (22%) και του Σαββίδη (20%). Ισχυρός μέτοχος με 35% παραμένει στο κανάλι η πλευρά Βαρδινογιάννη. Ποσοστό 13% των μετοχών Μπόμπολα έχουν περιέλθει στις τράπεζες ως ενέχυρο και το πιθανότερο είναι ότι θα εκποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Αν και το Mega έχει όσο κανένας την "κουλτούρα" των μετόχων με συγκρουόμενα κατά καιρούς συμφέροντα, όπως έχει δείξει το παρελθόν, με μετόχους τους Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Λαμπράκη / Ψυχάρη, το τοπίο σήμερα φαίνεται αρκετά δύσκολο. Μαρινάκης και Σαββίδης δεν θα είναι εύκολο να συμβιώσουν, ενώ η πλευρά Βαρδινογιάννη παραμένει παρούσα σε όλες τις εξελίξεις και δείχνει ότι θα παίξει τον ρόλο διαιτητή. Ας μην διαφεύγει πάντως από κανέναν ότι το Mega προ κρίσης υπήρξε ένα κανάλι σχετικά ισορροπημένο, καθώς κατάφερνε να κρατήσει το ισοζύγιο ανάμεσα στα συμφέροντα των μετόχων. Το Mega των τελευταίων χρόνων, δεμένο στο άρμα του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της οικογένειας Μητσοτάκη, δεν έχει σχέση με το παρελθόν του.

Η συμμετοχή του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην πρόσφατη διαδικασία αδειοδότησης σηματοδότησε αφενός μεν το ενδιαφέρον για την παρουσία στον χώρο των μίντια, όχι όμως άνευ όρων: το χαμηλό επιχειρηματικά λογικό τίμημα προσφοράς δείχνει ακριβώς το όριο του ενδιαφέροντος.

Με νέες δηλώσεις του χθες, ο Ι. Σαββίδης επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να ενισχύσει το Mega με 25 εκατ. ευρώ, ενώ τάχθηκε εναντίον τυχόν διαγραφής των χρεών του καναλιού, την ώρα που "στους παλιννοστούντες δεν πληρώνουν τις συντάξεις, ενώ στις κρατικές τράπεζες διαγράφουν τις οφειλές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL