Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προστασία των ευρωπαϊκών έργων στα Video On Demand
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστασία των ευρωπαϊκών έργων στα Video On Demand

Την υποχρέωση να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30% ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα θα έχουν οι πλατφόρμες Video On Demand, προκειμένου να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή από διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές που κατακλύζουν τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Η απόφαση ελήφθη χθες από το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., αν και η προεδρία της Μάλτας είχε προτείνει μίνιμουμ ποσοστό 20%.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του ‘made in Europe’ οπτικοακουστικού προϊόντος» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς που συμμετείχε από ελληνικής πλευράς στο συμβούλιο. Την τροπολογία για την αύξηση του ποσοστού υποστήριξαν στο συμβούλιο η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ρουμανία υπογραμμίζοντας ότι «η προώθηση των ευρωπαϊκών έργων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής πολιτικής της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα, διαπιστώνοντας τη σύγκλιση σημαντικού αριθμού κρατών - μελών υπέρ της ποσόστωσης του 30%, είναι διατεθειμένη -προκειμένου να επιτευχθεί σήμερα η συμφωνία- να συμφωνήσει με αυτό το ποσοστό, παρότι δική μας θέση παραμένει το 40%» δήλωσε ο Ν. Παππάς. Μετά από διαπραγματεύσεις το συμβούλιο υπουργών αποφάσισε επίσης:

* Αυξημένη ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, αλλά και ισότιμη προβολή τους στους καταλόγους VoD.

* Δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα επιβολής τελών στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του VoD.

* Ένταξη και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Ρυθμίζονται, δηλαδή, και τα social media, στον βαθμό που τα οπτικοακουστικά μέσα (εικόνες, ήχος, βίντεο) συνιστούν ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας τους.

* Δημιουργείται μηχανισμός διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χωρών για τις περιπτώσεις που πάροχος περιεχομένου από ένα κράτος εκπομπής παραβιάζει τη νομοθεσία του κράτους λήψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL