Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Αιτία, η καθυστέρηση προώθησης των αδειών / Δυσπιστία και σκεπτικισμός μεταξύ κυβέρνησης και ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιτία, η καθυστέρηση προώθησης των αδειών / Δυσπιστία και σκεπτικισμός μεταξύ κυβέρνησης και ΕΣΡ

Ένα ύποπτο παιχνίδι καθυστερήσεων φαίνεται να παίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όσο κρατά ρυθμούς χελώνας στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που οφείλει να προχωρήσει - όπως τουλάχιστον αποφάσισε προ μηνών το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ έχουν περάσει περισσότεροι από πέντε μήνες από την τοποθέτηση των νέων μελών του εννεαμελούς συμβουλίου, το αποτέλεσμα του έργου του παραμένει φτωχό, αν και έχει όχι μόνο την ενθάρρυνση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και στη διάθεσή του κάθε είδους τεχνοκρατική βοήθεια ή άλλη υποστήριξη προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Μπροστά σε αυτή την απροθυμία, ήδη κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μπορεί να επιδιώκεται έως τις εκλογές του 2019 να μην έχουν δοθεί τηλεοπτικές άδειες κι αυτό να καταλογιστεί εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούνται μάλιστα προς αυτό την επιστολή του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη προς το ΕΣΡ με την οποία παρακινούσε ευθέως: «καμία διαδικασία (σ.σ.: αδειοδότησης) δεν μπορεί να προχωρήσει στο πλαίσιο του προαναφερθέντος νόμου». Με άλλα λόγια, στυλώστε τα πόδια, κατεβάστε τα μολύβια, μην δουλεύετε και περιμένετε... να γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. Μπορεί αυτή να είναι μια ερμηνεία;

Έπειτα από πέντε μήνες κατά τους οποίους δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με τον πιο επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, χτύπησε το καμπανάκι των καθυστερήσεων και ειδοποίησε για ποινικές και άλλες ευθύνες των μελών του συμβουλίου, εάν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν. Προέτρεψε δε το συμβούλιο να μην διστάσει να ζητήσει τη βοήθεια άλλων δημόσιων υπηρεσιών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπου δεν έχει τη σχετική εμπειρογνωμοσύνη.

Ως προτροπή να επιταχυνθούν οι εργασίες στο συμβούλιο μπορεί να εκληφθεί και η πρόσκληση του προέδρου και του αντιπροέδρου προ ημερών, από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στη Διάσκεψη των Προέδρων, το όργανο δηλαδή που τοποθέτησε τα μέλη, προκειμένου να παρουσιάσουν σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται.

Ποια είναι όμως η διαδικασία και ποιες οι υποχρεώσεις του ΕΣΡ;

* Γνωμοδότηση στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σύμφωνα με τον νόμο.

* Γνωμοδότηση για το τίμημα από το οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπρασίας.

* Σύνταξη της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις άδειες.

* Οργάνωση της διαδικασίας της δημοπρασίας.

Η διεκπεραίωση των παραπάνω γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς το συμβούλιο δεν επιθυμεί να δεχτεί την παραμικρή βοήθεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς διατυπώνεται η ανησυχία μήπως θεωρηθεί -από ποιον άραγε;- ότι δεν είναι ανεξάρτητο όργανο. Σε αυτή την οπτική, το ΕΣΡ δεν φαίνεται διατεθειμένο να αξιοποιήσει ούτε υπαλληλικό προσωπικό της Γραμματείας προκειμένου ακόμα και το... πρωτόκολλο να είναι ανεξάρτητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL