Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Συντεχνιακά αιτήματα και παθογένειες υπερασπίζεται η ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντεχνιακά αιτήματα και παθογένειες υπερασπίζεται η ΕΣΗΕΑ

Το σύστημα των «πριγκήπων» δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας, ένα σύστημα που επιτρέπει μειωμένη φυσική παρουσία έως και παντελή απουσία από τον χώρο εργασίας, σύστημα το οποίο εδραιώθηκε και άνθησε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εξυπηρετώντας «ημετέρους», επιχειρούν να διαιωνίσουν τα σωματεία των δημοσιογράφων ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ.

Παραβλέποντας τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη δημοσιογραφική εργασία στον ιδιωτικό τομέα, οι ενώσεις διεκδικούν για τους δημοσιογράφους με απεργία - αποχή να μην χτυπούν «κάρτα» κατά την είσοδο και έξοδό τους από το κτήριο της Γραμματείας, δηλαδή να μην ελέγχονται για την παρουσία τους, προφασιζόμενοι την ανάγκη για «ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές». Την ώρα που η όποια δημοσιογραφική εργασία στη ΓΓΕΕ δεν είναι πρωτογενής, αλλά συλλογή, κωδικοποίηση και αποδελτίωση δημοσιευμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού της ΓΓΕΕ και της Ένωσης Ακολούθων Τύπου της 26ης Απριλίου, η οποία αναφέρει:

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (σ.σ.: Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην απόφασή της να φέρει επιτέλους ισορροπία στο θέμα του ωραρίου, μεταξύ των εργαζομένων της ΓΓΕΕ.

Δεν υπάρχουν εδώ εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Δυστυχώς, όμως, είναι σε όλους μας γνωστό ότι υπάρχουν στην υπηρεσία μας ‘πατρίκιοι και πληβείοι’.

Ας προβληματιστούν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων που πιθανώς θα προστρέξουν προς στήριξη και αρωγή, ότι καλό θα είναι να προστρέξουν προς υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας απολυμένων συναδέλφων τους, που αριθμούν αρκετές εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια.

Επίσης ας υπερασπιστούν σθεναρά τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, όχι για 5, για 8, αλλά για 10 και 12 ώρες με ένα μικρόφωνο στο χέρι, υπό τις όποιες καιρικές συνθήκες, για να πάρουν ένα πεντακοσάρικο.

Ας αναλογισθούν όσοι διαμαρτύρονται ότι πληρώνονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, των σκληρά φορολογουμένων, των συνταξιούχων, ακόμη και των ανέργων.

Η καλά αμειβόμενη εργασία στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προφανώς ανελλιπή παρουσία.

Πάρεργο δεν μπορεί να είναι το Δημόσιο για κανέναν μας!»

Πηγές από το υπ. Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν ότι θεωρούν αυτονόητο ότι το σύστημα εισόδου - εξόδου «δεν θα μπορούσε παρά να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο κτήριο, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μορφής εργασιακής σχέσης και απασχόλησης. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης. Το εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο ΥΠΨΗΠΤΕ συνιστά εξαρτημένη εργασία και ως εκ τούτου ισχύουν και γι’ αυτούς οι όροι που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την εξαρτημένη εργασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL