Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Προτάσεις της Αναλογιστικής Μελέτης για τη χρηματοδότηση του Ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ / Τρία σενάρια για τον ΕΔΟΕΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις της Αναλογιστικής Μελέτης για τη χρηματοδότηση του Ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ / Τρία σενάρια για τον ΕΔΟΕΑΠ

Στα χέρια των ενώσεων των εργαζομένων ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, των αρμόδιων υπουργών Νίκου Παππά, Έφης Αχτσιόγλου και Τάσου Πετρόπουλου, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων των ΜΜΕ, βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, του επικουρικού και υγειονομικού ταμείου των δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Οι τρεις πλευρές βρίσκονται σε επαφές και διαβουλεύσεις προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τις παροχές του ταμείου, αλλά και των επιχειρήσεων, προς όφελος των ασφαλισμένων.

Η αναλογιστική μελέτη, που πραγματοποίησε η εταιρεία Prudential Acturial Solutions Ltd έπειτα από παραγγελία των ενώσεων των εργαζομένων, έγινε με σκοπό να καταγραφούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε μακροοικονομική βάση του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα, αλλά και μετά τη διεύρυνσή του με την ένταξη ενεργών ασφαλισμένων και ήδη συνταξιούχων από άλλες ενώσεις των ΜΜΕ.

Η μελέτη προσδιορίζει το αναλογιστικό έλλειμμα και συνεπώς το μέσο ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για την επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ταμείου (βλ. Πίνακα 1). Διακρίνει το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση και ακόμη τρία σενάρια, που προβλέπουν την είσοδο 2.000, 3.000 και 4.000 νέων ασφαλισμένων στο ταμείο και παράλληλα σταθερό αριθμό 1.090 ήδη συνταξιούχων που προέρχονται από συγκεκριμένα ταμεία (ΤΑΤΤΑ 900, ΕΤΙΤΑ 20, ΕΤΕΧΝΘ 10, ΕΣΠΗΤ 160).

Σε αναζήτηση πόρου

Όπως προκύπτει, το ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για τη χρονική περίοδο 2016-2061, το οποίο απαιτείται για την κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος, ανέρχεται, σύμφωνα με τον Πίνακα, σε 52-55 εκατ. ευρώ ετησίως για το βασικό σενάριο, σε 59-62 εκατ. για το σενάριο 1 εκατ. με είσοδο 2.000 νέων ασφαλισμένων, σε 62-65 εκατ. για το σενάριο 2 (+3.000 ασφαλισμένοι) και σε 65-68 εκατ. ευρώ ετησίως για το σενάριο 3 (+4.000 ασφαλισμένοι) και σε όλα τα σενάρια (+1.090 συνταξιούχοι). Όπως σημειώνεται, «για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ απαιτείται η αναζήτηση πρόσθετου χρηματοδοτικού πόρου αντίστοιχου με τα προαναφερόμενα ποσά».

Ποιος μπορεί να είναι όμως ο «πρόσθετος χρηματοδοτικός πόρος»; Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, του κύριου πόρου του ταμείου, οι εισροές δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. τον χρόνο; Είναι σε γνώση όλων των πλευρών ότι η «τρύπα» στον ασφαλιστικό νόμο για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει με κάποιον τρόπο να καλυφθεί. Η εισφορά των εργαζομένων, όπως έχει ειπωθεί, γύρω στο 6% θεωρείται βέβαιη. Πέραν αυτού, όλα είναι υπό συζήτηση: Θα υπάρξει εισφορά των εργοδοτών ανάλογου ύψους; Εάν υπάρξει και δεδομένου ότι δεν επαρκεί, θεωρείται πολύ πιθανό οι εργοδότες να συνεισφέρουν με επιπλέον πόρο επί των διαφημίσεων ή επί του συνολικού τζίρου. Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες επί σειρά ετών δεν κατέβαλλαν εργοδοτική εισφορά, αλλά επιβαρύνονταν με την καταβολή αγγελιόσημου επί των διαφημίσεων 16-20%, από την οποία πλέον έχουν απαλλαγεί.

Ποιοι κλάδοι όμως συζητιούνται, προκειμένου να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ; Οι εργοδότες της τηλεόρασης (ΕΙΤΗΣΕΕ) επιμένουν για την ένταξη των τεχνικών τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ). Συζητείται επίσης η ένταξη των τεχνικών ραδιοφώνου (ΕΤΕΡ), των τεχνικών Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ), αλλά και των δημοσιογράφων περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΗΠΤ). Ιδίως για τους δημοσιογράφους του Διαδικτύου -πολλοί από τους οποίους είναι ήδη μέλη της ΕΣΗΕΑ- έχει προταθεί και η αξιοποίηση του Μητρώου On Line Media που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 1.040 δημοσιογράφους.

Παραδοχές

Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της 31ης/12/2016 και τρέχοντα ("υφεσιακά") οικονομικά μεγέθη, όπως π.χ. παραδοχές για πληθωρισμό 0%, τεχνικό επιτόκιο και απόδοση επενδύσεων σε σταθερές τιμές 2,5%, ρυθμό αύξησης αποδοχών 1%, ιατρικό πληθωρισμό 0,5% και 12 συντάξεις ετησίως.

Για την εκπόνησή της θεωρήθηκαν ως ισχύοντα οι σημερινές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σύμφωνα με τον νόμο και οι ισχύουσες καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ. Θεωρήθηκε σταθερός ο πληθυσμός των ασφαλισμένων (ένας συνταξιοδοτείται - ένας μπαίνει στον ΕΔΟΕΑΠ), η σημερινή κατανομή (56% άνδρες, 44% γυναίκες), η μέση ηλικία εισόδου στο ταμείο 28 έτη για άνδρες και 27 για γυναίκες, και οι παραδοχές ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα ασφαλίζονται με χαμηλότερες αποδοχές από την προηγούμενη γενιά, ενώ οι παροχές για επικούρηση, εφάπαξ, και περιπτώσεις θανάτου ή αναπηρίας θα καταβάλλονται όπως καθορίζονται στο καταστατικό και στον κανονισμό υγείας του ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως σημειώνεται, ο περιορισμός των δαπανών υγείας έπεσε από 22,8 εκατ. ευρώ το 2010 σε 12,4 εκατ. το 2016. Τα εφάπαξ σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Το έσοδο από αγγελιόσημο (70% των εσόδων του ταμείου) από το 2017 θεωρήθηκε μηδέν. Οι δαπάνες διαχείρισης (5,5 εκατ. ευρώ σήμερα) υπολογίστηκε να αυξηθούν κατά ποσοστό 50% της ποσοστιαίας αναλογίας των μελών που θα προσχωρήσουν σε σχέση με τον πληθυσμό του ΕΔΟΕΑΠ και όχι αναλογα με την ποσοστιαία αύξηση του πληθυσμού των ασφαλισμένων.

Οι νέοι ενεργοί ασφαλισμένοι άλλων ενώσεων θα ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους του ΕΔΟΕΑΠ. Για επικούρηση και εφάπαξ θα λάβουν παροχή μόνο για το χρονικό διάστημα από το έτος ένταξης ώς την αφυπηρέτηση. Για τον κλάδο υγείας θεωρήθηκε ότι κάθε ασφαλισμένος θα έχει κατά μέσο όρο και ένα εξαρτώμενο μέλος. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι άλλων ενώσεων θα ασφαλίζονται μόνο στον κλάδο υγείας και θα έχει ο καθένας κατά μέσο όρο ένα εξαρτώμενο μέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL