Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Νίκος Παππάς: "Τι λένε τώρα όσοι μιλούσαν για αντισυνταγματικό νόμο και άπειρες άδειες;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παππάς: "Τι λένε τώρα όσοι μιλούσαν για αντισυνταγματικό νόμο και άπειρες άδειες;"

«Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία» υπογραμμίζει ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σημειώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ θεωρεί:

α) Αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ' εφαρμογή του νόμου 4339/15 - άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά“ ας το ξανασκεφτούν.

β) Παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών - ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες.

γ) Σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες - ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες.

Το ΣτΕ δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για αριθμό αδειών - τίμημα

Στο όνομα της δημοκρατίας, της ισονομίας και του δημοσίου συμφέροντος η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να προχωρήσει άμεσα, τονίζουν πηγές προσκείμενες στον Νίκο Παππά. Την ευθύνη έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τον νόμο («Νόμο Παππά» 4339/2015) όπως συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Ν.Δ. και άλλα κέντρα να καταδειχθεί ότι τάχα ο νόμος κατέπεσε συνολικά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Κι αυτό διότι:

* Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του Ν. 4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων εξαιτίας της αδυναμίας συγκρότησης ΕΣΡ.

* Το ΣτΕ με την απόφασή του δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν α) τον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και β) τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για τον διαγωνισμό.

* Το ΣτΕ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των καναλιών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Επανειλημμένα ζητάει την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

* Το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό και σπάνιο εθνικό πόρο με υψηλή οικονομική αξία. Συνεπώς η χρήση τους πρέπει να προβλέπει οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση να μην παραχωρείται δωρεάν.

Προς ετήσιο τίμημα περίπου 25 εκατ. για την εκπομπή σήματος

Σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Παππάς θα συναντήσει το ΕΣΡ ώστε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα της αδειοδότησης, αλλά και να συζητήσει για το θέμα του αριθμού των αδειών, ο οποίος θα πρέπει να προσδιοριστεί στη βάση της συναίνεσης, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα προχωρήσει σε ρύθμιση, ένα είδος «διαπιστωτικής πράξης», όπως είχε προαναγγείλει, με την οποία θα ρυθμίζει θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών στο μεταβατικό διάστημα, έως ότου εκχωρηθούν οι άδειες από το ΕΣΡ.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει μεταξύ άλλων ετήσιο τίμημα για την εκπομπή σήματος, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ποσό που τεκμηριώθηκε από τον πρόσφατο διαγωνισμό, δηλαδή 250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα οριστεί περίπου στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL