Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Το άγνωστο ποίημα του Ο. Ελύτη - ηχητικό ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το άγνωστο ποίημα του Ο. Ελύτη - ηχητικό ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ

Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία. Πρόκειται για το ημιτελές έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Αλβανιάδα», όπως μεταδόθηκε μία και μοναδική φορά, πριν από 60 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1956 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών του τότε ΕΙΡ. Το έργο παρουσιάστηκε σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, ραδιοφωνική σκηνοθεσία - επιμέλεια Νίκου Γκάτσου και θεατρική απόδοση Θάνου Κωτσόπουλου και Μήτσου Λυγίζου. Το ηχητικό ντοκουμέντο είναι διάρκειας 12 λεπτών και περιλαμβάνονται ολιγόλεπτη εισαγωγή - πρόλογος και στη συνέχεια η εκφώνηση του ποιήματος.

«...Σίδερο κρούει το σίδερο

βρόντος το νου σταυρώνει

τρίζουν τα δόντια.

Η μνήμη από το μέλλον κρίνεται...»

Το μοναδικό ντοκουμέντο θα μεταδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα ώρα 20.00 - 22.00, σε δίκτυο από το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα και από τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. Οικοδεσπότης στο στούντιο ο Κώστας Καναβούρης. Μαζί του ο ποιητής Γιώργος Κοροπούλης και ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Aναφερόμενος στην «Αλβανιάδα» ο Ο. Ελύτης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Πανσπουδαστική» το 1962, είχε τονίσει:

«... Το ποίημα αυτό δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Μεταδόθηκε όμως τον Οκτώβριο του 1956 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών... Δεν είχε, απ' όσο ξέρω, καμιάν απήχηση, μολονότι η ραδιοφωνική παρουσίαση βοηθούσε στην ανάδειξη της ιδιότυπης τεχνικής του. Ίσως να έφταιγα εγώ, ίσως το θέμα. Γεγονός είναι ότι μου έλειψε από 'κεί και πέρα η διάθεση να συνεχίσω ένα έργο με τόσο μεγάλες διαστάσεις... Προχώρησα αρκετά στο δεύτερο μέρος και ύστερα ξαφνικά σταμάτησα.

Με τράβηξε το 'Άξιον Εστί', που είχε αρχίσει να ωριμάζει μέσα μου και που έμελλε να ηχήσει αλλιώς...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL