Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C21.0°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.5°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.4°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.7°C17.9°C
0 BF 48%
Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ / Οι εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων αντικαθιστούν το αγγελιόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ / Οι εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων αντικαθιστούν το αγγελιόσημο

Στο ίδιο μοντέλο με το σύνολο των μισθωτών εντάσσει και τους δημοσιογράφους το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητώς η κατάργηση του αγγελιοσήμου (αρ. 38 παρ. 9), φόρου επί της διαφήμισης που απαλλάσσει τους εργοδότες των media από την εργοδοτική εισφορά και αποτελεί τον βασικό πόρο των δημοσιογραφικών ταμείων.

Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής εξίσωσης των δημοσιογράφων με τους μισθωτούς, καταργείται το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, δημοσιογραφικό ταμείο για την κύρια σύνταξη των δημοσιογράφων, και εντάσσεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι γίνεται με τον ΕΔΟΕΑΠ για την υγειονομική περίθαλψη και την επικούρηση των δημοσιογράφων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Καταργείται το αγγελιόσημο, φόρος επί της διαφήμισης που απαλλάσσει τους εργοδότες των media από την εργοδοτική εισφορά ή κατά περίπτωση μειωμένη εισφορά και αποτελεί τον βασικό πόρο των δημοσιογραφικών ταμείων.

2. Σχετικά με την κύρια σύνταξη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι μισθωτοί δημοσιογράφοι που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά όπως το σύνολο των μισθωτών: συνολικό ποσοστό κύριας εισφοράς 20%, η οποία κατανέμεται κατά 6,67% εις βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% εις βάρος του εργοδότη. Να σημειωθεί ότι το ισχύον σήμερα είναι περί το 6,5% για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και από 0% έως 8,5% για τους εκδότες των εφημερίδων, ενώ ανεβαίνει στο 7,5% για τους εργοδότες της τηλεόρασης (αρ. 38, παρ. 9 και 1).

Ωστόσο, προβλέπεται μεταβατική διάταξη: η διαφορά στην εργοδοτική εισφορά πρόκειται να καλυφθεί «σταδιακά, ετησίως και ισόποσα» από 1.1.2017 σε τρία χρόνια, έως την 1.1.2020 (αρ. 38 παρ.4).

3. Σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και την επικούρηση, το τοπίο παραμένει θολό. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ότι ο ΕΔΟΕΑΠ εντάσσεται στο νέο ενιαίο επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, όπως αναφέρονται άλλα Ταμεία (στα αρ. 77-88). Ταυτόχρονα, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ δεν καταργείται, συνεπώς επιζεί ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, ταυτόχρονα στερείται του κύριου πόρου του, που είναι το αγγελιόσημο. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ο πόρος του ΕΔΟΕΑΠ είναι μόνο το 3% από την εισφορά των εργαζομένων δημοσιογράφων.

Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο, πολύ περισσότερο καθώς βρίσκεται στη διαβούλευση, θα συμπληρωθεί τις επόμενες μέρες. Σε ποια κατεύθυνση; Είτε ένταξης των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη και στο ενιαίο επικουρικό ταμείο για την επικούρηση, συνεπώς ο ΕΔΟΕΑΠ θα καταργηθεί, είτε, εάν δεν καταργηθεί, θα πρέπει να βρεθεί πόρος για το ταμείο. Θα είναι και πάλι από τη φορολόγηση της διαφήμισης, εάν τελικώς νομοθετηθεί άλλος πόρος; Ή θα είναι από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών; Αυτό μένει να διευκρινιστεί στο πλαίσιο του διαλόγου. Παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης πάντως ήταν ένας συνδυασμός των δύο: η μεν περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ να μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ, η δε επικούρηση να παραμείνει, με εισφορές 5% από τους εργαζόμενους και 5% από τους εργοδότες.

Οι μεταβολές επί τα χείρω στην ασφάλιση των δημοσιογράφων -η οποία πάντως εξασφαλίζεται επί δεκαετίες με την επιβολή ειδικού φόρου στη διαφήμιση (αγγελιόσημο)- έφερε επί ποδός πολέμου τις δημοσιογραφικές ενώσεις, οι οποίες αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με 48ωρες απεργίες. Οι απεργίες ξεκινούν την Πέμπτη και Παρασκευή για τον Τύπο, σταματούν το Σάββατο, θα κυκλοφορήσουν οι κυριακάτικες εφημερίδες και σχεδιάζεται να συνεχιστούν από την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα. Νέα σύγκληση του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ έχει οριστεί για σήμερα.

Α.Γ.Ν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL