Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ν. Βούτσης: Όχι ανθρωποθυσίες, αλλά εξορθολογισμό και αναβάθμιση / ΕΡΤ: Μόνη λύση, η επιστροφή στην προτεραία κατάσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Όχι ανθρωποθυσίες, αλλά εξορθολογισμό και αναβάθμιση / ΕΡΤ: Μόνη λύση, η επιστροφή στην προτεραία κατάσταση

Ρεπορτάζ: Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ – Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Αποτυγχάνει η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απαίτησε, για να συζητηθεί η αναβάθμιση της ΕΡΤ, να δοθεί πολιτική λύση με επιστροφή στην προτεραία κατάσταση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αναγκάστηκε να κάνει πολλά μπρος - πίσω, δείγμα της προχειρότητας του νομοσχεδίου. Είπε ότι προσωπικά συμφωνεί με την πρόταση Μόσιαλου, ότι θέλει δύο κανάλια, ότι το σήμα στην εικόνα της τηλεόρασης δεν θα γράφει ΝΕΡΙΤ (όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ), ενώ άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο της Ν.Δ. να του λέει ότι "βρισκόμαστε σε καθεστώς ανωμαλίας" και να του επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ποιος κρατικός φορέας θα ασκεί την εποπτεία στην ΝΕΡΙΤ.

Σκάνδαλα υπέρ της διαπλοκής

"Η μόνη λύση είναι η άμεση επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση", τόνισε ο Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της ΕΡΤ μπορεί να γίνει σε 48 ώρες και εν λειτουργία να γίνει η αναβάθμιση χωρίς ανθρωποθυσίες. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναφέρθηκε και στις δύο Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες (όπως αποκάλυψε η "Αυγή" της Κυριακής) καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση θα επιβαρύνει με τεράστια ποσά το Δημόσιο, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ είναι οικονομικότερη. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η χειραγώγηση της πελατειακής νέα ΕΡΤ και η ενίσχυση των ιδιωτικών μίντια, υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης, που θύμισε τα κυβερνητικά ψεύδη για τα 6 λογιστήρια, τις 11 αποτυχημένες επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης, τη δήθεν κακή οικονομική κατάσταση, ενώ ήταν πλεονασματική, για τα 80 εκατ. από φορολογικά έσοδα και για τα 70 εκατ. που έδωσε στον ΛΑΓΗΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη ο Ν. Βούτσης και στο σκάνδαλο με την Digea, η οποία καθίσταται πάροχος και ψηφιακού σήματος και ψηφιακού προγράμματος, αλλά και το πώς πολεμήθηκε η τεχνολογία της HD (high definition) που έφερε η ΕΡΤ, επειδή οι ιδιώτες την έβρισκαν ακριβή.

Δ. Σταμάτης: Εξαντλούμε τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης

Ο Δ. Σταμάτης προειδοποίησε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση "θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μιας ήπιας λύσης". "Μετά θα περάσετε στα περιθώρια της άγριας λύσης;" ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίσθηκε ότι "αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία της ΕΡΤ είναι εκείνοι που κάνουν κατάληψη, οργανώνουν εκδηλώσεις και κάνουν πολιτικές ομιλίες"!

Τα κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την πατρότητα του νομοσχεδίου, με τον εισηγητή του, Γιώργο Ντόλιο, να λέει ότι "η πεμπτουσία του νομοσχεδίου, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι η ιδέα του Μόσιαλου, όπως διαμορφώθηκε από την επιτροπή Αλιβιζάτου και έγινε σχέδιο νόμου επί κυβέρνησης Παπαδήμου από τον νυν υφυπουργό Παντελή Καψή".

Την απάλειψη του όρου Ίντερνετ από το ΝΕΡΙΤ, ζήτησε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς λέγοντας ότι αντιστοιχεί σε ιδιωτική εταιρεία. Ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι για την Χρυσή Αυγή δεν έχει διαφορά η παλιά ή η νέα ΕΡΤ, γιατί το κόμμα του θα είναι "απολύτως αποκλεισμένο".

"Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε για να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό με τις εξελίξεις και την κατάσταση στα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι ύποπτο και υπό διερεύνηση επεσήμανε ο εισηγητής της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης. Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για εξορθολογισμό όταν το ΤΑΙΠΕΔ κοστολογεί το κτήριο στη Μεσογείων για 180 εκατ. και η κυβέρνηση ξεκινά με ιδρυτικό κεφάλαιο 5 εκατ.;" αναρωτήθηκε η εισηγητής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι "η δημοκρατία είναι ανεκτίμητη, δεν αποτιμάται ούτε με 300 εκατ. Ευρώ, όπως μας είπε ο Σ. Κεδίκογλου ότι θα γλυτώσουν οι πολίτες από το κλείσιμο της ΕΡΤ, ούτε με κυβερνητικές θέσεις, τις οποίες πήρε ως αντάλλαγμα ο Β. Βενιζέλος για να ξεχάσει όσα έλεγε", ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνες που υπέγραψε την αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

"Επί ένα μήνα αιμορραγεί η έννομη τάξη", υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής, που κατηγόρησε την κυβερνητική απόπειρα να φορτωθεί στους εργαζόμενους η ευθύνη για το "μαύρο". "Προσπαθείτε να βγάλετε λάδι την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να εκπέμπουν", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση έκλεισε τον μόνο τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργούσε νόμιμα, αλλά και τον μόνο που είναι οικονομικά αυτάρκης". Υπενθύμισε δε ότι υπεύθυνα για τα προβλήματα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι πρόσφατα προσλαμβάνονταν "αποτυχόντες βουλευτές σε θέσεις ειδικών συμβούλων και παιδιά πρώην υπουργών που ελάμβαναν εκπομπές με πλουσιοπάροχους προϋπολογισμούς".

Ο Νάσος Αθανασίου σημείωσε ότι "μιλούν για αμαρτωλή ΕΡΤ αυτοί που την εκπόρνευσαν" και αναφέρθηκε στο παλαιό σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από τον σερ Χ. Γκρην του BBC, υπογραμμίζοντας την "απόσταση που χωρίζει τον Τάκη Λαμπρία από τον Σίμο Κεδίκογλου". Έθεσε ακόμη το θέμα της πληρωμής του αντιτίμου για τη χρήση των συχνοτήτων από τα ιδιωτικά κανάλια παραινώντας την κυβέρνηση "να ζητήσει το νοίκι". Η Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέρθηκε στις κυβερνητικές επικρίσεις για την προοπτική απεργιών σχολιάζοντας ότι της προκαλεί συνειρμούς, καθώς θυμάται τους επαίνους που λάμβανε η Χούντα γιατί σταμάτησε τις απεργίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL