Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Την αμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαικών Τηλεοράσεων, Ζαν Πολ Φίλιποτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαικών Τηλεοράσεων, Ζαν Πολ Φίλιποτ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ Στουρνάρα θα επιδόσει το απόγευμα ο πρόεδρος της EBU Ζαν Φιλιποτ, εκ μέρους των διευθυντών 52 δημοσίων τηλεοράσεων, ανά την Ευρώπη, με την οποία θα ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης να κλείσει η ΕΡΤ και την αποκατάσταση της λειτουργίας αμέσως. Ο κος Φιλιποτ επεσήμανε ότι η ΕΡΤ είναι μέλος της κοινότητα των Ευρωπαϊκών τηλεοράσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Ένωσης και ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε σοκ στις 72 δημόσιες τηλεοράσεις-μέλη της. Επεσήμανε ακόμα ότι ο θεσμός της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της δημοκρατίας στην Ευρώπη που διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου. Προσφέρθηκε δε να βοηθήσει στον επανασχεδιασμό της, εφόσον η κυβέρνηση το επιθυμεί, αφού η Ένωση διαθέτει σχετικές υπηρεσίες, παρέχει ήδη βοήθεια σε πολλά κράτη-μέλη και φορείς, όπως το BBC και δεν εμπλέκεται στο πολιτικό παιχνίδι κάθε χώρας.

"Είμαστε ειλικρινείς. Θεωρούμε την ενέργεια της κυβέρνησης αντιδημοκρατική και αντιεπαγελματική αφού υπάρχουν συμπαραγωγές και δικαιώματα αθλητικών οργανώσεων. Μας εξέπληξε ότι η ΕΡΤ δεν έχει χρέη, όμως παρόλαυτα έκλεισε. Δεν πρόκειται να κερδίσει η κυβέρνηση κάτι από αυτό. Πρόκειται για καταστροφή της αξίας του προϊόντος που παράγει η ΕΡΤ. Πως μπορεί να το κάνατε αυτό – αναρωτιόμαστε; Δεν μπορεί να πουληθούν τα δικαιώματα που αγοράστηκαν στην ίδια τιμή" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Φίλιποτ προκειμένου να δείξει με απτά λειτουργικά στοιχεία, γιατί θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης η EBU.

"Θέλουμε ένα εθνικό δημόσιο μέλος που θα είναι πλουραλιστικό, διάφανο, ανεξάρτητο και θα σέβεται τις αρχές των ευρωπαϊκών τηλεοράσεων στην λειτουργία του" είπε εμφατικά ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης Τηλεοράσεων. Για το ζήτημα του προσωπικού ο κος Φίλιποτ είπε ότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε μεγέθη, εντούτοις το Σπήγκελ δημοσίευσε σήμερα πως στην τηλεόραση της Βαυαρίας, η οποία έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, απασχολούνται 5000 άτομα.

"Όταν μιλάμε για καλές πρακτικές και συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στην κυβέρνηση, εννοούμε και στο ζήτημα της απασχόλησης. Είναι όμως και ζήτημα γεωγραφίας, κατανομής του πληθυσμού και ιδιαίτερων συνθηκών. Εμείς στο Βέλγιο έχουμε εύκολη πρόσβαση σε όλη τη χώρα, ενώ εδώ υπάρχουν νησιά και βουνά, άρα υπάρχουν άλλες ανάγκες" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Φίλιποτ.

"Είμαστε εδώ επειδή δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην Ευρώπη, από καταβολής EBU, να ρίξει μαύρο ένας φορέας" απάντησε ο κος Φιλιποτ σε ερώτηση των Νέων για τα σκάνδαλα της ΕΡΤ. "Ακόμα και στην ανατολική Γερμανία η τηλεόραση ανέβηκε αμέσως μετά την πτώση του τοίχους. Ξέρουμε ότι η ΕΡΤ δεν ήταν τέλεια, όμως αυτός που είναι υπεύθυνος αναθέτοντας τη διοίκηση η οποία έκανε σκάνδαλα, δεν θα έπρεπε να σηκώνει το δάχτυλο και να κατηγορεί τον οργανισμό" είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει ότι βρίσκεται παρανόμως στην ΕΡΤ, απάντησε ότι δεν πρόκειται για νομικό ζήτημα αλλά για ζήτημα δημοκρατίας. "Χτες ο κος Μπαρόζο είπε ότι οι δημόσιες τηλεοράσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας και γιαυτό είμαι εδώ" απάντησε σχετικά. Πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει πολιτικές, όμως σχολιάζει τις συνέπειες των πολιτικών όταν βάλουν κατά των αξιών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων. "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διευθυντές 52 κρατικών τηλεοράσεων υποστηρίζουν τις ενέργειες μας. Εδώ κόπηκε το σήμα και απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να δουλέψουν. Γιαυτό είμαστε εδώ" είπε εμφατικά.

Θέλοντας να δείξει το ρόλο των δημοσίων τηλεοράσεων ανά την Ευρώπη στη λειτουργία της Δημοκρατίας ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών τηλεοράσεων μεταχειρίστηκε ένα τυπικό παράδειγμα:

"Χθες το πρωί ήμουν στο γραφείο μου στη Γενεύη και ήρθε να με δει ένας παραγωγός και μου είπε ότι θα μας κόψει τη διαφήμιση, αν δεν ικανοποιήσουμε κάποιες απαιτήσεις. Όμως, είμαστε δημόσιος οργανισμός, οπότε δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό. Πουθενά δεν είναι τέλεια, ούτε καν στον οργανισμό στον οποίο εργάζομαι, όμως δεν κόβουμε το μεγαλύτερο όπλο μας που είναι η κάμερα και το μικρόφωνο" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL