Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η διάλυση της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η διάλυση της ΕΡΤ

Με ταχείς ρυθμούς, συνεχώς φουσκώνει το ποτάμι της οργής για τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ, που ανακοίνωσε προ ολίγου ο αρμόδιος υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Το κτίριο και ο προαύλιος χώρος της ΕΡΤ έχει γίνει κέντρο προσέλευσης, όχι μόνο των εργαζομένων στην ΕΡΤ, δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, αλλά υπάρχει μεγάλη προσέλευση για συμπαράσταση από συνδικαλιστικές ενώσεις, φορείς και σωματεία, που έρχονται προς συμπαράσταση.

Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ήδη από τις 16:00 εκπέμπει πρόγραμμα των εργαζομένων που περιλαμβάνει τις θέσεις των εργαζομένων και δηλώσεις συμπαράστασης από φορείς και σωματεία.

Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη και το Βασίλη Μουλόπουλο. Νωρίτερα, από το μεσημέρι, είχε προγραμματισθεί από χθες και συνεκλήθη συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ, η οποία μετεξελίχθηκε σε συνέλευση όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η συνέλευση αποφάσισε να περάσει το κτίριο της ΕΡΤ σε εργατικό έλεγχο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το πρόγραμμα εκπέμπεται κανονικά και υπάρχουν παρεμβάσεις εργαζομένων στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές. Η ΕΡΤ περιφρουρείται από ομάδα εργαζομένων. Αμέσως μετά το "διάγγελμα" Κεδίκογλου και η τηλεόραση της ΝΕΤ ξεκίνησε ροή προγράμματος από τους εργαζόμενους, με αλλεπάλληλες έκτακτες εκπομπές, δηλώσεις και ανταποκρίσεις από παρευρισκόμενους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, "η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αντίθετη στο κλείσιμο της ΕΡΤ" και σημείωσε ότι "οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη μάχη για να διατηρήσουν σε λειτουργία τη δημόσια τηλεόραση, ως κοινωνικό αγαθό". Συμπλήρωσε, μιλώντας στους εργαζόμενους, ότι δεν είναι βέβαιος αν πραγματικά θα κλείσει, ή αν θα δοθεί σε ιδιώτες. Από την πλευρά των εργαζομένων γίνονται προσπάθειες να διατηρηθεί η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ και μετά τις 00:00 το βράδυ, οπότε και η κυβέρνηση έχει πει ότι θα το κατεβάσει.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείτο από τον Πάνο Σκουρλέτη, Βασίλη Μουλόπουλο, Αντώνη Νταβανέλο, Κώστα Μαρματάκη και τον Χρήστο Στάικο, βρισκόταν από νωρίς στο πλάι των εργαζομένων χθες. Κατά τη συνάντησή τους με την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Βασίλης Μουλόπουλος δήλωσε ότι "το σχέδιο διάλυσης της ΕΡΤ είναι χτύπημα στη δημοκρατία γιατί είναι χτύπημα στην ενημέρωση" και υπενθύμισε ότι ούτε ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία δεν τόλμησε να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συναντήσει τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία ήταν σύσσωμη... απούσα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης, ο οποίος 20 μέρες πριν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν έχει σχέδιο να κλείσει ή να συρρικνώσει την ΕΡΤ, ήταν άφαντος από το ραδιομέγαρο, από το μεσημέρι.

Σταδιακά, μαζί με το πλήθος που συγκεντρώνεται στην ΕΡΤ, καταφθάνουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Σοφία Σακοράφα.

Στη συνέλευση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμμης, ενώ στη συνέχεια, τους εργαζόμενους πλαισίωσαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης και αντιπροσωπεία της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων. Από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, παρόντες ήταν η Μ. Αντωνιάδου, ο Μωυσής Λίτσης, ο Δ. Τσαλαπάτης, ο Χ. Κυρίτσης, η Ν. Νταουντάκη, ο Δ. Κουμπιάς και η Α. Χριστακάκη. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, ενώ ο αριθμός των συγκεντρωμένων συνεχώς μεγαλώνει.

Εν τω μεταξύ, οι ομοσπονδίες της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ κήρυξαν στάση εργασίας, στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, από τις 19:00 σήμερα το απόγευμα, έως τις 01:00 το βράδυ. Τυχόν περαιτέρω κινητοποιήσεις θα αποφασισθούν από τα Δ.Σ., αύριο.

Επιπλέον η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Λίνα Αλεξίου, ζήτησε από τον πρόεδρο έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ, αύριο, με θέμα το λουκέτο στην ΕΡΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL