Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η μόνη που κατέθεσε αίτηση / Εθνικός και «καθολικός» πάροχος ψηφιακού δικτύου η Digea των ιδιωτικών καναλιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μόνη που κατέθεσε αίτηση / Εθνικός και «καθολικός» πάροχος ψηφιακού δικτύου η Digea των ιδιωτικών καναλιών

Σε «εθνικό» πάροχο δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης αναδεικνύεται η εταιρεία Digea -η οποία ανήκει στους ιδιοκτήτες των μεγάλων πανελλαδικών καναλιών- καθώς θα αναλάβει τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος όλων των ιδιωτικών καναλιών, εθνικής εμβέλειας και περιφερειακής, ενδεχομένως δε και της δημόσιας τηλεόρασης (ΔΤ, ΝΕΡΙΤ) και θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή.

Η δημόσια τηλεόραση, η οποία τώρα συγκροτείται σε επίσημο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με το όνομα ΝΕΡΙΤ, παρότι εκ του νόμου πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης με δύο πολυπλεξίες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταφέρει να εκπληρώσει τον εθνικό στόχο, που θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και προβλέπει ότι έως την 1η Οκτωβρίου 2014 θα πρέπει να σταματήσει η αναλογική κάλυψη (switch off) και να περάσει όλη η χώρα στην ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη.

Η Digea, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που διενεργεί τον διαγωνισμό, ήταν η μόνη εταιρεία η οποία κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση «δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής». Η ΕΕΤΤ ενημερώνει ότι στη συνέχεια «θα προχωρήσει σε έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής και, εφόσον η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις, θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο πάροχος που θα αναλάβει την ψηφιακή κάλυψη για τα ιδιωτικά, πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, οφείλει να καταβάλλει 16,39 εκατ. ευρώ στο κράτος, προκειμένου να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα, που περιλαμβάνει 4 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας για 15 χρόνια. Αντίστοιχα, για τους 2 πολυπλέκτες που προβλέπονται για τα περιφερειακά κανάλια σε δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, το συνολικό ποσό είναι 2,1 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Η ψηφιοποίηση του συνόλου της επικράτειας προϋποθέτει τοποθέτηση ψηφιακών πομπών σε 156 σημεία εκπομπής σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη συχνοτήτων. Ήδη, εδώ και τρία χρόνια, έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 20 σημεία εκπομπών από την Digea και την ΕΡΤ παλαιότερα, σε πολυπληθείς περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Απομένουν έτσι περί τα 135 σημεία εκπομπής σε όλη τη χώρα, τα οποία θα πρέπει να εκπέμψουν ψηφιακά σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με τους επίσημους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Εάν αυτό είναι αδύνατο για την Digea, για τη ΝΕΡΙΤ φαντάζει εντελώς εξωπραγματικό, καθώς, εκτός του ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό (προβλέπει μόλις 5 θέσεις), οφείλει να τηρήσει τις διαδικασίες περί δημοσίων προμηθειών για την εξαγορά των πομπών και βεβαίως στη συνέχεια να τους τοποθετήσει. Ποια είναι μια πιθανή «λύση»; Να εκχωρήσει η δημόσια τηλεόραση την ψηφιοποίησή της στην Digea, στην οποία, εκτός από το σχετικό αντίτιμο για την υπηρεσία της, θα εκχωρήσει και τις εγκαταστάσεις της στα 156 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Με τον τρόπο αυτό η Digea μετατρέπεται σε «εθνικό», αλλά και «καθολικό» πάροχο δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, αφού θα μεταφέρει το σήμα για όλα τα κανάλια, εθνικά και περιφερειακά, δημόσια, αλλά και συνδρομητικά (Forthnet / Nova). Το αντίτιμο («ενοίκιο») που θα λαμβάνει για την υπηρεσία αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των καναλιών που την «αγοράζουν» και όχι από τη συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών. Υπολογίζεται δε σε περισσότερο από 1 εκατ. τον χρόνο για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL