Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Επίσημη TV της ελληνικής προεδρίας η ανυπόστατη ΔΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσημη TV της ελληνικής προεδρίας η ανυπόστατη ΔΤ

Επίσημος ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός (HostBroadcaster) της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. ορίστηκε η ΔΤ, όπως εκπροσωπείται από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τηλεοπτικής κάλυψης της ελληνικής προεδρίας, για λογαριασμό εγχώριων και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, η κυβέρνηση φρόντισε να καλύψει το κενό της ΕΡΤ, αναθέτοντας στη ΔΤ καθήκοντα επίσημου broadcaster, όταν δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις προδιαγραφές μιας ευρωπαϊκής δημόσιας τηλεόρασης: η ΔΤ δεν είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν έχει νομική υπόσταση, δεν έχει δικό της ΑΦΜ. Εντάσσεται απευθείας στην κεντρική διοίκηση, ως ιδιότυπο «παράρτημα» του υπουργείου Οικονομικών, με εργαζόμενους εποχικούς συμβασιούχους, ενώ διοικείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΕΡΤ, ο οποίος μπορεί να έχει υπερεξουσίες πάνω στη ΔΤ με τη βούλα του νόμου, όμως δεν έχει καμία ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις του, με τη βούλα του νόμου επίσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Γ. Ενημέρωσης - Επικοινωνίας η ΔΤ «θα αναλάβει τις σχετικές αρμοδιότητες όπως αυτές θα εξειδικευτούν σε συμφωνία με το γραφείο ελληνικής προεδρίας, αρμόδιο για την υπογραφή των απαραίτητων συμβάσεων».

Η χρηματοδότηση της τηλεοπτικής παραγωγής της ελληνικής προεδρίας αναμένεται να καλυφθεί από την επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, ύψους 3 ευρώ μηνιαίως (έναντι 4,25 ευρώ επί ΕΡΤ) ανά λογαριασμό της ΔΕΗ. Το τέλος έχει επανέλθει από την 1/1/2014 και, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού για τη δημόσια τηλεόραση Παντελή Καψή, από τα 191 εκατ. ευρώ ετησίως που θα συγκεντρωθούν, τα 91 εκατ. (48%) θα συνεισφέρουν στο «πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL