Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Σειρές - σκουπίδια με δημόσιο χρήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σειρές - σκουπίδια με δημόσιο χρήμα

Οι κρατικές ενισχύσεις στους καναλάρχες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν προηγούμενο. Μετά από σειρά μέτρων ανακούφισης λόγω κορωνοϊού, επιπλέον «δώρο» στους καναλάρχες προετοιμάζεται, αυτή τη φορά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω επιπλέον επιδότησης των τηλεοπτικών παραγωγών μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ. Ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης φαίνεται αποφασισμένος να αλλάξει τον Νόμο Κρέτσου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων επιχορηγώντας κάθε τηλεοπτική παραγωγή, ακόμα και κατωτάτου επιπέδου. Προτίθεται, δηλαδή, να μειώσει το όριο του ελάχιστου κόστους 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο, προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα στη χρηματοδότηση που όριζε ο Νόμος Κρέτσου, στα 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο, που σημαίνει ότι θα μπορούν να επιχορηγούνται παραγωγές - σκουπίδια ή «για τα μπάζα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Επιδότηση καναλιών

Το θέμα ανέδειξε στην Επιτροπή της Βουλής ο Μάριος Κάτσης, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε μια σειρά από ζητήματα, όπως η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης συνολικών δαπανών στο 45% από 40% που προβλέπει το νομοσχέδιο, κάτι που ζήτησαν και οι φορείς του οπτικοακουστικού τομέα. Όπως τόνισε ο ίδιος, έχουν αρθεί πολλοί περιορισμοί στις κρατικές ενισχύσεις και η αύξηση του ποσοστού επιστροφής δεν είναι δύσκολη.

Επιπλέον, κατέθεσε την πρόταση να παραμείνει στις 30.000 ευρώ το ύψος των ελάχιστων δαπανών παραγωγής ανά επεισόδιο προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια τηλεοπτική σειρά. Επισήμανε ότι ο στόχος του Νόμου 4487/2017 (γνωστός και ως Νόμος Κρέτσου) ήταν να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις για καλύτερες και πιο ακριβές παραγωγές και στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Τώρα η Ν.Δ. έρχεται να αλλοιώσει το πνεύμα του νόμου μετατρέποντας την οικονομική ενίσχυση σε επιδότηση των καναλιών για εξαιρετικά «φθηνές» παραγωγές με λιγότερους εργαζόμενους, μειώνοντας το σχετικό όριο στις 15.000 ευρώ.

Εδώ και τριάντα χρόνια...

Πρόκειται για ακόμη ένα «δωράκι» στους καναλάρχες, σε συνέχεια των όσων έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι εδώ και τριάντα χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την απόδοση του 1,5% των εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, κάτι που στηλίτευσαν τόσο ο Μάριος Κάτσης όσο και οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Βουλής. Ο Μάριος Κάτσης άσκησε, επιπλέον, κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον οπτικοακουστικό κλάδο, που βρήκε έτοιμα από το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως το ταμείο εγγυοδοσίας και το επενδυτικό ταμείο για οπτικοακουστικές παραγωγές, καθώς και για τεχνικά ζητήματα, όπως η κατάργηση του διπλού ελέγχου και η συμμετοχή ιδιωτών στις επιτροπές αξιολόγησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιθώρια αδιαφάνειας και το ρίσκο λάθους τορπιλίζοντας στην πράξη τον αδιάβλητο χαρακτήρα του κινήτρου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL