Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Σιγή ιχθύος από τους "χορτάτους", φωνές από τους αδικημένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιγή ιχθύος από τους "χορτάτους", φωνές από τους αδικημένους

Χαμηλούς τόνους κρατούν τα ΜΜΕ τα οποία ευνοήθηκαν από τη λίστα Πέτσα των 20 εκατ. ευρώ -ζεστό κρατικό χρήμα- μετά τη δημοσίευση σχετικά με το πόσα λεφτά πήγαν πού. Προτιμούν, έτσι, εφημερίδες και ιστοσελίδες που ευνοήθηκαν με ποσά άνω των 100.000 ευρώ να αρκούνται σε μια απλή καταγραφή -«Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ΜΜΕ»- της καμπάνιας για τον κορωνοϊό και τέλος.

Το θέμα «λίστα Πέτσα και πώς μοιράστηκαν 20 εκατ. ευρώ» παρέμεινε χαμηλά και στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς είχε γίνει εγκαίρως ένα σχετικό… κουμάντο από την κυβέρνηση ήδη από το σαββατοκύριακο, να σπρωχθεί στην πιάτσα το θέμα «Καλογρίτσας», το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον των πρωινών ενημερωτικών και των βραδινών εκπομπών.

Άδειασμα Μαρινάκη σε Μητσοτάκη: Επιστρέφει τα χρήματα από την λίστα Πέτσα λόγω αδιαφανούς διαδικασίας

Αντίθετα από τους «χορτάτους», συνήθως βαριά αντικρατιστές, που εξαντλούν το θέμα «Καλογρίτσας», οι αδικημένοι της λίστας ανεβάζουν τους τόνους, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια βαριά αδικία, ριγμένοι από τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα. Εκτός από την «Αυγή» και τον ρ/σ Στο Κόκκινο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Η λίστα του αίσχους», η «Δημοκρατία» του συγκροτήματος Γ. Φιλιππάκη «Ζεστό χρήμα σε φίλους και προθύμους». Το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, που πήρε 0 ευρώ, δεν σταματάει να ανεβάζει στην ιστοσελίδα του απίθανες περιπτώσεις ανύπαρκτων καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών και σάιτ, κλειστών, άσχετων, ιδιοκτησίας κολλητών κ.λπ. Ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει «Πακτωλός χρημάτων για τα μεγάλα ΜΜΕ» και τονίζει την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ προ ημερών για την κρατική διαφήμιση.

«Κάτι σαν βιασμός»

«Μηδέν ευρώ, με 3.000.000 μοναδικούς επισκέπτες τον Απρίλιο και τον Μάιο! Έχει κάποια εξήγηση ο κ. υφυπουργός;» ρωτάει τον Στέλιο Πέτσα ο δημοσιογράφος και επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ιστοσελίδας ieidiseis Βασίλης Σκουρής. Όπως συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, που κατά τα άλλα επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση. Είναι και ότι με το να μην μπαίνεις καν στη λίστα νιώθεις κάτι σαν βιασμό. Σαν να σου πετάνε τον κόπο σου, τον ιδρώτα σου, την αξιοπιστία σου στον δρόμο».

Σε παρόμοιο ύφος είχε αντιδράσει προ μερικών εβδομάδων και ο Σεραφείμ Κοτρώτσος από το libre.gr όταν έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να λάβει δεκάρα. «Όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, το libre.gr και το anatropinews.gr είναι μεταξύ των ελάχιστων αναγνωρίσιμων και παρεμβατικών ΜΜΕ που δεν έλαβαν ούτε 1 ευρώ από την κρατική διαφήμιση την ώρα που συμβαίνουν εκτρωματικά φαινόμενα στην κατανομή των 20 εκατ. ευρώ» σημειώνεται στην ιστοσελίδα μαζί με αρθρογραφία με τίτλο «Δέκα συν ένα απλά ερωτήματα για τη λίστα Πέτσα».

Συνολικά την ύπαρξη κριτηρίων διανομής του διαφημιστικού κονδυλίου αμφισβήτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Όπως επισήμανε, ο ιστότοπος Bovary.gr (σ.σ.: 124.000) πήρε τετραπλάσια από το enikos.gr (σ.σ.: 31.000) και ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιφέρειας, που δεν τους ακούει ούτε… η μάνα του ιδιοκτήτη, μεγάλα ποσά, ενώ ο Real Θεσσαλονίκης... μηδέν.

«Την ώρα που οι περισσότεροι λένε ‘ο πρωθυπουργός μας’, εμείς λέμε ‘οι αναγνώστες μας’». Η ιστοσελίδα ThePressProject - TPP, η οποία εννοείται ότι δεν πήρε δεκάρα από την καμπάνια της κυβέρνησης, υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι χρειάζεται τη βοήθειά τους. «Την ώρα που τα ΜΜΕ στην Ελλάδα στηρίζονται με χρηματοδότηση εκατομμυρίων από κράτος, τράπεζες και πολυεθνικές, εμείς ζητάμε πεντάευρα από όσους και όσες μας εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους. Στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του ThePressProject. Αντί για 20 εκατομμύρια, δώστε 5 ευρώ στο TPP».

«Ακόμη να πάρουμε τα ‘ψίχουλα’»

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης χθες στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έκανε η «Εφημερίδα των Συντακτών», αμφισβητώντας ευθέως τα λεγόμενά του. Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», όταν ρωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την καμπάνια, «απάντησε πως ‘η λίστα δόθηκε στη… δημοσιότητα όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν’.

Επειδή λοιπόν η ‘Εφημερίδα των Συντακτών’ δεν έχει πάρει καν τα λίγα χρήματα – ‘ψίχουλα’ που της αναλογούσαν (απομένουν άλλα 11.000 ευρώ), ρωτάμε ευθέως τον πρωθυπουργό (μας, τον σωτήρα μας).

1) Δεν πληρώθηκε η ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, αλλά πληρώθηκαν τα υπόλοιπα ΜΜΕ;

2) Δεν πληρώθηκαν όλα τα ΜΜΕ, οπότε ο πρωθυπουργός, αν το ήξερε, έλεγε συνειδητά ψέματα;

3) Δεν πληρώθηκαν όλα τα ΜΜΕ, αλλά ο πρωθυπουργός είχε διαφορετική ενημέρωση, οπότε του είπαν ψέματα;

Η όλη ιστορία με τη λίστα Πέτσα περιγράφει επακριβώς τον έναν χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη: Λοβιτούρα, κουτοπονηριά, ημέτεροι, δημόσιο χρήμα και πολλά άλλα».

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL