Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γιατί οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» δικαιούνται τα χρήματα / Με υπογραφή Σαμαρά το σχέδιο των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» δικαιούνται τα χρήματα / Με υπογραφή Σαμαρά το σχέδιο των τραπεζών

Περίπου 850 εργαζόμενοι, μετά την πτώχευση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», θα ελάμβαναν μέρος από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους στις 17 Ιουλίου από την εκποίηση περιουσιακού στοιχείου της Χ.Κ. Τεγόπουλος, του κτηρίου της οδού Μίνωος. Ωστόσο οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς δεν προσέφευγαν στα δικαστήρια με ανακοπ, διεκδικώντας για τον εαυτό τους τα χρήματα που καταλογίστηκαν υπέρ των εργαζομένων.

Η διεκδίκηση των τραπεζών, εκτός από τον αντικοινωνικό της χαρακτήρα, δημιουργεί επιπλέον στρεβλές εντυπώσεις σε σχέση με το καθεστώς που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις περιπτώσεις πτωχεύσεων.

«Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες πίεσης από την τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε με ρητό και σαφή τρόπο τους εργαζομένους σε πτωχευμένες επιχειρήσεις τόσο για πτωχεύσεις που έγιναν πριν το καλοκαίρι του 2015 όσο και μετά τον Ιανουάριο του 2018, με το υπερπρονόμιο που τους εξασφάλισε έναντι όλων των άλλων πιστωτών» σημείωσε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δικαίωμα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» να αποζημιωθούν άμεσα.

Η εκποίηση του ακινήτου της Μίνωος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τίμημα από την εκποίηση του ακινήτου της Μίνωος, μετά τον πλειστηριασμό, την άνοιξη του 2018 ήταν 10,8 εκατ. ευρώ, όμως ο εκκαθαριστής θα μοιράσει τελικώς 8,2 εκατ. -κρατάει στον πάγο ένα μέρος για τυχόν αμφισβητήσεις στο μέλλον. Μένει να εκποιηθούν ακόμη το εργοστάσιο στο Κορωπί μαζί με το οικόπεδο -διατυπώνονται ελπίδες για εκποίηση εντός του 2021-, ο τίτλος «Ελευθεροτυπία», το αρχείο της εφημερίδας και το φωτογραφικό αρχείο.

Ο εκκαθαριστής συνέταξε πίνακα, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιούνται και παίρνουν το σύνολο σχεδόν των χρημάτων, 8,2 εκατ. ευρώ, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε όταν πτώχευσε η «Ελευθεροτυπία (Χ.Κ. Τεγόπουλος) το 2014. Η εφημερίδα έκλεισε το 2011, οπότε εξέδωσε το τελευταίο της φύλλο, παραμονή Χριστουγέννων.

Η προσφυγή των τραπεζών

Οι τράπεζες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι η διανομή των χρημάτων δεν πρέπει να γίνει με το θεσμικό καθεστώς του έτους πτώχευσης (2014), αλλά με αυτό που ισχύει όταν ο εκκαθαριστής μοιράζει τα χρήματα, δηλαδή το σημερινό, το οποίο προβλέπει ότι οι τράπεζες λαμβάνουν το 65% του ποσού της εκποίησης. Το γεγονός ότι οι τράπεζες υποστηρίζουν πως η διανομή πρέπει να γίνει με βάση τους κανόνες που επέβαλε το τρίτο Μνημόνιο δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις.

Το σχέδιο Χαμηλοθώρη

Η αλήθεια είναι ότι τα νέα, δυσμενή προνόμια που άρχισαν να ισχύουν για τους εργαζομένους πτωχευμένων εταιρειών από τον Αύγουστο του 2015 και ευνοούν συγχρόνως τις τράπεζες αποτελούν πιστή αντιγραφή της νέας Πολιτικής Δικονομίας που εκπονήθηκε επί ημερών κυβέρνησης Σαμαρά. Η επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτό, με επικεφαλής τον αρεοπαγίτη Ι. Χαμηλοθώρη, παρουσίασε το σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας που ισχύει σήμερα, ευνοεί τις τράπεζες και ρίχνει στον Καιάδα τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Οι διατάξεις του σχεδίου Χαμηλοθώρη δεν νομοθετήθηκαν ωστόσο επί κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς μετά τις ευρωεκλογές του 2014, μπροστά στο προδιαγεγραμμένο τέλος της, έκανε απλή διαχείριση μεταθέτοντας το πρόβλημα στον επόμενο -άλλωστε για τον ίδιο λόγο δεν είχε ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου.

Όταν ανέλαβε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε άλλη επιτροπή, υπό τον αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη, η οποία εκπόνησε άλλο σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των πτωχευμένων εταιρειών.

Έτοιμο από την κυβέρνηση Σαμαρά

Το καλοκαίρι του 2015, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υιοθετήσει το σχέδιο Χαμηλοθώρη, πνευματικό τέκνο της κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο με τις μεταβατικές διατάξεις που προσέθεσε διασφάλισε ότι για τις πτωχεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2015 θα ισχύει, ως προς τη διανομή των χρημάτων της εκποίησης, το προγενέστερο καθεστώς. Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» δικαιούνται τις αποζημιώσεις τους και θα τις λάβουν είτε στις 17 Ιουλίου είτε όταν αποφασίσει η βραδυφλεγής ελληνική Δικαιοσύνη, μετά την εξέταση του αιτήματος των τραπεζών, σε τρεις βαθμούς, δηλαδή σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Ενώ οι ανακοπές των τραπεζών θα συζητηθούν σε πρώτο βαθμό από το Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο, η ΕΣΗΕΑ έχει κινητοποιηθεί σε κάθε δυνατή κατεύθυνση προκειμένου να εισπράξουν οι εργαζόμενοι το μερίδιο που δικαιούνται, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL