Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τύπος και διχασμός

Στην εκπομπή «Βίοι παράλληλοι», την Κυριακή στις 12 μ., στην ΕΡΤ2 * Δημήτριος Λαμπράκης - Γεώργιος Βλάχος:

 

Την παράλληλη πορεία και τη θητεία τους στα κοινά δύο εκδοτών και σπουδαίων προσωπικοτήτων του Τύπου στα χρόνια του μεσοπολέμου και του εθνικού διχασμού σκιαγραφεί η εκπομπή «Βίοι παράλληλοι», που μεταδίδεται την Κυριακή το μεσημέρι στις 12, στην ΕΡΤ2. Πρόκειται για τον βενιζελικό Δημήτριο Λαμπράκη της εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα» και τον αντιβενιζελικό Γεώργιο Βλάχο της «Καθημερινής». Στο διχαστικό κλίμα, από το 1915 και μετά, ο Τύπος συνέβαλε καθοριστικά στις εξελίξεις και κάθε εφημερίδα φέρει τη δική της ευθύνη για την όξυνσή του.

Ο Δημήτριος Λαμπράκης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1914 προσελήφθη ως δημοσιογράφος στην αθηναϊκή εφημερίδα «Πατρίς», της οποίας αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση. Στις αρχές του 1922, με χρηματοδότηση ηγετικών προσωπικοτήτων του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εξέδωσε την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της βενιζελικής παράταξης.

Ο Γεώργιος Βλάχος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή», που εξέδωσε το 1919, και εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της αντιβενιζελικής παράταξης. Υπήρξε ανέκαθεν φανατικός πολέμιος του Βενιζέλου, με το μένος του να κορυφώνεται τη δεκαετία του 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσπάθησε να κρατήσει μια συμφιλιωτική στάση, αλλά αργότερα, όπως γράφει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συμφιλίωσις πρέπει να επέλθει διά της βίας».

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), ο Γιώργος Ρωμαίος (δημοσιογράφος και τέως υπουργός), ο Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου), η Δέσποινα Παπαδημητρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Ιάσων Ζαρίκος (υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου).

 

Ιδέα σειράς - σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς. Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο