Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Επιστολή του καθηγητή και μέλους του ΕΣΡ Γιώργου Πλειού στην Ολομέλεια * Ζητά τάχιστη σύγκλιση προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε πράξει προεκλογικά για αντίστοιχες καταγγελίες της Ν.Δ. / Γ. Πλειός μέλος ΕΣΡ: Να συνεδριάσει άμεσα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την πολιτική πολυφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή του καθηγητή και μέλους του ΕΣΡ Γιώργου Πλειού στην Ολομέλεια * Ζητά τάχιστη σύγκλιση προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε πράξει προεκλογικά για αντίστοιχες καταγγελίες της Ν.Δ. / Γ. Πλειός μέλος ΕΣΡ: Να συνεδριάσει άμεσα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για την πολιτική πολυφωνία

Την άμεση συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΡ για τον έλεγχο της πολυφωνίας και παρουσίασης διαφορετικών απόψεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεδομένης της αποχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον έλεγχο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε όλο το διάστημα του lockdown, προτείνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, μέλος και ο ίδιος της Ανεξάρτητης Αρχής.

Να επιληφθεί για τη μονομέρεια των μέσων

Ο Γιώργος Πλειός, μετά την παρουσία του προέδρου του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου «οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχεδόν ομοθύμως δήλωσαν ότι, κατά την άποψή τους, οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν τηρούν την αρχή της πολυφωνίας στην κάλυψη της πολιτικής ζωής και της δραστηριότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας», υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει τάχιστα αναφορικά με την επιστολή του Αλ. Χαρίτση προ μηνός.

Η επιστολή επισήμαινε ακριβώς την έλλειψη πολυμέρειας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στον καιρό της πανδημίας και καλούσε το ΕΣΡ να επιληφθεί λόγω αρμοδιότητας.

«Σας παρακαλώ όπως συνέλθει τάχιστα σε συνεδρίαση το Συμβούλιό μας, όπως άλλωστε έχω ξαναζητήσει, προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα τήρησης της πολυφωνίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς επί τη βάσει της εισηγήσεως την οποία έχει καταθέσει η νομική σύμβουλος του ΕΣΡ που εξέτασε την επιστολή του κ. Χαρίτση για το ζήτημα αυτό» σημειώνει ο Γιώργος Πλειός στην επιστολή του, προτείνοντας ότι «μπορούμε να επιλέξουμε την πλέον ενδεδειγμένη από τις καθόλα δυνατές και νομικά ισχυρές επιλογές που μας προτείνει. Πιστεύω ότι οφείλουμε να τις συζητήσουμε και να λάβουμε απόφαση επ’ αυτού».

Το σχέδιο παρέμβασης

Σημειώνεται ότι η νομική σύμβουλος του ΕΣΡ Όλγα Γαρουφαλιά με εισήγησή της μετά την επιστολή Χαρίτση, ήδη από τον Απρίλιο, προτείνει ένα σχέδιο παρέμβασης του ΕΣΡ για το θέμα της πολυφωνίας. Το σχέδιο, το οποίο επαναφέρει ο Γ. Πλειός προς συζήτηση από την Ολομέλεια, προβλέπει αποφάσεις σχετικά με τα εξής:

1. Εάν θα προβεί στον έλεγχο περί τήρησης της πολιτικής πολυφωνίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας (Open, ANT1, Alpha, Star, Mega, ΣΚΑΪ) και της ΕΡΤ1 ή εάν θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε άλλους τηλεοπτικούς ή και ραδιοφωνικούς σταθμούς,

2. Εάν ο έλεγχος αυτός θα αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

3. Το χρονικό διάστημα το οποίο θα καλύπτει ο έλεγχος.

4. Εάν θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή ενδεχομένως και άλλα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσουν στο ΕΣΡ ποιες δραστηριότητές τους θεωρούν ότι ήταν «καταδήλως» άξιες μεταδόσεως κατά την ανωτέρω έννοια για το επίμαχο χρονικό διάστημα και οι οποίες δεν μεταδόθηκαν.

5. Εάν πρέπει να κληθούν σε ακρόαση οι σταθμοί ή εάν κρίνεται προτιμότερη η σύνταξη από το ΕΣΡ οδηγίας ή συστάσεως απευθυνόμενης προς τους συγκεκριμένους σταθμούς για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

«Το Συμβούλιό μας έχει και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να λάβει θέση στο ερώτημα αν παραβιάζεται η αρχή της πολυφωνίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι, κατά γενική ομολογία, ζήτημα τήρησης της νομιμότητας, αλλά και λειτουργίας της δημοκρατίας» επισημαίνει ο Γ. Πλειός στην επιστολή του.

Είχε συνεδριάσει για καταγγελία της Ν.Δ.

Ο Γ. Πλειός δεν παραλείπει επίσης να υπενθυμίσει στον πρόεδρο και στα μέλη του ΕΣΡ πώς είχε πράξει η Ανεξάρτητη Αρχή προ μηνών σε ανάλογη καταγγελία της Ν.Δ.: «Το Συμβούλιό μας συνήλθε τάχιστα, σε έκτακτη μάλιστα συνεδρίαση αν δεν κάνω λάθος, προκειμένου να εξετάσει καταγγελία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με μορφή προεκλογικής παρουσίας τού προέδρου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ όχι με συνέντευξη όπως προβλεπόταν, αλλά με ομιλία. Σας θυμίζω ότι εκδώσαμε τότε άμεσα απόφαση για το ζήτημα που ζητούσε γενικά την τήρηση της νομοθεσίας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL